Brioche briochebröd briochedeg

Brioche eller briochedeg. Hembakta franska briochebröd med ägg i degen.
Baka egna briocher - de passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor ex. hummersoppa mm.
Du behöver 16 små briocheformar, muffinsformar eller en avlång 1,5-liters brödform.
Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till serveringen.

16 briocher eller ett briochebröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,6 tsk salt
  • 125 g kallt smör
  • 25 g jäst
  • 1 msk vatten
  • 3 ägg
  • 1 äggula till pensling av briocherna

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl, socker, salt och smör till en grynig massa i en bunke. Går snabbast i matberedare med knivtillsatsen.
  2. Rör ut och lös upp jästen i lite fingervarmt vatten i en stor bunke.
  3. Tillsätt äggen och rör ihop till en smet.
  4. Tillsätt mjölblandningen och blanda ihop till en kladdig deg.
  5. Stjälp upp briochedegen på ett mjölat bakbord.
  6. Smörj ca 16 formar med smör eller en stor avlång brödform.
  7. Dela briochedegen i 16 lika delar. Rulla bullar - små briocher - och lägg i varsin smord form.
  8. Om du vill kan du ta en del av degen och rulla små bollar som du garnerar briocherna med (se bild).
  9. Gör du en enda stor brioche i avlång brödform formar du den större degbiten till en limpa och lägg i en smord avlång form. Vill du garnera den också så tar du bort en liten del av degen och rullar till en lång rulle, ca 1 1/2 cm tjock och gör en längsgående grund fördjupning på mitten och lägg dit rullen.
  10. Täck med bakduk och låt briochen jäsa ca 1 timme.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Pensla briocherna med uppvispad äggula.
  13. Grädda briocherna i nedre delen av ugnen ca 15 min. Gräddar du en briochen i en stor form tar det ca 20 minuter.
  14. Låt briocherna svalna på galler. Servera briocherna varma. Den stora briochen kan skivas och rostas vid servering.
E-mail
Medel: 4.9 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer