Oxfile med pepparsås och klyftpotatis
Helstekt oxfilé med pepparsås, klyftpotatis med svarta oliver samt blandad sallad med avokado, cocktailtomat, svarta bönor och grönsallad.
Tillagning
- OXFILÉ: En dag före festen blandar du ingredienserna till marinad 1.
- Lägg filén i dubbla plastpåsar eller en skål. Häll över marinaden. Blanda. Knyt påsarna eller täck över. Låt stå i kylen över natten.
- Några timmar innan middagen sätter du ugnen på 150 grader.
- Ta ut oxfilén och häll av marinaden.
- Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna i någon msk smör eller olivolja.
- Lägg över på en ugnsplåt eller ugnsform.
- Stick in en stektermometer i mitten av köttet.
- Ugnsstek tills innertemperaturen är 54°C, ca 30 minuter.
- Linda in filén i aluminiumfolie.
- Ställ in i kylen och låt svalna någon halvtimme.
- Blanda samman marinad 2. Skär du filén i 0,5 cm tunna skivor. Lägg dem i en skål eller lägg upp på serveringsfat.
- Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering. Hit kan du förbereda oxfilén och ha i kylen.
- PEPPARSÅS: Mortla eller krossa pepparkornen fint.
- Hacka schalottenlöken fint.
- Värm en stekpanna och fräs löken i smöret någon minut under omrörning.
- Tillsätt tomatpurén och pepparkornen. Fräs någon minut till.
- Tillsätt vetemjöl och fräs lite till.
- Häll på vatten samt tillsätt buljongtärning, kalvbuljong eller silad steksky. Vispa ut klumpar samt koka upp.
- Tillsätt grädde, socker, rött vin, soja samt dijonsenap. Låt stå att småkoka under tiden du lagar klyftpotatis. Rör då och då. Smaka av pepparsåsen med något kryddmått salt.
- KLYFTPOTATIS: Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala, klyfta och skölj potatis.
- Torka torr med en handduk eller papper.
- Kärna ur oliver om du vill eller använd med kärnor (tala gärna om för gästerna så de inte tuggar sönder tänderna).
- Blanda i ugnsform eller stor ugnsfast panna potatis, olivolja, oliver med salt och vitpeppar.
- Stek klyftpotatisen mjuk i cirka 30 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden. Provsmaka om de är klara.
- Ta fram köttet när du satt in klyftpotatisen så att det blir rumsvarmt. Du kan också sätta in det övertäckt med folie i ugnen under potatisen när det är ca 10 minuter kvar på klyftpotatisen.
- GRÖNSALLAD: Gör salladen medan klyftpotatisen steker.
- Skölj salladen och lägg på ett fat eller i en salladskål.
- Dela, kärna ur och gröp ur avokadon i bitar och lägg med salladen. Skölj och halvera cocktailtomater
- Skölj bönorna i ett durkslag om du använder färdigkokta från butik.
- Blanda allt på salladsfat eller i salladskål med olivolja, vinäger, salt och peppar samt servera.
- SERVERING: Garnera oxfilén med hackad persilja och servera med pepparsåsen, klyftpotatis och sallad.
Framförhållning
Oxfilén marinerar du dagen innan över natten och steker sedan på låg temperatur i god tid till middagen.
Du kan också välja att bara marinera köttet någon timme och sedan steka det direkt enligt nedan om du ej har tid eller planering att marinera köttet över natten.
Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Gärna ett helt paket. Använd en del i salladen och spara resten ex. i frysen. Du kan också använda färdigkokta bönor från butik.
Varianter
- Istället för cocktailtomater i salladen kan du ta vanliga tomater och tärna dem i 1 cm tärningar.
- Välj kravmärkta produkter - speciellt tomater - som ofta är godare.
- Välj kallpressad smakrik olivolja och vällagrad vinäger.
- Istället för buljongtärning och vatten i pepparsåsen så kan du ta riktig köttbuljong och gärna lite av silad steksky från oxfilén - skölj ur pannan med lite vatten när du stekt köttet.
Stekgrader
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal