Kycklingfile med pasta, parmesan och ärtor

Kycklingfilé med pasta, parmesan, purjolök, crème fraiche, vitlök och ärtor. Gott med lite grönsallad av babyspenat och tomat till.

En snäll, snabb, lättlagad och god pasta till vardagsmiddag eller fredagsmiddag.

Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.

4 portioner kycklingfile med pasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram torkad pasta som castellane, skruvar, gnocchi, penne eller annan valfri pasta
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 500 g djupfrysta ärter
  • 1 burk crème fraiche (alternativt grädde, sojagrädde eller havregrädde)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skär kycklingfiléerna i hälften på längden och strimla dem sedan i bitar.
  3. Kycklingfiléerna kan också stekas eller grillas hela. Smörj in dem med olivolja, 0,5 tsk timjan, 0,5 tsk rosmarin samt en klyfta vitlök. Bryn dem och efterstek i 15 minuter övertäckta på låg värme. Kycklingen skär du sedan i bitar och kokar upp med pastasåsen.
  4. Ta bort blasten på purjolöken, dela och skölj samt hacka den.
  5. Stek purjolök samt ev. tärnad kyckling i olivolja ca 5 minuter. Skala och pressa vitlök samt tillsätt under tiden. Rör om då och då.
  6. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningen. Brukar vara 9-12 minuter beroende på sort.
  7. Blanda i ärtor och crème fraiche med den frästa purjolöken. Ta 1 dl av kokvattnet från pastan och rör ut i pastasåsen. Håll varm på låg värme. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  8. Riv parmesanost.
  9. Blanda pasta och pastasås i en stor skål, kastrull eller på tallrik.
  10. Strö över parmesanost.
  11. Servera kycklingpastan. Gott med bröd samt babyspenat och tomatsallad.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept