Lunchlåda med pilaffris och kyckling

Laga några lunchlådor och frys in eller kyl till en veckas luncher.
Du behöver såklart inte äta samma mat fem luncher i rad utan du kan ta med denna rätt och variera lunchen med när du vill.
Här med plockad grillad kyckling som du kan köpa färdig eller laga själv. Istället för kyckling kan du ta tärnad stekt korv, skinka, pulled pork, stekt ägg, halloumi, quorn, bönor eller någon annat ex. rester.
Som sås till har jag här en klick mango chutney blandat med crème fraiche vid sidan.

5 portioner lunchlåda med pilaffris och kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl basmatiris
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 paprika av varje färg
  • 1 fänkål
  • 3 krm salt
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk curry
  • 1 dl russin
  • 1 urbenad grillad kyckling
  • Tillbehör: 65 gram färsk bladspenat eller valfri sallad
  • Sås: 3 dl crème fraiche
  • 6 msk mango chutney

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skölj och skär paprika i små tärningar. Rensa och dela fänkålen i klyftor. Skär bort den hårda inre stammen och skär fänkålen i små tärningar.
  2. Fräs grönsakerna i en kastrull med oljan några minuter.
  3. Tillsätt ris samt salt och vänd runt samt fräs någon minut.
  4. Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) samt rör om.
  5. Koka upp pilaffriset under lock. Sänk värmen och ta eventuellt bort kastrullen från plattan en stund om det fortsätter stormkoka.
  6. Koka riset på låg värme under lock i 15-20 minuter eller enligt rispaketet. Smaka på det så att det är färdigkokt.
  7. Rör i curry och russin i riset.
  8. Plocka köttet från kycklingen och blanda med pilaffriset.
  9. Fördela riset och kycklingen i lunchlådor. Lägg dem i kylen eller frys in de som du vill spara längre än några dagar.
  10. Blanda crème fraichen med mango chutney. Fördela i små burkar och ta med samt servera till riset vid servering. Fördela även spenaten i små plastpåsar att ta med och ha till maten.
  11. Vid servering så mikrar du riset och kycklingen samt serverar med såsen och spenaten. Blir även gott att äta kallt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer