Polynéer mördegskakor med mandelfyllning

Polynéer som är mördegskakor fyllda med mandelfyllning.
Du behöver 18 veckade bakelseformar eller engångsformar i aluminium.

12 polynéer mördegsformar med mandelmassa

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 äggula
  • Fyllning till Polynéer: 1,5 dl sötmandel
  • 1 dl socker
  • 2 äggvitor
  • 1 äggula

Tillagning

  1. Gör mördegen först: skär smöret i tärningar och blanda ihop med mjöl och socker i en skål.
  2. Tillsätt äggulan och blanda ihop till en deg (matberedare funkar bra).
  3. Låt degen vila i en halvtimme i kylen och gör fyllningen under tiden.
  4. Fyllning: mal mandeln i matberedare eller kvarn. Blanda med med socker och ägg till en smet.
  5. Sätt ugnen på 200°.
  6. Tag undan 1/5 av mördegen till att garnera med på toppen av polynéerna.
  7. Dela resten av mördegen i 12 delar.
  8. Tryck ut degen med mjölad tumme i 12 veckade smorda bakelseformar eller engångsformar av aluminium, så att botten och kanter täcks.
  9. Ställ formarna på en plåt.
  10. Fördela mandelfyllningen till 2/3 i formarna.
  11. Ta resten av mördegen och kavla ut den och sporra eller skär ut remsor som du garnerar polynéerna med ex. som kryss.
  12. Skär av och tryck fast vid kanterna.
  13. Grädda polynéerna i mitten av ugnen 20 minuter.
  14. Gräddar du i veckade metallformar så låter du polynéerna svalna något, stjälp sedan försiktigt upp bakelserna.
  15. Gräddar du polynéerna i engångsformar så låter du de svalna i formarna.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer