Lagerbladssky eller rödvinssky

Introduktion och förberedelse

Lagerbladsky eller rödvinssky är en steksky eller skysås som du gör genom att vispa ur stekpannan eller formen där du stekt kött i med rödvin och smaksätta med lagerblad.

4 portioner lagerbladssky med rödvin

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 lagerblad
  • 2 dl vatten
  • 2 dl rödvin
  • 1 tsk socker
  • 1 msk maizenamjöl eller 2-3 msk ljus maizenaredning
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Vispa ur formen eller panna där kött stekt med vatten och vin.
  2. Sila ner i en kastrull och koka upp med smulade lagerblad och smaka av med socker. Överkurs är att koka ner, reducera, skyn så att den blir mer koncentrerad ex. till 3/4.
  3. Blanda ut maizena i lite kallt vatten i ett glas. Vispa ner i skyn under tiden såsen kokar till önskad tjocklek. Eller vispa ner ljus maizenaredning direkt till önskad tjocklek.
  4. Smaka av rödvinsskyn med salt och vit- eller svartpeppar innan servering.
  5. Innan servering så vispar du ner - monterar - kallt smör i skyn. Överkurs är att skumma och fluffa upp upp såsen med en stavmixer.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.