Kycklingklubbor i ugn med jordärtskockor och svampsås alltiett

Introduktion och förberedelse

Kycklingklubbor i ugn med jordärtskockor, potatis, morötter, purjolök och svampsås som tillagas alltiett i en panna.

Varianter

  • Du kan variera grönsakerna du har i formen genom att byta ut eller utesluta jordärtskockor och ta enbart potatis. Andra rotfrukter som passar är persiljerot, kålrot, palsternacka, rotselleri eller sötpotatis.
  • Andra grönsaker som passar i är vitkål, rödkål, grönkål, rödlök, salladslök, knipplök, röd paprika, äpple och/eller fänkål.
  • Gillar du vitlök kan du ta med 1-3 hackade klyftor vitlök. Eller ta med några hela oskalade klyftor.
  • Torkade trattkantareller kan uteslutas eller ersättas med annan torkad svamp som Karljohan eller valfri matsvamp. Eller mer färsk svamp som kantareller, karljohan, ostronskivling eller shii-take.
  • Färsk rosmarin kan bytas mot något krm torkad rosmarin.
  • Kan garneras med färsk persilja, rosmarin och timjan. Vidare passar färsk timjan och salvia i som kryddning.
  • Receptet kan dubbleras till fyra i en stor långpanna med höga kanter.

Val av kyckling

Du kan laga med färska eller frysta kycklingklubbor eller andra kycklingdelar. Fryst kyckling får du tina i god tid övertäckt i kylen - förslagsvis kvällen innan eller från morgonen samma dag.

Köp svensk kyckling. Gärna ekologisk. Riktigt god är svensk majskyckling.

Kycklingklubbor i ugnsform med tillbehör
Kycklingklubbor i en ugnsform alltiett. Såsen får god smak av grädde, svamp och trattisar. Potatis, jordärtskockor, morot, purjolök och rosmarin passar mycket bra ihop med svampsåsen.

2 portioner kycklingklubbor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 kycklingklubbor
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 potatisar, medelstora av fast sort
  • 250-300 gram kronärtskockor
  • 1 stor morot, ca 100 gram
  • 1/3 purjolök
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 100 gram champinjoner
  • 2 msk torkade trattkantareller
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 liten halv kvist färsk rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Lägg torkade trattkantareller i en skål och täck med vatten. Låt ligga i blöt minst fem minuter.
  3. Skala jordärtskockor och potatis. Skär i tärningar ca 2x2 cm eller grova bitar. Skala och dela morötter och skär i grova stavar. Rensa, dela och skölj purjolök samt skär i grova bitar.
  4. Rensa och skär champinjoner i grova bitar. Häll av och krama ur trattkantarellerna. Stek champinjoner och trattkantareller tillsammans i en torr panna tills den mesta vätskan dunstat - ca 2-3 minuter. Tillsätt sedan 1 msk smör och stek så de får lite färg.
  5. Koka upp 1 dl vatten med grönsaksbuljongtärningen. Rör tills den löst sig. Tillsätt grädden och koka upp.
  6. Bryn kycklingklubborna i 1/2 msk smör runt om ca 2 minuter. Krydda med 1/2 tsk salt och 1/2 krm svartpeppar.
  7. Lägg över kycklingen i en ugnsform i storlek som en halv långpanna. Stek i mitten av ugnen i 15 minuter.
  8. Ta ut kycklingen och lägg över på en tallrik. Sprit ut grönsaker i botten. Tillsätt 2 msk olivolja eller rapsolja, 1/2 tsk salt och 1/2 krm svartpeppar samt blanda runt. Häll på såsen. Strö över svampen. Lägg tillbaks kycklingen överst med skinnet upp.
  9. Plocka över lite färsk rosmarin.
  10. Sätt in i nedre delen av ugnen igen och stek kycklingen i ca 30 minuter.
  11. Skär gärna ett snitt in vid benet på kycklingen och se så att den är genomstekt. Använd gärna en termometer - de ska ha 70-75 grader i innertemperatur när de är genomstekta. Kontrollera även så att potatis och skockor är tillagade - täck annars över med lite folie och stek några minuter till.
  12. Ta ut kycklingklubborna och servera dem med tillbehören i formen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 496 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-18