Panerad kycklingfilé kycklingschnitzel

Panerad kycklingfilé eller kycklingschnitzel i ströbröd. Kycklingbröst som är panerat, stekt och sedan stekt klart i ugnen. Schnitzlarna kan också stekas klart på låg värme i stekpannan.
Förslag till servering med schnitzeln är här kokt delikatesspotatis, kall rödbets- och äppelyoghurt samt sallad. Men man kan ha valfria tillbehör ex. klyftpotatis och bearnaiessås samt en tomatsallad.
Det finns färdigskivat kycklingbröst som är smidigt att använda till denna rätt.

4 portioner panerad kycklingfilé

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfiléer
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • Tillbehör: 16 delikatesspotatisar
  • 2 dl färsk riven rödbeta
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl rivet äpple
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl riven morot
  • 8 cocktailtomater
  • 30 gram blandad grönsallad ex. babyspenat och rucola
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär varje kycklingfilé i 3-4 skivor på längden. Banka ut dem något med en köttbank eller baksidan på en liten kastrull. Eller använd färdigskivad kycklingfilé.
  3. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik.
  4. Vispa ut ägg i en djup tallrik.
  5. Bred ut ströbröd på en tredje tallrik.
  6. Börja koka potatis om du vill ha det till.
  7. Värm en stekpanna. Ta fram en ugnsform.
  8. Vänd kycklingskivorna i mjölet, sedan i äggblandningen och sist i ströbrödet.
  9. Stek 3-4 bitar i taget i stekpannan med lite smör och olja några minuter på varje sida så att de får färg.
  10. Lägg över i ugnsformen efter hand.
  11. När du stekt all kyckling så sätter du in ugnsformen med kycklingen i ugnen i 15 minuter att steka klart.
  12. Kall rödbets- och äppelyoghurt: Skala rödbetor. Riv grovt och lägg i en skål.
  13. Skölj, dela och riv äpplet.
  14. Blanda rivet äpple med rödbetor, matyoghurt, honung, salt och peppar till en röra.
  15. Förbered salladen: skölj sallad och tomater. Dela tomater i halvor. Skala och riv morot grovt. Blanda allt i en skål med lite olivolja och vinäger.
  16. Ta ut och servera kycklingen. Förslagsvis med kokt delikatesspotatis, kall rödbets- och äppelyoghurt samt salladen.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer