Nötfärsbiffar

Nötfärsbiffar med gräddsås, kokt potatis, saltgurka, lingon och sallad.
Om du vill kan du smaksätta nötfärsbiffarna med hackade inlagda rödbetor, kapris och syltlök; eller hackad persilja och smulad fetaost.
Gott till är en sallad av finrivna morötter och tärnade tomater med någon msk vinäger och olivolja

4 portioner nötfärsbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör och en msk olja att steka i
  • Gräddsås: 50 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 dl steksky
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Tillbehör: 800 gram potatis
  • 4 saltgurkor
  • 2 dl lingonsylt
  • 2 mak hackad persilja eller bladselleri (bladen)

Tillagning

  1. Börja skala och koka potatis mjuk (ta ca 20-30 minuter).
  2. Gräddsås: smält smör i en kastrull.
  3. Rör i mjölet och bryn det gyllenbrunt.
  4. Rör i mjölk lite i taget och sedan grädden.
  5. Koka på medelvärme minst 5 minuter. Rör då och då.
  6. Forma runda biffar av nötfärsen. Salta och peppra dem.
  7. Förbered övriga tillbehör som ex. sallad, saltgurka och lingon. Hacka persilja eller bladen av bladselleri.
  8. Några minuter innan potatisen kokat klart kan du börja steka nötfärsbiffarna.
  9. Bryn biffarna några minuter på varje sida i smör och olja.
  10. Sänk värmen och låt steka till önskad stekgrad - förslagsvis några minuter till medium.
  11. Ta upp biffarna och håll varma under folie.
  12. Tillsätt ca 2 dl vatten till stekpannan och skölj ur stekskyn samt sila ner den i såsen.
  13. Smaka av såsen med soja, peppar och salt.
  14. Servera nötfärsbiffarna med gräddsåsen, kokt potatis, saltgurka, lingon och sallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat