Mjuk pepparkaka

Baka en klassisk mjuk pepparkaka med god kryddig smak av pepparkakskryddor som kanel, nejlika och ingefära.
En hembakt mjuk pepparkaka som blir hållbar och är saftig i flera dagar.

1 mjuk sockerkaka ca 10 bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 110 gram smör
  • 3 msk ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl crème fraiche eller matlagningsyoghurt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk mald nejlika
  • 2 tsk mald ingefära

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj en sockerkaksform med någon tsk smör och några msk ströbröd.
  3. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Låt svalna till minst fingertemperatur.
  4. Vispa ägg och socker pösigt i en stor bunke i ca 3 minuter.
  5. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en bunke.
  6. Vispa ner lite flytande smör i taget i ägg- och sockerblandningen.
  7. Tillsätt crème fraiche eller yoghurt samt rör ner mjölblandningen till en jämn smet.
  8. Häll pepparkakssmeten i sockerkaksformen och grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Känn ev. med en sticka i mitten av kakan och se så att smeten ej är kladdig.
  9. Ta ut och vänd den mjuka pepparkakan ur formen och lägg på ett galler att svalna så får pepparkakan en knaprig och god skorpa men saftigt innehåll.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat