Kycklinggryta med tomat

Introduktion och förberedelse

Kycklingryta med tomat, paprika, vitt vin, selleri samt vitlök. Gott med gnocchi som på bilden eller valfritt tillbehör som pasta som tagliatelle, råris, basmatiris, matvete, bulgur eller pressad potatis.

Istället för kycklingfiléer kan du ta annan benfri kyckling eller grovt styckade kycklingdelar med ben (räkna då en hel kyckling till 4 portioner).

4 portioner kycklinggryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 kycklingfiléer
  • 3 msk olivolja
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stav selleri
  • 1 röd paprika
  • 1 morot
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 1 burk eller paket krossade tomater eller 3 hackad tomater
  • 2 krm timjan
  • 2 rosmarin
  • 2 krm bas
  • 2 krm oregano
  • 2 krm basilika
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär kycklingen i grova bitar.
  2. Du kan laga grytan med en stekpanna som du bryner ingredienserna i och lägger över i en gryta. Eller laga i en stor stekgryta direkt.
  3. Värm 2 msk olivolja och fräs kycklingen runt om under tiden som du skalar och hackar löken. Tillsätt den.
  4. Skala och pressa i vitlöken.
  5. Strimla sellerin och tillsätt den. Rör om.
  6. Skölj och tärna paprikan och tillsätt den. Rör om.
  7. Skala moroten, dela den på längden och slanta den. Tillsätt till grytan. Rör om.
  8. Rör i tomatpuré och fräs någon minut.
  9. Pudra över och rör ut vetemjölet.
  10. Rör i vitt vin och koka upp.
  11. Rör i krossade eller hackad tomater.
  12. Rillsätt timjan, rosmarin, oregano, basilika samt hackad bladpersilja, svartpeppar och salt. Rör om.
  13. Låt kycklinggrytan koka på medelvärme, gärna med lock i 20 minuter.
  14. Koka under tiden tillbehör som gnocchi, pasta, ris eller potatis.
  15. Smaka kycklinggrytan med salt och peppar innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept