Lunchlåda med pilaffris och kyckling

Laga några lunchlådor och frys in eller kyl till en veckas luncher.
Du behöver såklart inte äta samma mat fem luncher i rad utan du kan ta med denna rätt och variera lunchen med när du vill.
Här med plockad grillad kyckling som du kan köpa färdig eller laga själv. Istället för kyckling kan du ta tärnad stekt korv, skinka, pulled pork, stekt ägg, halloumi, quorn, bönor eller någon annat ex. rester.
Som sås till har jag här en klick mango chutney blandat med crème fraiche vid sidan.

5 portioner lunchlåda med pilaffris och kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl basmatiris
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 paprika av varje färg
  • 1 fänkål
  • 3 krm salt
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk curry
  • 1 dl russin
  • 1 urbenad grillad kyckling
  • Tillbehör: 65 gram färsk bladspenat eller valfri sallad
  • Sås: 3 dl crème fraiche
  • 6 msk mango chutney

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skölj och skär paprika i små tärningar. Rensa och dela fänkålen i klyftor. Skär bort den hårda inre stammen och skär fänkålen i små tärningar.
  2. Fräs grönsakerna i en kastrull med oljan några minuter.
  3. Tillsätt ris samt salt och vänd runt samt fräs någon minut.
  4. Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) samt rör om.
  5. Koka upp pilaffriset under lock. Sänk värmen och ta eventuellt bort kastrullen från plattan en stund om det fortsätter stormkoka.
  6. Koka riset på låg värme under lock i 15-20 minuter eller enligt rispaketet. Smaka på det så att det är färdigkokt.
  7. Rör i curry och russin i riset.
  8. Plocka köttet från kycklingen och blanda med pilaffriset.
  9. Fördela riset och kycklingen i lunchlådor. Lägg dem i kylen eller frys in de som du vill spara längre än några dagar.
  10. Blanda crème fraichen med mango chutney. Fördela i små burkar och ta med samt servera till riset vid servering. Fördela även spenaten i små plastpåsar att ta med och ha till maten.
  11. Vid servering så mikrar du riset och kycklingen samt serverar med såsen och spenaten. Blir även gott att äta kallt.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer