Kycklinggryta med tomat

Kycklingryta med tomat, paprika, vitt vin, selleri samt vitlök. Gott med gnocchi som på bilden eller valfritt tillbehör som pasta som tagliatelle, råris, basmatiris, matvete, bulgur eller pressad potatis.

Istället för kycklingfiléer kan du ta annan benfri kyckling eller grovt styckade kycklingdelar med ben (räkna då en hel kyckling till 4 portioner).

4 portioner kycklinggryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 kycklingfiléer
  • 3 msk olivolja
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stav selleri
  • 1 röd paprika
  • 1 morot
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 1 burk eller paket krossade tomater eller 3 hackad tomater
  • 2 krm timjan
  • 2 rosmarin
  • 2 krm bas
  • 2 krm oregano
  • 2 krm basilika
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär kycklingen i grova bitar.
  2. Du kan laga grytan med en stekpanna som du bryner ingredienserna i och lägger över i en gryta. Eller laga i en stor stekgryta direkt.
  3. Värm 2 msk olivolja och fräs kycklingen runt om under tiden som du skalar och hackar löken. Tillsätt den.
  4. Skala och pressa i vitlöken.
  5. Strimla sellerin och tillsätt den. Rör om.
  6. Skölj och tärna paprikan och tillsätt den. Rör om.
  7. Skala moroten, dela den på längden och slanta den. Tillsätt till grytan. Rör om.
  8. Rör i tomatpuré och fräs någon minut.
  9. Pudra över och rör ut vetemjölet.
  10. Rör i vitt vin och koka upp.
  11. Rör i krossade eller hackad tomater.
  12. Rillsätt timjan, rosmarin, oregano, basilika samt hackad bladpersilja, svartpeppar och salt. Rör om.
  13. Låt kycklinggrytan koka på medelvärme, gärna med lock i 20 minuter.
  14. Koka under tiden tillbehör som gnocchi, pasta, ris eller potatis.
  15. Smaka kycklinggrytan med salt och peppar innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer