Nötfärsbiffar

Introduktion och förberedelse

Stekta nötfärsbiffar serverade med gräddsås, kokt potatis, saltgurka, lingon och sallad.

Gott till är finrivna morötter, grönsallad eller valfri sallad ex. med spenat, riven zucchini och tärnade tomater med någon msk vinäger och olivolja.

Varianter

  • Om du vill kan du smaksätta nötfärsbiffarna med hackade inlagda rödbetor, kapris och syltlök.
  • Eller hackad persilja och smulad fetaost.
  • Istället för nötfärs passar viltfärs som älgfärs eller renfärs.
  • Biffarna med nötfärs kan du servera genostekta men också medium eller blodiga.

Färsbiffar av nötkött eller nötfärs stekt och serverad med sås och potatis på tallrik
Färsbiffar av nötkött eller nötfärs du steker och serverar med valfria tillbehör som sås och potatis på tallrik

4 portioner nötfärsbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör och en msk olja att steka i
  • Gräddsås: 50 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 dl steksky
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Tillbehör: 800 gram potatis
  • 4 saltgurkor
  • 2 dl lingonsylt
  • 2 mak hackad persilja eller bladselleri (bladen)

Tillagning

  1. Börja skala och koka potatis mjuk (ta ca 20-30 minuter).
  2. Gräddsås: smält smör i en kastrull.
  3. Rör i mjölet och bryn det gyllenbrunt.
  4. Rör i mjölk lite i taget och sedan grädden.
  5. Koka på medelvärme minst 5 minuter. Rör då och då.
  6. Forma runda biffar av nötfärsen. Salta och peppra dem.
  7. Förbered övriga tillbehör som ex. sallad, saltgurka och lingon. Hacka persilja eller bladen av bladselleri.
  8. Några minuter innan potatisen kokat klart kan du börja steka nötfärsbiffarna.
  9. Bryn biffarna några minuter på varje sida i smör och olja.
  10. Sänk värmen och låt steka till önskad stekgrad - förslagsvis några minuter till medium.
  11. Ta upp biffarna och håll varma under folie.
  12. Tillsätt ca 2 dl vatten till stekpannan och skölj ur stekskyn samt sila ner den i såsen.
  13. Smaka av såsen med soja, peppar och salt.
  14. Servera nötfärsbiffarna med gräddsåsen, kokt potatis, saltgurka, lingon och sallad.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 384 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-29