Brioche

Hembakta franska briocher eller små bröd med ägg i degen.

Baka egen brioche - passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor som förslagsvis hummersoppa med mera.

16 briocher eller ett briochebröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,6 tsk salt
  • 125 g kallt smör
  • 25 g ljus färsk vanlig brödjäst
  • 1 msk vatten
  • 3 ägg
  • 1 äggula till pensling av briocherna

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl, socker, salt och tärnat smör till en grynig massa i en bunke. Går snabbast i matberedare med knivtillsatsen.
  2. Rör ut och lös upp jästen i lite fingervarmt vatten 37 grader i en stor bunke.
  3. Tillsätt äggen till jästen och rör ihop till en smet.
  4. Tillsätt mjölblandningen och blanda ihop till en kladdig deg. Arbeta degen ca 10 minuter till en elastisk deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  5. Stjälp upp briochedegen på ett mjölat bakbord.
  6. Smörj ca 16 formar med smör eller en stor avlång brödform.
  7. Dela briochedegen i 16 lika delar. Rulla bullar - små briocher - och lägg i varsin smord form.
  8. Om du vill kan du ta en del av degen och rulla små bollar som du garnerar briocherna med (se bild).
  9. Gör du en enda stor brioche i avlång brödform formar du den större degbiten till en limpa och lägg i en smord avlång form. Vill du garnera den också så tar du bort en liten del av degen och rullar till en lång rulle, ca 1 1/2 cm tjock och gör en längsgående grund fördjupning på mitten och lägg dit rullen.
  10. Täck med bakduk och låt briochen jäsa ca 1 timme. Eller tills de har nästan dubbel storlek. Bakar du en stor brioche i en avlång form så kan hända att du får jäsa lite längre.
  11. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  12. Pensla briocherna med uppvispad äggula.
  13. Grädda briocherna i nedre delen av ugnen ca 15 min. Gräddar du en brioche i en stor form tar det ca 20 minuter.
  14. Låt briocherna svalna på galler. Servera helst nybakta och värm lite till servering. Den stora briochen kan svalna på galler, skivas och rostas vid servering.
Briochedeg med choklad delade i bitar
Briochedegen kan du baka ut som du vill. Enkelt är att dela degen grovt likt frallor - här med chokladbitar i degen.
Briochedeg i form
Briochedegen kan du baka i formar för att få snygga lite större bröd och liknande.
Chokladbrioche bakad som ett litet bröd eller fralla
En brioche med chokladbitar i bakad som ett litet bröd eller fralla
Briochebröd bakade i form med chokladbitar i
Briochebröd bakade i hög form med chokladbitar i degen.

Med choklad

Blanda i några dl hackad mörk 70% choklad mot slutet och knåda i degen för chokladbriocher. Då passar briocherna till fika, efterrätter och dessert.

Bakar du dem i en avlång eller hög form kan de rostas till servering som fikabröd eller fint tillbehör till desserter och efterrätter.

Småbriocher eller helt briochebröd

Du behöver 16 små briocheformar, muffinsformar eller en avlång 1,5-liters brödform.

Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till servering.

Briochedegen kan även bakas ut i den form du önskar. Förslag är att forma degen till en avlång limpa och skär ut likt små frallor och baka dem som de är. Eller rulla ut och tvinna ihop till flätor likt lussekatter, vetebröd osv.

E-mail
Medel: 4 (55 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-26