Brioche

Hembakta franska briocher eller små bröd med ägg i degen. Baka egen brioche - passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor ex. hummersoppa mm.

Du behöver 16 små briocheformar, muffinsformar eller en avlång 1,5-liters brödform.

Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till servering.

16 briocher eller ett briochebröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,6 tsk salt
  • 125 g kallt smör
  • 25 g jäst
  • 1 msk vatten
  • 3 ägg
  • 1 äggula till pensling av briocherna

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl, socker, salt och smör till en grynig massa i en bunke. Går snabbast i matberedare med knivtillsatsen.
  2. Rör ut och lös upp jästen i lite fingervarmt vatten i en stor bunke.
  3. Tillsätt äggen och rör ihop till en smet.
  4. Tillsätt mjölblandningen och blanda ihop till en kladdig deg.
  5. Stjälp upp briochedegen på ett mjölat bakbord.
  6. Smörj ca 16 formar med smör eller en stor avlång brödform.
  7. Dela briochedegen i 16 lika delar. Rulla bullar - små briocher - och lägg i varsin smord form.
  8. Om du vill kan du ta en del av degen och rulla små bollar som du garnerar briocherna med (se bild).
  9. Gör du en enda stor brioche i avlång brödform formar du den större degbiten till en limpa och lägg i en smord avlång form. Vill du garnera den också så tar du bort en liten del av degen och rullar till en lång rulle, ca 1 1/2 cm tjock och gör en längsgående grund fördjupning på mitten och lägg dit rullen.
  10. Täck med bakduk och låt briochen jäsa ca 1 timme.
  11. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  12. Pensla briocherna med uppvispad äggula.
  13. Grädda briocherna i nedre delen av ugnen ca 15 min. Gräddar du en brioche i en stor form tar det ca 20 minuter.
  14. Låt briocherna svalna på galler. Servera helst nybakta och värm lite till servering. Den stora briochen kan svalna på galler, skivas och rostas vid servering.
E-mail
Medel: 4.8 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer