Pasta med köttbullar i marinarasås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Pasta med köttbullar i marinarasås eller tomatsås. Gott med pasta. Du kan fuska med köpta färdiga köttbullar, rester från julköttbullarna och/eller färdig tomatsås. Extra gott blir det dock med egna köttbullar och hemkokt egen tomatsås.

Servera gärna med en grönsallad och ett gott bröd.

Istället för tomater på burk kan du koka tomatsås med färska tomater. Speciellt på sommaren när det är säsong för svenska goda mogna tomater.

4 portioner pasta med köttbullar i marinarasås.

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som penne, gnocchi, spagetti eller tagliatelle
  • 2 burkar hela skalade tomater; krossade tomater eller passerade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • KÖTTBULLAR: 400 g nötfärs, blandfärs, viltfärs eller lammfärs
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 4 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl grädde, mjölk eller vatten
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • Tillbehör: 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 65 gram grönsallad av ruccola och maché
  • 2 tärnade tomater
  • 1 avokado
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 baguette

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
  3. Tillsätt tomaterna samt 1 dl vatten om du använder färska tomater.
  4. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i 10-20 minuter på låg värme, gärna längre. Täck med lock så stänker det inte ut så mycket. Förbered under tiden köttbullar och koka upp vatten till pastan.
  5. Köttbullar: Blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
  6. Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
  7. Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, pressad vitlök, socker, salt och ägg. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  8. Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  9. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
  10. Stek och bryn köttbullarna i smör eller olivolja runt om i en panna.
  11. Lägg över köttbullarna i tomatsåsen.
  12. Koka pastan enligt paketet.
  13. Koka färdigt köttbullarna i 5-10 minuter på låg värme. Akta så du inte rör sönder köttbullarna.
  14. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.
  15. Skölj salladen och tomaterna. Hacka dem grovt. Gröp ur avokado och servera allt på ett salladsfat bredvid.
  16. Servera köttbullaran i marinarasås med pastan, sallad och ev. bröd.
  17. Strö gärna riven parmesan över.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.