Marmelad med apelsin, pomelo och lime

Introduktion och förberedelse

En riktigt god citrusmarmelad med apelsin, pomelo och lime.

Syltsocker är smidigt att göra marmelad med. Det innehåller redan pektin som gör marmeladen stel; citronsyra som balanserar sötma och natriumbensoat som gör marmeladen hållbar. Ta minst lika mycket socker som citrus.

ca 2,2 liter marmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 5 apelsiner, ca 1150 gram
  • 1 pomelo, ca 500 gram
  • 3 lime
  • 4 dl vatten
  • 1 kg syltsocker

Tillagning

  1. Skölj och skrubba apelsiner, pomelo och limefrukter.
  2. Dela i halvor och sedan i klyftor. Varje frukt blir då 8 klyftor. Finfördela i matberedare eller hacka klyftorna med kniv i så tunna bitar du kan - desto finare blir marmeladen.
  3. Lägg i en stor kastrull. Tillsätt vatten. Sätt på lock.
  4. Värm och koka upp under lock, ta sedan av locket och koka i 35 minuter på svag värme.
  5. Rör i syltsocker lite i taget och rör under tiden så att sockret inte bränner. Pomelon är rätt torr i fruktköttet så ev. kan du tillsätta någon mer dl vatten och 200 gram socker till om marmeladen känns för hård och fast i konsistensen.
  6. Koka 15 minuter och rör då och då.
  7. Skumma marmeladen om det behövs.
  8. Kolla om marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet: lägg en klick marmelad på en tallrik och ställ i frysen 3 minuter. Dra sedan med en sked ett spår genom marmeladen. Om spåret håller sig och marmeladen inte flyter ihop igen är marmeladen tillräckligt fast. Koka annars marmeladen ca 10 minuter till. Koka inte för länge då kan pektinet bli förstört.
  9. Häll upp citrusmarmeladen på väl rengjorda - gärna varma syltburkar. Fyll ända upp och skruva på locken direkt.
  10. Förvara marmeladen svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02