Mandelkubbar

Introduktion och förberedelse

Hembakta mandelkubbar är en klassiker och mycket goda nygräddade. Det som ger mandelkubb den speciella smaken är bittermandel.

OBS - Bittermandel är giftiga och man ska bara ha några rivna mandlar i. Förvara bittermandlarna så att inte barn kan komma åt och äta dem i tron att det är vanlig mandel.

1 droppe bittermandelolja motsvarar ca 1 bittermandel.

Tål du inte mjölk, smör eller mejeriprodukter så kan du baka mandelkubbarna med mjölkfritt margarin och Oatly havregrädde - tack Birgitta för tipset!

Mandelkubbens dag firas den 3 mars.

20 st mandelkubbar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 1,5 dl socker
  • 4 bittermandlar eller 4 droppar bittermandelolja
  • 125 gram smör eller margarin eller flytande margarin
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl pärlsocker till garnering av mandelkubbarna

Tillagning

  1. Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det försiktigt utan att smälta det.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Riv, mal eller stöt bittermandeln fint ex. i en mortel eller använd bittermandelolja.
  4. Blanda bittermandel med de övriga torra ingredienserna som vetemjöl, hjorthornssalt samt socker i en stor bunke.
  5. Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev.
  6. Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en deg.
  7. Rulla ut degen till en avlång längd ca 40 cm på mjölat bakbord. Skär ut 2 cm breda bitar - mandelkubbar.
  8. Lägg upp pärlsocker på ett fat.
  9. Förbered två plåtar med bakplåtspapper (eller smörj dem).
  10. Doppa degbitarna i pärlsockret och lägg mandelkubbarna med sockret uppåt med några cm mellanrum på plåtarna.
  11. Grädda mandelkubbarna i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt mandelkubbarna svalna något utan bakduk.
  13. Servera mandelkubbarna. Förvara mandelkubbarna i en lufttät burk.
E-mail
Medel: 3.8 (180 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 30 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02