Pasta med tomatsås och svamp

Pasta med tomatsås, svamp (skogschampinjon), rödvin, vitlök, chili och örter. En smakrik vegetarisk tomatpasta toppad med fräst svamp.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan god matsvamp.
Utan smör, grädde och ost blir pastan vegan. Ersätt gärna grädden med sojagrädde och smöret med olivolja.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Servera gärna med grönsallad, dressing och bröd.

4 portioner pasta med tomatsås med svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin (ev. matlagningsvin)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 krm timjan
  • 1 tsk basilika
  • 3 krm rosmarin
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 200 gram skogschampinjoner
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen: skala och hacka lök samt pressa vitlök i en kastrull.
  2. Fräs löken i någon minut i smör och olivolja.
  3. Tillsätt tomatpuré samt socker och fräs någon minut till.
  4. Rör i vetemjöl och sedan rödvin lite i taget medan du rör ut ev. klumpar. Koka upp.
  5. Tillsätt krossade tomater, timjan, basilika, rosmarin, hackad persilja, chiliflakes, svartpeppar, salt samt grönsaksbuljong. Skölj även ur paketet med krossade tomater med en skvätt vatten.
  6. Rör om och låt tomatsåsen puttra under lock. Rör då och då.
  7. Koka pastan enligt paket - spagetti 8 minuter.
  8. Rensa och grovhacka svampen.
  9. Fräs svampen i smör eller olja i en panna tills den fått färg. Sätt åt sidan.
  10. Riv parmesanost och förbered tillbehör som grönsallad, dressing och bröd.
  11. Tillsätt grädden till tomatsåsen, koka upp samt smaka av med salt och peppar samt ev. mer kryddor.
  12. Servera tomatsåsen och pastan samt toppa med den frästa svampen samt riven parmesan. Alternativt kan du röra i svampen i tomatsåsen.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer