Mjuk pepparkaka i brödform

Introduktion och förberedelse

Baka en klassisk mjuk pepparkaka med god kryddig smak av pepparkakskryddor som kanel, kryddnejlika och ingefära.

Här smet till en avlång brödform, en sockerkaksform eller rund springform på ca 24 cm diameter. Vill du baka en större sats så kan du baka pepparkakan i långpanna och toppa med frosting.

Håller sig saftig i några dagar. God till fika, kafferep eller utflykt. Kan frysas in hel eller i bitar smidiga att ta fram vid sockersug.

Varianter

Smeten kan även bakas portionsvis i muffinsformar och sedan toppas med frostingen till pepparkaksmuffins eller cupcakes. Vid servering så kan den kalla kakan även toppas med valfri frosting och sedan skäras i bitar.

1 avlång brödform mjuk pepparkaka, ca 10 bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 110 gram smör
  • 3 msk ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl crème fraiche eller matlagningsyoghurt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk mald nejlika
  • 2 tsk mald ingefära

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj en sockerkaksform med någon tsk smör och några msk ströbröd.
  3. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Låt svalna till minst fingertemperatur.
  4. Vispa ägg och socker pösigt i en stor bunke i ca 3 minuter.
  5. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en bunke.
  6. Vispa ner lite flytande smör i taget i ägg- och sockerblandningen.
  7. Tillsätt crème fraiche eller yoghurt samt rör ner mjölblandningen till en jämn smet.
  8. Häll pepparkakssmeten i sockerkaksformen och grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Känn ev. med en sticka i mitten av kakan och se så att smeten ej är kladdig.
  9. Ta ut och vänd den mjuka pepparkakan ur formen och lägg på ett galler att svalna så får pepparkakan en knaprig och god skorpa men saftigt innehåll.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.