Lingonsylt med päron

Lingonsylt med päron blir en god variant på lingonsylt.

Enkel att laga - koka ihop färska eller frysta lingon med bitar av päron och tillsätt socker. 

8 dl lingonsylt med äpple

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram färska eller frysta lingon, rensade; ca 9 dl
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 dl skalade, urkärnade och tärnade päron, ca 1,5 - 2 päron

Tillagning

  1. Sterilisera burkar genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen. Sätt in burkarna i kall ugn och låt dem svalna i ugnen. Koka lock i 10 minuter.
  2. Skala päronen. Skär bort stjälk och blomfäste. Klyfta i fyra delar. Skär bort kärnhus. Skär i små tärningar.
  3. Rensa färska lingon. Ta bort dåliga lingon och smuts, blad, kvistar osv. Skölj dem och låt rinna av.
  4. Lägg lingon och päronbitar i en gryta och koka i ca 10 minuter. Rör då och då.
  5. Mosa ihop samt koka i 3 minuter till. Rör då och då. Späd eventuellt med lite vatten till önskad tjocklek. Sylten stelnar även till i kylen senare.
  6. Rör i sockret och värm samt rör tills det löst sig. Skumma ev. med en slev.
  7. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar.
  8. Sätt på lock när sylten är varm.
  9. Sylten håller i flera månader förvarad mörkt och svalt. Sylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk förvaras i kylen men håller flera veckor.
Till sylten behöver du päron, strösocker, färska eller frysta lingon samt ev. lite vatten.
Till sylten behöver du päron, strösocker, färska eller frysta lingon samt ev. lite vatten.
Tärna skalade päron och lägg med lingon i en tjockbottnad kastrull.
Tärna skalade päron och lägg med lingon i en tjockbottnad kastrull.
Koka ca 10 minuter tills päronen är mjuka.
Koka ca 10 minuter tills päronen är mjuka.
Mosa ihop med en potatisstöt och koka ytterligare i ca 3 minuter.
Mosa ihop med en potatisstöt och koka ytterligare i ca 3 minuter.
Tillsätt socker och koka ihop till sockret löst upp sig.
Tillsätt socker och koka ihop till sockret löst upp sig.
Fördela sylten i rena burkar.
Fördela sylten i rena burkar.
Sätt på lock när sylten ännu är het.
Sätt på lock när sylten ännu är het.
Päron- och lingonsylten passar som vanlig lingonsylt till husmanskost men också till flingor och gröt.
Päron- och lingonsylten passar som vanlig lingonsylt till husmanskost men också till flingor och gröt.

Serveringsförslag

Hållbarhet

  • Lingonsylt håller sig länge i kylen. Det speciella med lingon är att de innehåller ett konservererande ämne som heter bensoesyra - så lingonsylt blir naturligt hållbar i flera månader förvarad mörkt och svalt utan extra tillsatser - förutom socker då.
  • Öppnad lingonsylt förvaras i kyl.
  • Sterilisera dock gärna burkar samt använd god hygien om du vill spara sylten länge tid.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-11-30

Tillbehör och liknande:

Laga till och njut av svenska lingon

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lite fakta, tips och recept till lingon -...

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...