Lingonsylt med päron
Lingonsylt med päron blir en god variant på lingonsylt.
Enkel att laga - koka ihop färska eller frysta lingon med bitar av päron och tillsätt socker.
Tillagning
- Sterilisera burkar genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen. Sätt in burkarna i kall ugn och låt dem svalna i ugnen. Koka lock i 10 minuter.
- Skala päronen. Skär bort stjälk och blomfäste. Klyfta i fyra delar. Skär bort kärnhus. Skär i små tärningar.
- Rensa färska lingon. Ta bort dåliga lingon och smuts, blad, kvistar osv. Skölj dem och låt rinna av.
- Lägg lingon och päronbitar i en gryta och koka i ca 10 minuter. Rör då och då.
- Mosa ihop samt koka i 3 minuter till. Rör då och då. Späd eventuellt med lite vatten till önskad tjocklek. Sylten stelnar även till i kylen senare.
- Rör i sockret och värm samt rör tills det löst sig. Skumma ev. med en slev.
- Häll upp sylten på väl rengjorda burkar.
- Sätt på lock när sylten är varm.
- Sylten håller i flera månader förvarad mörkt och svalt. Sylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk förvaras i kylen men håller flera veckor.
Serveringsförslag
- Lingonsylt passar till husmanskost som köttbullar, fläskpannkaka med mera.
- Sylten är också god på havregrynsgröt, råggröt och till flingor.
Hållbarhet
- Lingonsylt håller sig länge i kylen. Det speciella med lingon är att de innehåller ett konservererande ämne som heter bensoesyra - så lingonsylt blir naturligt hållbar i flera månader förvarad mörkt och svalt utan extra tillsatser - förutom socker då.
- Öppnad lingonsylt förvaras i kyl.
- Sterilisera dock gärna burkar samt använd god hygien om du vill spara sylten länge tid.
Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal