Lagerbladssky eller rödvinssky

Lagerbladsky eller rödvinssky är en steksky eller skysås som du gör genom att vispa ur stekpannan eller formen där du stekt kött med rödvin och lagerblad.

4 portioner lagerbladssky med rödvin

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 lagerblad
  • 2 dl vatten
  • 2 dl rödvin
  • 1 tsk socker
  • 1 msk maizenamjöl
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Vispa ur formen eller panna där kött stekt med vatten och vin.
  2. Sila ner i en kastrull och koka upp med smulade lagerblad och smaka av med socker. Överkurs är att koka ner, reducera, skyn så att den blir mer koncentrerad ex. till 3/4.
  3. Blanda ut maizena i lite kallt vatten i ett glas. Vispa ner i skyn under tiden såsen kokar till önskad tjocklek.
  4. Innan servering så vispar du ner, monterar, kallt smör i skyn.
  5. Smaka av rödvinsskyn med salt och vitpeppar innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer