Marmelad med apelsin, pomelo och lime

En riktigt god citrusmarmelad med apelsin, pomelo och lime. Syltsocker är smidigt att göra marmelad med. Det innehåller redan pektin som gör marmeladen stel; citronsyra som balanserar sötma och natriumbensoat som gör marmeladen hållbar. Ta minst lika mycket socker som citrus.

ca 2,2 liter marmelad

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 55 min
 • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

 • 5 apelsiner, ca 1150 gram
 • 1 pomelo, ca 500 gram
 • 3 lime
 • 4 dl vatten
 • 1 kg syltsocker

Tillagning

 1. Skölj och skrubba apelsiner, pomelo och limefrukter.
 2. Dela i halvor och sedan i klyftor. Varje frukt blir då 8 klyftor. Finfördela i matberedare eller hacka klyftorna med kniv i så tunna bitar du kan - desto finare blir marmeladen.
 3. Lägg i en stor kastrull. Tillsätt vatten. Sätt på lock.
 4. Värm och koka upp under lock, ta sedan av locket och koka i 35 minuter på svag värme.
 5. Rör i syltsocker lite i taget och rör under tiden så att sockret inte bränner. Pomelon är rätt torr i fruktköttet så ev. kan du tillsätta någon mer dl vatten och 200 gram socker till om marmeladen känns för hård och fast i konsistensen.
 6. Koka 15 minuter och rör då och då.
 7. Skumma marmeladen om det behövs.
 8. Kolla om marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet: lägg en klick marmelad på en tallrik och ställ i frysen 3 minuter. Dra sedan med en sked ett spår genom marmeladen. Om spåret håller sig och marmeladen inte flyter ihop igen är marmeladen tillräckligt fast. Koka annars marmeladen ca 10 minuter till. Koka inte för länge då kan pektinet bli förstört.
 9. Häll upp citrusmarmeladen på väl rengjorda - gärna varma syltburkar. Fyll ända upp och skruva på locken direkt.
 10. Förvara marmeladen svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer