Kycklingklubbor i ugn med jordärtskockor och svampsås alltiett
Kycklingklubbor i ugn med jordärtskockor, potatis, morötter, purjolök och svampsås som tillagas alltiett i en panna.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Lägg torkade trattkantareller i en skål och täck med vatten. Låt ligga i blöt minst fem minuter.
- Skala jordärtskockor och potatis. Skär i tärningar ca 2x2 cm eller grova bitar. Skala och dela morötter och skär i grova stavar. Rensa, dela och skölj purjolök samt skär i grova bitar.
- Rensa och skär champinjoner i grova bitar. Häll av och krama ur trattkantarellerna. Stek champinjoner och trattkantareller tillsammans i en torr panna tills den mesta vätskan dunstat - ca 2-3 minuter. Tillsätt sedan 1 msk smör och stek så de får lite färg.
- Koka upp 1 dl vatten med grönsaksbuljongtärningen. Rör tills den löst sig. Tillsätt grädden och koka upp.
- Bryn kycklingklubborna i 1/2 msk smör runt om ca 2 minuter. Krydda med 1/2 tsk salt och 1/2 krm svartpeppar.
- Lägg över kycklingen i en ugnsform i storlek som en halv långpanna. Stek i mitten av ugnen i 15 minuter.
- Ta ut kycklingen och lägg över på en tallrik. Sprit ut grönsaker i botten. Tillsätt 2 msk olivolja eller rapsolja, 1/2 tsk salt och 1/2 krm svartpeppar samt blanda runt. Häll på såsen. Strö över svampen. Lägg tillbaks kycklingen överst med skinnet upp.
- Plocka över lite färsk rosmarin.
- Sätt in i nedre delen av ugnen igen och stek kycklingen i ca 30 minuter.
- Skär gärna ett snitt in vid benet på kycklingen och se så att den är genomstekt. Använd gärna en termometer - de ska ha 70-75 grader i innertemperatur när de är genomstekta. Kontrollera även så att potatis och skockor är tillagade - täck annars över med lite folie och stek några minuter till.
- Ta ut kycklingklubborna och servera dem med tillbehören i formen.
Varianter
- Du kan variera grönsakerna du har i formen genom att byta ut eller utesluta jordärtskockor och ta enbart potatis. Andra rotfrukter som passar är persiljerot, kålrot, palsternacka, rotselleri eller sötpotatis.
- Andra grönsaker som passar i är vitkål, rödkål, grönkål, rödlök, salladslök, knipplök, röd paprika, äpple och/eller fänkål.
- Gillar du vitlök kan du ta med 1-3 hackade klyftor vitlök. Eller ta med några hela oskalade klyftor.
- Torkade trattkantareller kan uteslutas eller ersättas med annan torkad svamp som Karljohan eller valfri matsvamp. Eller mer färsk svamp som kantareller, karljohan, ostronskivling eller shii-take.
- Färsk rosmarin kan bytas mot något krm torkad rosmarin.
- Kan garneras med färsk persilja, rosmarin och timjan. Vidare passar färsk timjan och salvia i som kryddning.
- Receptet kan dubbleras till fyra i en stor långpanna med höga kanter.
Val av kyckling
Du kan laga med färska eller frysta kycklingklubbor eller andra kycklingdelar. Fryst kyckling får du tina i god tid övertäckt i kylen - förslagsvis kvällen innan eller från morgonen samma dag.
Köp svensk kyckling. Gärna ekologisk. Riktigt god är svensk majskyckling.
Uppskattat näringsvärde per portion: 496 kcal