Lunchlåda med pilaffris och kyckling

Laga några lunchlådor eller matlådor och frys in eller kyl till en veckas luncher. Du behöver såklart inte äta samma mat fem luncher i rad utan du kan ta med denna rätt och variera lunchen med när du vill.

Här med plockad grillad kyckling som du kan köpa färdig eller laga själv. Istället för kyckling kan du ta tärnad stekt korv, skinka, pulled pork, stekt ägg, halloumi, quorn, bönor eller någon annat ex. rester.

Som sås till har jag här en klick mango chutney blandat med crème fraiche vid sidan.

5 portioner lunchlåda med pilaffris och kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl basmatiris
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 paprika av varje färg
  • 1 fänkål
  • 3 krm salt
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk curry
  • 1 dl russin
  • 1 urbenad grillad kyckling
  • Tillbehör: 65 gram färsk bladspenat eller valfri sallad
  • Sås: 3 dl crème fraiche
  • 6 msk mango chutney

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skölj och skär paprika i små tärningar. Rensa och dela fänkålen i klyftor. Skär bort den hårda inre stammen och skär fänkålen i små tärningar.
  2. Fräs grönsakerna i en kastrull med oljan några minuter.
  3. Tillsätt ris samt salt och vänd runt samt fräs någon minut.
  4. Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) samt rör om.
  5. Koka upp pilaffriset under lock. Sänk värmen och ta eventuellt bort kastrullen från plattan en stund om det fortsätter stormkoka.
  6. Koka riset på låg värme under lock i 15-20 minuter eller enligt rispaketet. Smaka på det så att det är färdigkokt.
  7. Rör i curry och russin i riset.
  8. Plocka köttet från kycklingen och blanda med pilaffriset.
  9. Fördela riset och kycklingen i lunchlådor. Lägg dem i kylen eller frys in de som du vill spara längre än några dagar.
  10. Blanda crème fraichen med mango chutney. Fördela i små burkar och ta med samt servera till riset vid servering. Fördela även spenaten i små plastpåsar att ta med och ha till maten.
  11. Vid servering så mikrar du riset och kycklingen samt serverar med såsen och spenaten. Blir även gott att äta kallt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer