Polynéer mördegskakor med mandelfyllning

Introduktion och förberedelse för tillagning

Polynéer är mördegskakor fyllda med mandelfyllning som passar till fika, kakbord, utflykt eller fest.

Du behöver 18 veckade bakelseformar eller engångsformar i aluminium.

12 polynéer mördegsformar med mandelmassa

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 äggula
  • Fyllning till Polynéer: 1,5 dl sötmandel
  • 1 dl socker
  • 2 äggvitor
  • 1 äggula

Tillagning

  1. Gör mördegen först: skär smöret i tärningar och blanda ihop med mjöl och socker i en skål.
  2. Tillsätt äggulan och blanda ihop till en deg (matberedare funkar bra).
  3. Låt degen vila i en halvtimme i kylen och gör fyllningen under tiden.
  4. Fyllning: mal mandeln i matberedare eller kvarn. Blanda med med socker och ägg till en smet.
  5. Sätt ugnen på 200°.
  6. Tag undan 1/5 av mördegen till att garnera med på toppen av polynéerna.
  7. Dela resten av mördegen i 12 delar.
  8. Tryck ut degen med mjölad tumme i 12 veckade smorda bakelseformar eller engångsformar av aluminium, så att botten och kanter täcks.
  9. Ställ formarna på en plåt.
  10. Fördela mandelfyllningen till 2/3 i formarna.
  11. Ta resten av mördegen och kavla ut den och sporra eller skär ut remsor som du garnerar polynéerna med ex. som kryss.
  12. Skär av och tryck fast vid kanterna.
  13. Grädda polynéerna i mitten av ugnen 20 minuter.
  14. Gräddar du i veckade metallformar så låter du polynéerna svalna något, stjälp sedan försiktigt upp bakelserna.
  15. Gräddar du polynéerna i engångsformar så låter du de svalna i formarna.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-21

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.