Lunchlåda med pilaffris och kyckling
Laga några lunchlådor eller matlådor och frys in eller kyl till en veckas luncher.
Du behöver såklart inte äta samma mat fem luncher i rad utan du kan ta med denna rätt och variera lunchen med när du vill.
Här med plockad grillad kyckling som du kan köpa färdig eller laga själv.
Som sås till har jag här en klick mango chutney blandat med crème fraiche vid sidan.
Tillagning
- Skala och hacka lök. Skölj och skär paprika i små tärningar. Rensa och dela fänkålen i klyftor. Skär bort den hårda inre stammen och skär fänkålen i små tärningar.
- Fräs grönsakerna i en kastrull med oljan några minuter.
- Tillsätt ris samt salt och vänd runt samt fräs någon minut.
- Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) samt rör om.
- Koka upp pilaffriset under lock. Sänk värmen och ta eventuellt bort kastrullen från plattan en stund om det fortsätter stormkoka.
- Koka riset på låg värme under lock i 15-20 minuter eller enligt rispaketet. Smaka på det så att det är färdigkokt.
- Rör i curry och russin i riset.
- Plocka köttet från kycklingen och blanda med pilaffriset.
- Fördela riset och kycklingen i lunchlådor. Lägg dem i kylen eller frys in de som du vill spara längre än några dagar.
- Blanda crème fraichen med mango chutney. Fördela i små burkar och ta med samt servera till riset vid servering. Fördela även spenaten i små plastpåsar att ta med och ha till maten.
- Vid servering så mikrar du riset och kycklingen samt serverar med såsen och spenaten. Blir även gott att äta kallt.
Varianter
Istället för kyckling kan du ta tärnad stekt korv, tärnad rökt skinka, pulled pork, pulled kyckling, stekt ägg, stekt halloumi; quorn eller tempeh; kokta bönor eller kikärter eller något annat. Du kan kanske har några rester som passar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 512 kcal