Brioche

Hembakta franska briocher eller små bröd med ägg i degen. Baka egen brioche - passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor ex. hummersoppa mm.

Du behöver 16 små briocheformar, muffinsformar eller en avlång 1,5-liters brödform.

Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till servering.

16 briocher eller ett briochebröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,6 tsk salt
  • 125 g kallt smör
  • 25 g ljus färsk vanlig brödjäst
  • 1 msk vatten
  • 3 ägg
  • 1 äggula till pensling av briocherna

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl, socker, salt och tärnat smör till en grynig massa i en bunke. Går snabbast i matberedare med knivtillsatsen.
  2. Rör ut och lös upp jästen i lite fingervarmt vatten 37 grader i en stor bunke.
  3. Tillsätt äggen och rör ihop till en smet. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  4. Tillsätt mjölblandningen och blanda ihop till en kladdig deg.
  5. Stjälp upp briochedegen på ett mjölat bakbord.
  6. Smörj ca 16 formar med smör eller en stor avlång brödform.
  7. Dela briochedegen i 16 lika delar. Rulla bullar - små briocher - och lägg i varsin smord form.
  8. Om du vill kan du ta en del av degen och rulla små bollar som du garnerar briocherna med (se bild).
  9. Gör du en enda stor brioche i avlång brödform formar du den större degbiten till en limpa och lägg i en smord avlång form. Vill du garnera den också så tar du bort en liten del av degen och rullar till en lång rulle, ca 1 1/2 cm tjock och gör en längsgående grund fördjupning på mitten och lägg dit rullen.
  10. Täck med bakduk och låt briochen jäsa ca 1 timme. Eller tills de har nästan dubbel storlek. Bakar du en stor brioche i en avlång form så kan hända att du får jäsa lite längre.
  11. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  12. Pensla briocherna med uppvispad äggula.
  13. Grädda briocherna i nedre delen av ugnen ca 15 min. Gräddar du en brioche i en stor form tar det ca 20 minuter.
  14. Låt briocherna svalna på galler. Servera helst nybakta och värm lite till servering. Den stora briochen kan svalna på galler, skivas och rostas vid servering.
E-mail
Medel: 4.1 (23 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-12-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer