Mjuk pepparkaka
Baka en klassisk mjuk pepparkaka med god kryddig smak av pepparkakskryddor som kanel, kryddnejlika och ingefära.
Här smet till en avlång brödform, en sockerkaksform eller rund springform på ca 24 cm diameter. Vill du baka en större sats så kan du baka pepparkakan i långpanna och toppa med frosting.
Håller sig saftig i några dagar. God till fika, kafferep eller utflykt. Kan frysas in hel eller i bitar smidiga att ta fram vid sockersug.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smörj en sockerkaksform med någon tsk smör och några msk ströbröd.
- Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Låt svalna till minst fingertemperatur.
- Vispa ägg och socker pösigt i en stor bunke i ca 3 minuter.
- Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en bunke.
- Vispa ner lite flytande smör i taget i ägg- och sockerblandningen.
- Tillsätt crème fraiche eller yoghurt samt rör ner mjölblandningen till en jämn smet.
- Häll pepparkakssmeten i sockerkaksformen och grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Känn ev. med en sticka i mitten av kakan och se så att smeten ej är kladdig.
- Ta ut och vänd den mjuka pepparkakan ur formen och lägg på ett galler att svalna så får pepparkakan en knaprig och god skorpa men saftigt innehåll.
Varianter
- Smeten kan även bakas portionsvis i muffinsformar och sedan toppas med frostingen till pepparkaksmuffins eller cupcakes.
- Vid servering så kan den kalla kakan även toppas med valfri frosting och sedan skäras i bitar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 116 kcal