Timjan och rödvinssky

Introduktion och förberedelse

Timjan och rödvinssky är en god sötsyrlig fyllig sås till kött, kyckling, lamm eller vilt.

En slags rödvinssås som reduceras med smak av steksky och färsk timjan.

För att få mer smak på såsen tillsätts den till den ugnsform eller stekpanna du lagat kött, stek eller det du vill ha såsen till. Såsen vispas runt och silas tillbaka till kastrullen för att sedan monteras med lite smör.

Serveringsförslag

Varianter

  • Det går även bra att tillsätta silad steksky från stek exempelvis vilt, nöt eller lamm.
  • Du kan också tillsätta köttbuljong istället för vatten och steksky.
  • Såsen kan smaksättas med ett lagerblad, balsamvinäger, honung, tomatpuré och/eller vitlök.
  • Istället för maizenaredning kan du reda med roux.
  • Extra fluffig blir såsen till servering om du mixar i smöret med en stavmixer precis innan servering.

Timjan- och rödvinsskysåsen serverad med tillbehör
Timjan- och rödvinsskysåsen serverad med ugnsstekt pluma i skivor, persiljerotsmos och en grönsallad med vita bönor och morot.

    4 portioner timjan och rödvinssky

    • Förberedelse: 5 min
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 25 min

    Ingredienser

    • 1 msk socker
    • 1 schalottenlök
    • 40 gram smör
    • 1,5 dl rödvin, fylligt som ex. Fitou
    • 1,5 dl vatten eller köttfond, kycklingfond eller steksky
    • 2 tsk färsk plockad timjan eller 0,5 tsk torkad timjan
    • 2 krm salt
    • 1 krm svartpeppar
    • 1 msk ljus maizenaredning

    Tillagning

    1. Skala och finhacka löken.
    2. Smält sockret tills det är ljust brunt i en såskastrull med tjock botten.
    3. Tillsätt hälften av smöret samt löken.
    4. Fräs några sekunder och rör om.
    5. Tillsätt rött vin samt vatten eller köttbuljong.
    6. Koka upp och rör då och då tills sockret löst sig.
    7. Plocka färsk timjan från stjälkar och tillsätt.
    8. Koka ner såsen i ca 10-15 minuter tills ungefär hälften återstår.
    9. För mer smak så kan du nu tillsätta såsen till den panna eller stekform du lagat ex. köttet i och vispa ur denna panna lite lätt. Sila sedan tillbaka såsen i såskastrullen.
    10. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
    11. Red såsen om du vill med lite ljus maizenaredning till önskad tjocklek.
    12. Håll varm till servering.
    13. Precis innan servering så tillsätter och vispar du i resten av smöret.
    14. Kan serveras som vanlig sås vid sidan. Eller i en liten minikanna, liten skål eller ett shotglas på varje tallrik. Vidare kan en del skedas över köttet (napperas) vid servering.
    E-mail
    Medel: 4.1 (25 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 134 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-03