Mandelkubbar

Hembakta mandelkubbar är en klassiker och mycket goda nygräddade. Det som ger mandelkubb den speciella smaken är bittermandel. 

1 droppe bittermandelolja motsvarar ca 1 bittermandel.

OBS om du inte visste det så ska du bara ta jättelite bittermandel då de är giftiga annars. Förvara bittermandel så att inte barn kan komma åt och äta dem i tron att det är vanlig mandel. De smakar inte gott dock. 

Tål du inte mjölk, smör eller mejeriprodukter så funkar det att baka med flytande margarin och Oatly grädde - tack Birgitta för tipset!

20 st mandelkubbar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 1,5 dl socker
  • 5 bittermandlar eller 4-5 droppar bittermandelolja
  • 125 gram smör eller margarin eller flytande margarin
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl pärlsocker till garnering av mandelkubbarna

Tillagning

  1. Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det försiktigt utan att smälta det.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Riv, mal eller stöt bittermandeln fint ex. i en mortel eller använd bittermandelolja.
  4. Blanda bittermandel med de övriga torra ingredienserna som vetemjöl, hjorthornssalt samt socker i en stor bunke.
  5. Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev.
  6. Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en deg.
  7. Rulla ut degen till en avlång längd ca 40 cm på mjölat bakbord. Skär ut 2 cm breda bitar - mandelkubbar.
  8. Lägg upp pärlsocker på ett fat.
  9. Förbered två plåtar med bakplåtspapper (eller smörj dem).
  10. Doppa degbitarna i pärlsockret och lägg mandelkubbarna med sockret uppåt med några cm mellanrum på plåtarna.
  11. Grädda mandelkubbarna i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt mandelkubbarna svalna något utan bakduk.
  13. Servera mandelkubbarna. Förvara mandelkubbarna i en lufttät burk.
E-mail
Medel: 4.3 (59 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Tipsen: Så utnyttjar du din hushållsassistent till max

För dig som älskar att laga mat är en hushållsassistent ett måste i köket. Har den dessutom en massa smarta tillbehör blir matlagningen både enklare och roligare.
Här tipsar Kenwood hur du använder den ultimata köksmaskinen Kenwood CHEF XL Titanium till max.
Detta är en annons från Kenwood

Läs mer

Sponsrat