Oxfilé med pasta

Oxfilé med pasta i gräddig sås. Här med smörstekta kantareller, vitlöksstekt zucchini och spenat.
Du kan byta kantarellerna mot annan svamp som ex. kastanjechampinjon. Zucchini och spenat är valfria men goda tillbehör.
Vintips till pastan med oxfilé är ett lättare rött vin ex. från Valpolicella i Italien eller rött av druvan Pinot Noir.

4 portioner oxfilé med pasta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram tagliatelle eller valfri pasta
  • 4 bitar oxfilé à ca 120 gram
  • 1 msk olivolja att steka i
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tomatsås: 1 stor schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 3 dl färska kantareller eller annan svamp
  • 1 msk smör
  • 1 zucchini
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 100 gram sköljd och rensad färsk spenat

Tillagning

  1. Ta fram köttet och vänd det i olivolja, salt och peppar.
  2. Börja med såsen: skala och hacka schalottenlök. Skala och pressa vitlök.
  3. Fräs i en kastrull med smör någon minut.
  4. Pudra över vetemjöl och rör ut det.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och rör ut klumpar.
  6. Tillsätt grädde, crème fraiche, soja, salt och peppar. Låt småkoka på svag värme. Rör då och då.
  7. Börja koka upp vatten till pastan.
  8. Rensa, dela och stek svampen i lite smör på medelvärme.
  9. Skölj och skär zucchinin i grova bitar. Stek den på medelvärme i olivolja och pressad vitlök.
  10. Salt och peppra svamp samt zucchini.
  11. Värm en grillpanna eller stekpanna.
  12. Grilla eller stek oxfilén så att den får färg på båda sidor ca 3 minuter på varje sida. Sänk värmen och täck över med lock eller folie och stek oxfilébitarna tills de har den stekgrad du önskar - förslagsvis medium. Känn på köttet och avgör själv: är köttet mjukt som underläppen är det blodigt, som nästippen är det medium och som hakan är det welldone. Eller använd en digital stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött, 60 grader ger medium eller rosastekt kött och slutligen 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött så kallat welldone.
  13. Låt oxfilén vila några minuter medan du kokar pastan (tagliatelle kokas i 6 minuter).
  14. Skölj spenaten.
  15. Häll av pastan och blanda med pastasåsen samt spenaten.
  16. Lägg upp på tallrik eller servera från skål, fat eller pastagrytan. Toppa med den zucchinin och svampen.
  17. Skär oxfilé bitarna i ca 1 cm breda sneda skivor (snett mot köttfibrerna) och servera dem på pastan (på tallrik) eller bredvid på fat vid självservering så att säga.
  18. Smula gärna lite flingsalt över köttet vid serveringen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer