Pepparkakssnittar
Pepparkakssnittar är knapriga kakor eller snittar smaksatta med sirap och pepparkakskryddor.
Goda, sega och lite knäckiga siraps- eller kolakakor med smak av pepparkakskryddor och kolasmak från sirap.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Se till att smöret är rumsvarmt eller så mikrar du det försiktigt så det blir mjukt utan att smälta i en bunke.
- Vispa ihop mjukt smör, socker samt sirap i en bunke någon minut med elvisp.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, salt samt pepparkakskryddor i en andra bunke.
- Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen samt rör ihop hastigt till en deg.
- Dela degen i två delar. Forma varje del till längder på ca 33 cm - de ska få plats liggandes på din ugnsplåt. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Tryck och platta till dem så de blir ca 5-8 cm breda med en gaffel.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15-17 minuter eller tills de fått fin färg. Passa dem mot slutet så de ej bränns.
- Låt svalna något innan du skär dem medan de ännu är lite varma i sneda snitt på ca 2-3 cm breda snittar.
- Låt sedan pepparkakssnittarna svalna helt.
- Förvara lufttätt med lite bakplåtspapper mellan lagren i burkar. Pepparkakssnittarna kan även frysas in.
Serveringsförslag
- Goda småkakor till fika, julbord, advent, lucia, kafferep, fest, utflykt eller till vardags.
- Kan bakas i god tid och frysas in.
Varianter
- Kakorna är en variant på vanliga siraps- eller kolasnittar.
- Gott är även att blanda i 1/2 dl hackade mandelspån.
- Prova även min variant på saffranssnittar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal