Kokt lingonsaft

Kokt lingonsaft blir en hållbar och god saft och kan blandas vid servering till önskad styrka - förslagsvis en del saft och fyra delar vatten.

Servera gärna med isbitar eller blanda i en kanna och ställ att kallna i kylen och servera väl kyld.

Ett alternativ är att göra rårörd lingonsaft med lingon som får stå och dra i över natten med socker.

1,5 liter kokt lingonsaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg lingon
  • 500 gram socker
  • 3 dl vatten
  • 1 krm natriumbensoat

Tillagning

  1. Rensa lingonen.
  2. Mosa ihop lingon med socker i en gryta med en stavmixer eller potatisstöt.
  3. Tillsätt vatten.
  4. Värm under omrörning och låt sjuda i 15 minuter.
  5. Sila av saften i en saftsil, silduk eller sil.
  6. Blanda natriumbensoat med lite varm saft i ett glas. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  7. Häll upp den varma saften på väl rengjorda och steriliserade flaskor (sterilisera flaskorna genom att ställa dem i 15 minuter på 100 grader i ugnen).
  8. Sätt på kapsyl, kork eller skruvkork med detsamma.
  9. Förvaras svalt och mörkt. Håller i flera månader om inte år. Saften kan också frysas i plastburkar och tas fram efter hand. Öppnad saft förvaras i kyl.
  10. Lingonsaften späs med vatten vid servering efter tycke ca 1 del till 4 delar vatten. Is är gott i vid servering.
E-mail
Medel: 3.3 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer