Pasta med köttbullar i marinarasås

Köttbullar i italiensk tomatsås med pasta. Du kan fuska med köpta färdiga köttbullar, rester från julköttbullarna och/eller färdig tomatsås. Extra gott blir det dock med egna köttbullar, egen tomatsås.

Istället för tomater på burk kan du ta ett kilo färska tomater. Helst plommontomater. Tomatsås med färska tomater: Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Ex. kan du koka upp vatten, skära ett ex i tomaternas topp och sedan koka tomaterna i två minuter, häll av och låt svalna något så kan du dra av skalet. Dela dem sedan och ta ur kärnorna. Hacka sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.

Servera gärna med en grönsallad och ett gott bröd.

4 portioner pasta med köttbullar i marinarasås.

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som penne, gnocchi, spagetti eller tagliatelle
  • 2 burkar hela skalade tomater; krossade tomater eller passerade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • KÖTTBULLAR: 400 g nötfärs, blandfärs, viltfärs eller lammfärs
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 4 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl grädde, mjölk eller vatten
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • Tillbehör: 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 65 gram grönsallad av ruccola och maché
  • 2 tärnade tomater
  • 1 avokado
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 baguette

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
  3. Tillsätt tomaterna samt 1 dl vatten om du använder färska tomater.
  4. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i 10-20 minuter på låg värme, gärna längre. Täck med lock så stänker det inte ut så mycket. Förbered under tiden köttbullar och koka upp vatten till pastan.
  5. Köttbullar: Blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
  6. Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
  7. Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, pressad vitlök, socker, salt och ägg. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  8. Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  9. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
  10. Stek och bryn köttbullarna i smör eller olivolja runt om i en panna.
  11. Lägg över köttbullarna i tomatsåsen.
  12. Koka pastan enligt paketet.
  13. Koka färdigt köttbullarna i 5-10 minuter på låg värme. Akta så du inte rör sönder köttbullarna.
  14. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.
  15. Skölj salladen och tomaterna. Hacka dem grovt. Gröp ur avokado och servera allt på ett salladsfat bredvid.
  16. Servera köttbullaran i marinarasås med pastan, sallad och ev. bröd.
  17. Strö gärna riven parmesan över.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer