Oxfilé med pasta
Oxfilé med pasta tagliatelle i gräddig sås.
Här med smörstekta kantareller, vitlöksstekt zucchini och lite färsk babyspenat.
Tillagning
- Ta fram köttet och vänd det i olivolja, salt och peppar.
- Börja med såsen: skala och hacka schalottenlök. Skala och pressa vitlök.
- Fräs i en kastrull med smör någon minut.
- Pudra över vetemjöl och rör ut det.
- Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och rör ut klumpar.
- Tillsätt grädde, crème fraiche, soja, salt och peppar. Låt småkoka på svag värme. Rör då och då.
- Börja koka upp vatten till pastan.
- Rensa, dela och stek svampen i lite smör på medelvärme.
- Skölj och skär zucchinin i grova bitar. Stek den på medelvärme i olivolja och pressad vitlök.
- Salt och peppra svamp samt zucchini.
- Värm en grillpanna eller stekpanna.
- Grilla eller stek oxfilén så att den får färg på båda sidor ca 3 minuter på varje sida. Sänk värmen och täck över med lock eller folie och stek oxfilébitarna tills de har den stekgrad du önskar - förslagsvis medium. Känn på köttet och avgör själv: är köttet mjukt som underläppen är det blodigt, som nästippen är det medium och som hakan är det welldone. Eller använd en digital stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött, 60 grader ger medium eller rosastekt kött och slutligen 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött så kallat welldone.
- Låt oxfilén vila några minuter medan du kokar pastan (tagliatelle kokas i 6 minuter).
- Skölj spenaten.
- Häll av pastan och blanda med pastasåsen samt spenaten.
- Lägg upp på tallrik eller servera från skål, fat eller pastagrytan. Toppa med den zucchinin och svampen.
- Skär oxfilé bitarna i ca 1 cm breda sneda skivor (snett mot köttfibrerna) och servera dem på pastan (på tallrik) eller bredvid på fat vid självservering så att säga.
- Smula gärna lite flingsalt över köttet vid serveringen.
Varianter
- Du kan byta kantarellerna mot annan svamp som ex. skogschampinjon, portabello eller kastanjechampinjon.
- Zucchini och spenat är valfria men goda tillbehör.
Vintips
Till pastan med oxfilé passar ett lättare rött vin ex. från Valpolicella i Italien eller rött av druvan Pinot Noir.
Uppskattat näringsvärde per portion: 788 kcal