Pasta med blomkålssvamp
Pasta penne med blomkålssvamp i krämig sås av vitt vin, grädde och vitlök samt riven parmesan.
Blomkålssvamp kan du plocka eller köpa på hösten september och oktober. Den har en god fin smak och passar utmärkt med grädde, vitlök och vitt vin som pastasås.
Tillagning
- Skölj och rensa de blomkålssvampen. Lägg över i en skål och täck med vatten - tillsätt 1 tsk ättika 12%. Rör om och låt ligga några minuter. Ta upp och skölj noga durkslag. Låt rinna av.
- Skala och hacka schalottenlök samt vitlök.
- Fräs blomkålssvampen tills den slutat vätska sig i en torr panna med höga kanter.
- Sätt på en stor kastrull vatten med lock till pastan. Salta med 0,5 tsk salt.
- Tillsätt smör, olivolja, lök samt vitlök till svampen. Fräs i några minuter.
- Tillsätt vitt vin och låt koka in någon minut.
- Tillsätt grädde samt rör om och låt koka ihop. Låt såsen småputtra under tiden du kokar pastan.
- Lägg i pastan i kokande pastavatten. Rör om. Koka enligt paket ca 11 minuter.
- Riv ost.
- Häll av pastan men spar någon dl av kokvattnet.
- Blanda den kokta pastan med blomkålssvampsåsen i en stor panna, gryta eller kastrull. Späd med lite av kokvattnet från pastan till en lagom tjock sås. Tillsätt hälften av den rivna osten samt hackad persilja eller gräslök. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp pastan i skålar och toppa varje tallrik med riven parmesan samt lägg blad av sallad som rucola och babyspenat runt. Garnera med hackad persilja eller gräslök.
- Pastan är klart att servera.
Serveringsförslag
- Gott som lunch, middag eller lite festligare rätt till helgen.
- En tomatsallad och/eller grönsallad passar till.
- Vidare bröd som bake-off baguette, hembakt baguette eller vitlöksbröd.
Varianter
- Du kan tillsätta annan matsvamp tillsammans med blomkålssvampen. Förslagsvis champinjoner, skogschampinjon, portabello, Karljohan, ostronskivling, shiitake, färska kantareller eller annan god matsvamp.
- Vidare kan du ha i stekt svamp eller torkad svamp som du lagt i blöt och sedan hällt av och kramat ur.
Val av pasta
- Jag tog penne rigate men annan pasta blir också bra som spagetti, rigatoni, tortiglioni, tagliatelle, fettucine, farfalle eller skruvar och så vidare.
- Färsk pasta blir såklart också gott.
- Överkurs är hemgjord tagliatelle eller trofie.
Vegetarisk och vegan variant
- Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
- Du kan byta grädde mot havregrädde och mjölk mot vatten och en halv tärning grönsaksbuljong för en vegan variant.
Vintips
Ett vitt aromatiskt vin tycker jag passar till pastan. Några förslag är vitt och friskt från Soave i norra Italien; fyllig chardonnay från Australien eller franskt Bourgogne eller en smakrik Viognier från USA.
Uppskattat näringsvärde per portion: 563 kcal