Pasta med tomatsås och svamp

Pasta med tomatsås, svamp (skogschampinjon), rödvin, vitlök, chili och örter. En smakrik vegetarisk tomatpasta toppad med fräst svamp.

Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan god matsvamp.

Utan smör, grädde och ost blir pastan vegan. Ersätt gärna grädden med sojagrädde och smöret med olivolja.

Obs ska du bjuda på pastan till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Servera gärna med grönsallad, dressing och bröd.

4 portioner pasta med tomatsås med svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin (ev. matlagningsvin)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 krm timjan
  • 1 tsk basilika
  • 3 krm rosmarin
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 200 gram skogschampinjoner
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen: skala och hacka lök samt pressa vitlök i en kastrull.
  2. Fräs löken i någon minut i smör och olivolja.
  3. Tillsätt tomatpuré samt socker och fräs någon minut till.
  4. Rör i vetemjöl och sedan rödvin lite i taget medan du rör ut ev. klumpar. Koka upp.
  5. Tillsätt krossade tomater, timjan, basilika, rosmarin, hackad persilja, chiliflakes, svartpeppar, salt samt grönsaksbuljong. Skölj även ur paketet med krossade tomater med en skvätt vatten.
  6. Rör om och låt tomatsåsen puttra under lock. Rör då och då.
  7. Koka pastan enligt paket - spagetti 8 minuter.
  8. Rensa och grovhacka svampen.
  9. Fräs svampen i smör eller olja i en panna tills den fått färg. Sätt åt sidan.
  10. Riv parmesanost och förbered tillbehör som grönsallad, dressing och bröd.
  11. Tillsätt grädden till tomatsåsen, koka upp samt smaka av med salt och peppar samt ev. mer kryddor.
  12. Servera tomatsåsen och pastan samt toppa med den frästa svampen samt riven parmesan. Alternativt kan du röra i svampen i tomatsåsen.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer