Nötfärsbiffar

Nötfärsbiffar med gräddsås, kokt potatis, saltgurka, lingon och sallad.
Om du vill kan du smaksätta nötfärsbiffarna med hackade inlagda rödbetor, kapris och syltlök; eller hackad persilja och smulad fetaost.
Gott till är en sallad av finrivna morötter och tärnade tomater med någon msk vinäger och olivolja

4 portioner nötfärsbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör och en msk olja att steka i
  • Gräddsås: 50 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 dl steksky
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Tillbehör: 800 gram potatis
  • 4 saltgurkor
  • 2 dl lingonsylt
  • 2 mak hackad persilja eller bladselleri (bladen)

Tillagning

  1. Börja skala och koka potatis mjuk (ta ca 20-30 minuter).
  2. Gräddsås: smält smör i en kastrull.
  3. Rör i mjölet och bryn det gyllenbrunt.
  4. Rör i mjölk lite i taget och sedan grädden.
  5. Koka på medelvärme minst 5 minuter. Rör då och då.
  6. Forma runda biffar av nötfärsen. Salta och peppra dem.
  7. Förbered övriga tillbehör som ex. sallad, saltgurka och lingon. Hacka persilja eller bladen av bladselleri.
  8. Några minuter innan potatisen kokat klart kan du börja steka nötfärsbiffarna.
  9. Bryn biffarna några minuter på varje sida i smör och olja.
  10. Sänk värmen och låt steka till önskad stekgrad - förslagsvis några minuter till medium.
  11. Ta upp biffarna och håll varma under folie.
  12. Tillsätt ca 2 dl vatten till stekpannan och skölj ur stekskyn samt sila ner den i såsen.
  13. Smaka av såsen med soja, peppar och salt.
  14. Servera nötfärsbiffarna med gräddsåsen, kokt potatis, saltgurka, lingon och sallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer