Kycklinggryta med tomat

Kycklingryta med tomat, paprika, vitt vin, selleri samt vitlök. Gott med gnocchi som på bilden eller valfritt tillbehör som pasta som tagliatelle, råris, basmatiris, matvete, bulgur eller pressad potatis.

Istället för kycklingfiléer kan du ta annan benfri kyckling eller grovt styckade kycklingdelar med ben (räkna då en hel kyckling till 4 portioner).

4 portioner kycklinggryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 kycklingfiléer
  • 3 msk olivolja
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stav selleri
  • 1 röd paprika
  • 1 morot
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 1 burk eller paket krossade tomater eller 3 hackad tomater
  • 2 krm timjan
  • 2 rosmarin
  • 2 krm bas
  • 2 krm oregano
  • 2 krm basilika
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär kycklingen i grova bitar.
  2. Du kan laga grytan med en stekpanna som du bryner ingredienserna i och lägger över i en gryta. Eller laga i en stor stekgryta direkt.
  3. Värm 2 msk olivolja och fräs kycklingen runt om under tiden som du skalar och hackar löken. Tillsätt den.
  4. Skala och pressa i vitlöken.
  5. Strimla sellerin och tillsätt den. Rör om.
  6. Skölj och tärna paprikan och tillsätt den. Rör om.
  7. Skala moroten, dela den på längden och slanta den. Tillsätt till grytan. Rör om.
  8. Rör i tomatpuré och fräs någon minut.
  9. Pudra över och rör ut vetemjölet.
  10. Rör i vitt vin och koka upp.
  11. Rör i krossade eller hackad tomater.
  12. Rillsätt timjan, rosmarin, oregano, basilika samt hackad bladpersilja, svartpeppar och salt. Rör om.
  13. Låt kycklinggrytan koka på medelvärme, gärna med lock i 20 minuter.
  14. Koka under tiden tillbehör som gnocchi, pasta, ris eller potatis.
  15. Smaka kycklinggrytan med salt och peppar innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.