Kycklinggryta med tomat

Kycklingryta med tomat, paprika, vitt vin, selleri samt vitlök. Gott med gnocchi, pasta som tagliatelle, råris, basmatiris eller pressad potatis.
Istället för kycklingfiléer kan du ta annan benfri kyckling eller grovt styckade kycklingdelar med ben (räkna då en hel kyckling till 4 portioner).

4 portioner kycklinggryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 kycklingfiléer
  • 3 msk olivolja
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stav selleri
  • 1 röd paprika
  • 1 morot
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 1 burk eller paket krossade tomater eller 3 hackad tomater
  • 2 krm timjan
  • 2 rosmarin
  • 2 krm bas
  • 2 krm oregano
  • 2 krm basilika
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär kycklingen i grova bitar.
  2. Du kan laga grytan med en stekpanna som du bryner ingredienserna i och lägger över i en gryta. Eller laga i en stor stekgryta direkt.
  3. Värm 2 msk olivolja och fräs kycklingen runt om under tiden som du skalar och hackar löken. Tillsätt den.
  4. Skala och pressa i vitlöken.
  5. Strimla sellerin och tillsätt den. Rör om.
  6. Skölj och tärna paprikan och tillsätt den. Rör om.
  7. Skala moroten, dela den på längden och slanta den. Tillsätt till grytan. Rör om.
  8. Rör i tomatpuré och fräs någon minut.
  9. Pudra över och rör ut vetemjölet.
  10. Rör i vitt vin och koka upp.
  11. Rör i krossade eller hackad tomater.
  12. Rillsätt timjan, rosmarin, oregano, basilika samt hackad bladpersilja, svartpeppar och salt. Rör om.
  13. Låt kycklinggrytan koka på medelvärme, gärna med lock i 20 minuter.
  14. Koka under tiden tillbehör som gnocchi, pasta, ris eller potatis.
  15. Smaka kycklinggrytan med salt och peppar innan servering.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer