Kycklingfile med pasta, parmesan och ärtor

Introduktion och förberedelse

Kycklingfilé med pasta Castellane i en krämig sås med crème fraiche smaksatt med parmesan, purjolök, vitlök och gröna ärtor.

En snäll, snabb, lättlagad och god pasta till vardagsmiddag eller fredagsmiddag.

Varianter

  • Här med Castellane pasta men valfri sort pasta funkar som tagliatelle, penne, rigatoni, skruvar, farfalle eller gnocchi.
  • Istället för gröna ärtor kan du ta gröna sojabönor.
  • Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad pasta.

Förslag tillbehör

Servera pastan med halverade cocktailtomater eller tomatsallad samt grönsallad med olivolja och vinäger.

Kycklingfilé med pasta i krämig sås
En lättlagad och god pasta med kycklingfilé och sås av crème fraiche smaksatt med lite vitlök, purjolök och parmesan. Gott med en grönsallad till och lite cocktailtomater.

4 portioner kycklingfile med pasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram torkad pasta som castellane, skruvar, gnocchi, penne eller annan valfri pasta
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 500 g djupfrysta ärter
  • 1 burk crème fraiche (alternativt grädde, sojagrädde eller havregrädde)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skär kycklingfiléerna i hälften på längden och strimla dem sedan i bitar.
  3. Kycklingfiléerna kan också stekas eller grillas hela. Smörj in dem med olivolja, 0,5 tsk timjan, 0,5 tsk rosmarin samt en klyfta vitlök. Bryn dem och efterstek i 15 minuter övertäckta på låg värme. Kycklingen skär du sedan i bitar och kokar upp med pastasåsen.
  4. Ta bort blasten på purjolöken, dela och skölj samt hacka den.
  5. Stek purjolök samt ev. tärnad kyckling i olivolja ca 5 minuter. Skala och pressa vitlök samt tillsätt under tiden. Rör om då och då.
  6. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningen. Brukar vara 9-12 minuter beroende på sort.
  7. Blanda i ärtor och crème fraiche med den frästa purjolöken. Ta 1 dl av kokvattnet från pastan och rör ut i pastasåsen. Håll varm på låg värme. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  8. Riv parmesanost.
  9. Blanda pasta och pastasås i en stor skål, kastrull eller på tallrik.
  10. Strö över parmesanost.
  11. Servera kycklingpastan. Gott med bröd samt babyspenat och tomatsallad.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 411 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.