Marulk med vitvinssås
Marulk med vitvinssås samt pressad potatis.
Vitvinssås är en sås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde.
Tillagning
- Skala och koka potatis.
- VITVINSSÅS: Skala och finhacka schalottenlök.
- Fräs löken i smör i en bred panna med höga kanter ca 2 minuter utan att ta färg.
- När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser 15 sekunder till.
- Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 15 minuter på medelvärme.
- Rör i grädde och låt småkoka i 5 minuter.
- Smaka av såsen med salt och peppar.
- Skölj bitarna med marulk. Torka dem torra med lite hushållspapper.
- Lägg i bitarna med marulk i såsen och småkoka på medelvärme under lock i ca 8 minuter. Vänd efter halva tiden.
- Hacka gräslök och strö över fisken i pannan.
- Häll av och pressa potatisen i potatispress.
- Servera marulken med vitvinssåsen ur pannan eller lägg upp på fat eller tallrik. Servera vidare med citronklyftor, pressad potatis till samt lite sköljd grönsallad och delade cocktailtomater.
Serveringsförslag
- Förutom vitvinssås och pressad potatis hade jag till lite grönsallad och tomater.
- Passar till festlig middag både till vardags som till helgen.
Tips
Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning och vatten till nedan recept.
Varianter
- Såsen kan redas med maizenastärkelse istället för vetemjöl. Då blir såsen glutenfri.
- Marulk kan bytas mot annan fisk som lax, rödstrimma, gös, spätta, hälleflundra, torskrygg eller annan fiskfilé.
- Såsen kan bytas mot Sandefjordssås, Vermouthsås, hummersås eller saffranssås.
Vintips
- Till marulken passar ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. lätt kyld Alsace Pinot Gris eller Riesling.
- Till tillagning av såsen kan du ta samma vin som du dricker till maten. Tips är dock att servera ett lite finare vin till maten och använda ett billigare vin till såsen - välj då ett torrt vitt vin som ej har ekfatslagring eller matlagningsvin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal