Mandelkubbar
Hembakta mandelkubbar är en klassiker och mycket goda nygräddade. Det som ger mandelkubb den speciella smaken är bittermandel.
Mandelkubbens dag firas den 3 mars.
Tillagning
- Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det försiktigt utan att smälta det.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Riv, mal eller stöt bittermandeln fint ex. i en mortel eller använd bittermandelolja.
- Blanda bittermandel med de övriga torra ingredienserna som vetemjöl, hjorthornssalt samt socker i en stor bunke.
- Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev.
- Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en deg.
- Rulla ut degen till en avlång längd ca 40 cm på mjölat bakbord. Skär ut 2 cm breda bitar - mandelkubbar.
- Lägg upp pärlsocker på ett fat.
- Förbered två plåtar med bakplåtspapper (eller smörj dem).
- Doppa degbitarna i pärlsockret och lägg mandelkubbarna med sockret uppåt med några cm mellanrum på plåtarna.
- Grädda mandelkubbarna i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt mandelkubbarna svalna något utan bakduk.
- Servera mandelkubbarna. Förvara mandelkubbarna i en lufttät burk.
Angående bittermandel
OBS - Bittermandel är giftiga och man ska bara ha några rivna mandlar i. Förvara bittermandlarna oåtkomligt för barn så att de inte kan komma åt och äta dem i tron att det är vanlig mandel.
Tips
- 1 droppe bittermandelolja motsvarar ca 1 bittermandel.
- Tål du inte mjölk, smör eller mejeriprodukter så kan du baka mandelkubbarna med mjölkfritt margarin och Oatly havregrädde - tack Birgitta för tipset!
Uppskattat näringsvärde per portion: 60 kcal