Pasta med tomatsås och svamp
Pasta med tomatsås, svamp som skogschampinjon, rödvin, vitlök, chili och örter.
En smakrik vegetarisk tomatpasta toppad med fräst svamp.
Servera gärna med machésallad, babyspenat, ruccola eller annan sallad med gröna späda blad samt en dijondressing.
Eller annan blandad grönsallad, dressing och bröd.
Tillagning
- Börja med tomatsåsen: skala och hacka lök samt pressa vitlök i en kastrull.
- Fräs löken i någon minut i smör och olivolja.
- Tillsätt tomatpuré samt socker och fräs någon minut till.
- Rör i vetemjöl och sedan rödvin lite i taget medan du rör ut ev. klumpar. Koka upp.
- Tillsätt krossade tomater, timjan, basilika, rosmarin, hackad persilja, chiliflakes, svartpeppar, salt samt grönsaksbuljong. Skölj även ur paketet med krossade tomater med en skvätt vatten.
- Rör om och låt tomatsåsen puttra under lock. Rör då och då.
- Koka pastan enligt paket - spagetti 8 minuter.
- Rensa och grovhacka svampen.
- Fräs svampen i smör eller olja i en panna tills den fått färg. Sätt åt sidan.
- Riv parmesanost och förbered tillbehör som grönsallad, dressing och bröd.
- Tillsätt grädden till tomatsåsen, koka upp samt smaka av med salt och peppar samt ev. mer kryddor.
- Servera tomatsåsen och pastan samt toppa med den frästa svampen samt riven parmesan. Alternativt kan du röra i svampen i tomatsåsen.
Varianter
- Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon, portabello, Karljohan eller annan god matsvamp.
- Utan smör, grädde och ost blir pastan vegan. Ersätt gärna grädden med sojagrädde och smöret med olivolja.
Parmesan är ej vegetarisk
Obs ska du bjuda på pastan till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 687 kcal