Pepparkakssnittar

Introduktion och förberedelse

Pepparkakssnittar är knapriga kakor eller snittar smaksatta med sirap och pepparkakskryddor.

Goda, sega och lite knäckiga siraps- eller kolakakor med smak av pepparkakskryddor och kolasmak från sirap.

Serveringsförslag

  • Goda småkakor till fika, julbord, advent, lucia, kafferep, fest, utflykt eller till vardags.
  • Kan bakas i god tid och frysas in.

Varianter

Låt pepparkakssnittarna svalna och servera sedan eller förvara i lufttät burk eller frys in.
Låt pepparkakssnittarna svalna och servera sedan eller förvara i lufttät burk eller frys in.

18 stycken pepparkakssnittar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk pepparkakskryddor
  • 1 krm salt
  • 2,25 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Se till att smöret är rumsvarmt eller så mikrar du det försiktigt så det blir mjukt utan att smälta i en bunke.
  3. Vispa ihop mjukt smör, socker samt sirap i en bunke någon minut med elvisp.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt samt pepparkakskryddor i en andra bunke.
  5. Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen samt rör ihop hastigt till en deg.
  6. Dela degen i två delar. Forma varje del till längder på ca 33 cm - de ska få plats liggandes på din ugnsplåt. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Tryck och platta till dem så de blir ca 5-8 cm breda med en gaffel.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-17 minuter eller tills de fått fin färg. Passa dem mot slutet så de ej bränns.
  8. Låt svalna något innan du skär dem medan de ännu är lite varma i sneda snitt på ca 2-3 cm breda snittar.
  9. Låt sedan pepparkakssnittarna svalna helt.
  10. Förvara lufttätt med lite bakplåtspapper mellan lagren i burkar. Pepparkakssnittarna kan även frysas in.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-03