Nötfärsbiffar
Stekta nötfärsbiffar serverade med gräddsås, kokt potatis, saltgurka, lingon och sallad.
Gott till är finrivna morötter, grönsallad eller valfri sallad ex. med spenat, riven zucchini och tärnade tomater med någon msk vinäger och olivolja.
Tillagning
- Börja skala och koka potatis mjuk (ta ca 20-30 minuter).
- Gräddsås: smält smör i en kastrull.
- Rör i mjölet och bryn det gyllenbrunt.
- Rör i mjölk lite i taget och sedan grädden.
- Koka på medelvärme minst 5 minuter. Rör då och då.
- Blanda runt färsen och forma runda biffar. Salta och peppra dem. Eller blanda hastigt i salt och peppar i färsen.
- Förbered övriga tillbehör som ex. sallad, saltgurka och lingon. Hacka persilja eller bladen av bladselleri.
- Några minuter innan potatisen kokat klart kan du börja steka nötfärsbiffarna.
- Bryn biffarna några minuter på varje sida i smör och olja.
- Sänk värmen och låt steka till önskad stekgrad - förslagsvis några minuter till medium.
- Ta upp biffarna och håll varma under folie.
- Tillsätt ca 2 dl vatten till stekpannan och skölj ur stekskyn samt sila ner den i såsen.
- Smaka av såsen med soja, peppar och salt.
- Servera nötfärsbiffarna med gräddsåsen, kokt potatis, saltgurka, lingon och sallad.
Varianter
- Om du vill kan du smaksätta nötfärsbiffarna med hackade inlagda rödbetor, kapris och syltlök.
- Eller hackad persilja och smulad fetaost.
- Istället för nötfärs passar viltfärs som älgfärs eller renfärs.
- Biffarna med nötfärs kan du servera genostekta men också medium eller blodiga.
- Du kan även ha i ägg och ströbröd som dessa köttfärsbiffar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 384 kcal