Kycklingfile med pasta, parmesan och ärtor

Kycklingfilé med pasta, parmesan, purjolök, crème fraiche, vitlök och ärtor.
En snäll, snabb, lättlagad och god pasta till vardagsmiddag eller fredagsmiddag.
Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.

4 portioner kycklingfile med pasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram torkad pasta som castellane, skruvar, gnocchi, penne eller annan valfri pasta
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 500 g djupfrysta ärter
  • 1 burk crème fraiche (alternativt grädde, sojagrädde eller havregrädde)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skär kycklingfiléerna i hälften på längden och strimla dem sedan i bitar.
  3. Kycklingfiléerna kan också stekas eller grillas hela. Smörj in dem med olivolja, 0,5 tsk timjan, 0,5 tsk rosmarin samt en klyfta vitlök. Bryn dem och efterstek i 15 minuter övertäckta på låg värme. Kycklingen skär du sedan i bitar och kokar upp med pastasåsen.
  4. Ta bort blasten på purjolöken, dela och skölj samt hacka den.
  5. Stek purjolök samt ev. tärnad kyckling i olivolja ca 5 minuter. Skala och pressa vitlök samt tillsätt under tiden. Rör om då och då.
  6. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningen. Brukar vara 9-12 minuter beroende på sort.
  7. Blanda i ärtor och crème fraiche med den frästa purjolöken. Ta 1 dl av kokvattnet från pastan och rör ut i pastasåsen. Håll varm på låg värme. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  8. Riv parmesanost.
  9. Blanda pasta och pastasås i en stor skål, kastrull eller på tallrik.
  10. Strö över parmesanost.
  11. Servera kycklingpastan. Gott med bröd samt babyspenat och tomatsallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer