Pasta med blomkålssvamp

Introduktion och förberedelse

Pasta penne med blomkålssvamp i krämig sås av vitt vin, grädde och vitlök samt riven parmesan.

Blomkålssvamp kan du plocka eller köpa på hösten september och oktober. Den har en god fin smak och passar utmärkt med grädde, vitlök och vitt vin som pastasås.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan tillsätta annan matsvamp tillsammans med blomkålssvampen. Förslagsvis champinjoner, skogschampinjon, portabello, Karljohan, ostronskivling, shiitake, färska kantareller eller annan god matsvamp.
  • Vidare kan du ha i stekt svamp eller torkad svamp som du lagt i blöt och sedan hällt av och kramat ur.

Val av pasta

  • Jag tog penne rigate men annan pasta blir också bra som spagetti, rigatoni, tortiglioni, tagliatelle, fettucine, farfalle eller skruvar och så vidare.
  • Färsk pasta blir såklart också gott.
  • Överkurs är hemgjord tagliatelle eller trofie.

Vegetarisk och vegan variant

  • Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
  • Du kan byta grädde mot havregrädde och mjölk mot vatten och en halv tärning grönsaksbuljong för en vegan variant.

Vintips

Ett vitt aromatiskt vin tycker jag passar till pastan. Några förslag är vitt och friskt från Soave i norra Italien; fyllig chardonnay från Australien eller franskt Bourgogne eller en smakrik Viognier från USA.

Gräddig pasta med blomkålssvamp på tallrik med grönsallad av rucola och babyspenat runt om.
Gräddig pasta med blomkålssvamp med riven parmesan samt grönsallad av rucola och babyspenat runt om.

4 portioner pasta med blomkålssvamp

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som penne rigate
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 små schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 300 gram blomkålssvamp; ca 200 gram rensad
  • 1 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 msk hackad persilja eller gräslök
  • 30 gram blandad grönsallad av rucola och spenat eller liknande späda blad

Tillagning

  1. Sätt på en stor kastrull vatten med lock till pastan. Salta med 0,5 tsk salt.
  2. Skala och hacka schalottenlök samt vitlök.
  3. Skölj och rensa de blomkålssvampen. Lägg över i en skål och täck med vatten - tillsätt 1 tsk ättika 12%. Rör om och låt ligga några minuter. Ta upp och skölj noga durkslag. Låt rinna av.
  4. Fräs blomkålssvampen tills den slutat vätska sig i en torr panna med höga kanter. Tillsätt smör, olivolja, lök samt vitlök. Fräs i några minuter.
  5. Tillsätt vitt vin och låt koka in någon minut.
  6. Tillsätt grädde samt rör om och låt koka ihop. Låt såsen småputtra under tiden du kokar pastan.
  7. Lägg i pastan i kokande pastavatten. Rör om. Koka enligt paket ca 11 minuter.
  8. Riv ost.
  9. Häll av pastan men spar någon dl av kokvattnet.
  10. Blanda den kokta pastan med blomkålssvampsåsen i en stor panna, gryta eller kastrull. Späd med lite av kokvattnet från pastan till en lagom tjock sås. Tillsätt hälften av den rivna osten samt hackad persilja eller gräslök. Smaka av med salt och peppar.
  11. Lägg upp pastan i skålar och toppa varje tallrik med riven parmesan samt lägg blad av sallad som rucola och babyspenat runt. Garnera med hackad persilja eller gräslök.
  12. Pastan är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 563 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-16