Polynéer mördegskakor med mandelfyllning
Polynéer är mördegskakor fyllda med mandelfyllning som liknar mazariner.
Goda till fika, kakbord, utflykt eller fest.
Du behöver 18 veckade bakformar i metall eller engångsformar i aluminium.
Tillagning
- Gör mördegen först: skär smöret i tärningar och blanda ihop med mjöl och socker i en skål.
- Tillsätt äggulan och blanda ihop till en deg (matberedare funkar bra).
- Låt degen vila i en halvtimme i kylen och gör fyllningen under tiden.
- Fyllning: mal mandeln i matberedare eller kvarn. Blanda med med socker och ägg till en smet.
- Sätt ugnen på 200°.
- Tag undan 1/5 av mördegen till att garnera med på toppen av polynéerna.
- Dela resten av mördegen i 12 delar.
- Tryck ut degen med mjölad tumme i 12 veckade smorda bakelseformar eller engångsformar av aluminium, så att botten och kanter täcks.
- Ställ formarna på en plåt.
- Fördela mandelfyllningen till 2/3 i formarna.
- Ta resten av mördegen och kavla ut den och sporra eller skär ut remsor som du garnerar polynéerna med ex. som kryss.
- Skär av och tryck fast vid kanterna.
- Grädda polynéerna i mitten av ugnen 20 minuter.
- Gräddar du i veckade metallformar så låter du polynéerna svalna något, stjälp sedan försiktigt upp bakelserna.
- Gräddar du polynéerna i engångsformar så låter du de svalna i formarna.
Polynéer i långpanna
En variant är att baka dem i en långpanna och skära ut till rutor likt dessa mazarinrutor. Knåda ut mördegen i en stor långpanna istället för portionsformar och toppa sedan med fyllningen samt garnera med remsor av mördeg enligt receptet nedan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 268 kcal