Kokt lingonsaft
Kokt lingonsaft blir en hållbar och god saft och kan blandas vid servering till önskad styrka - förslagsvis en del saft och fyra delar vatten.
Tillagning
- Rensa lingonen.
- Mosa ihop lingon med socker i en gryta med en stavmixer eller potatisstöt.
- Tillsätt vatten.
- Värm under omrörning och låt sjuda i 15 minuter.
- Sila av saften i en saftsil, silduk eller sil.
- Blanda natriumbensoat med lite varm saft i ett glas. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
- Häll upp den varma saften på väl rengjorda och steriliserade flaskor (sterilisera flaskorna genom att ställa dem i 15 minuter på 100 grader i ugnen).
- Sätt på kapsyl, kork eller skruvkork med detsamma.
- Förvaras svalt och mörkt. Håller i flera månader om inte år. Saften kan också frysas i plastburkar och tas fram efter hand. Öppnad saft förvaras i kyl.
- Lingonsaften späs med vatten vid servering efter tycke ca 1 del till 4 delar vatten. Is är gott i vid servering.
Serveringsförslag
Servera gärna med isbitar eller blanda i en kanna och ställ att kallna i kylen och servera väl kyld.
Alternativ
Ett alternativ är att göra rårörd lingonsaft med lingon som får stå och dra i över natten med socker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal