Pasta med köttbullar i marinarasås

Köttbullar i italiensk tomatsås med pasta. Du kan fuska med köpta färdiga köttbullar, rester från julköttbullarna och/eller färdig tomatsås. Extra gott blir det dock med egna köttbullar, egen tomatsås.

Istället för tomater på burk kan du ta ett kilo färska tomater. Helst plommontomater. Tomatsås med färska tomater: Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Ex. kan du koka upp vatten, skära ett ex i tomaternas topp och sedan koka tomaterna i två minuter, häll av och låt svalna något så kan du dra av skalet. Dela dem sedan och ta ur kärnorna. Hacka sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.

Servera gärna med en grönsallad och ett gott bröd.

4 portioner pasta med köttbullar i marinarasås.

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som penne, gnocchi, spagetti eller tagliatelle
  • 2 burkar hela skalade tomater; krossade tomater eller passerade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • KÖTTBULLAR: 400 g nötfärs, blandfärs, viltfärs eller lammfärs
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 4 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl grädde, mjölk eller vatten
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • Tillbehör: 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 65 gram grönsallad av ruccola och maché
  • 2 tärnade tomater
  • 1 avokado
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 baguette

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
  3. Tillsätt tomaterna samt 1 dl vatten om du använder färska tomater.
  4. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i 10-20 minuter på låg värme, gärna längre. Täck med lock så stänker det inte ut så mycket. Förbered under tiden köttbullar och koka upp vatten till pastan.
  5. Köttbullar: Blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
  6. Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
  7. Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, pressad vitlök, socker, salt och ägg. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  8. Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  9. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
  10. Stek och bryn köttbullarna i smör eller olivolja runt om i en panna.
  11. Lägg över köttbullarna i tomatsåsen.
  12. Koka pastan enligt paketet.
  13. Koka färdigt köttbullarna i 5-10 minuter på låg värme. Akta så du inte rör sönder köttbullarna.
  14. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.
  15. Skölj salladen och tomaterna. Hacka dem grovt. Gröp ur avokado och servera allt på ett salladsfat bredvid.
  16. Servera köttbullaran i marinarasås med pastan, sallad och ev. bröd.
  17. Strö gärna riven parmesan över.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer