Lillet on the Rocks
Introduktion och förberedelse
Lillet on the Rocks är en superenkel och svalkande drink med Lillet och is.
Lillet Blanc är en klassisk fransk aperitif från Podensac i Bordeaux.
Grunden är ett aromatiskt lagrat vitt vin av Semillon som smaksätts med citruslikör samt kinin som ger en bitter twist som påminner om tonic water.
I Frankrike kallar man det "apero" - att ta en drink innan maten. Då gärna med något tilltugg till också.
Serveringsförslag
- En läskande och lättgjord sommardrink som passar innan middagen som fördrink, välkomstdrink med mera.
 - Drinken kan serveras i ett cobbler whiskyglas, vinkupor som på bilden eller annat drinkglas för låga drinkar.
 - Garnera med en skiva citrus som apelsin, citron, lime eller blodapelsin.
 - Blir också gott med krossad is istället för isbitar.
 
Förslag på tilltugg
- Några förslag att servera till är lantchips, rostade nötter, sötpotatischips, grönkålschips, rostade kikärtor, rostade pumpafrön, salta pinnar med mera.
 - Eller matigare snittar som löjromssnittar, gåsleversnittar samt getostsnittar.
 
Varianter
- Man kan också garnera med en skiva gurka, en halv jordgubbe, hallon, mynta eller citronmeliss.
 - En variant är att toppa upp med tonic naturell, smaksatt tonic eller russian eller liknande.
 - En alkoholfri variant kan du göra med Roses Lime och späda med vatten till önskad styrka.
 

Tillagning
- Se till att Lillet Blanc är kall.
 - Lägg isbitar eller krossad is i låga drinkglas, cobbler whiskyglas eller vinkupor.
 - Tillsätt och lägg i isbitar eller krossad is.
 - Mätt upp och häll i samt fördela Lillet Blanc.
 - Garnera med en skiva eller klyfta apelsin.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 96 kcal