Kyckling med fetaost

Fetaostfylld kycklingfilé som är brynt och lagad i ugnen med inlagd paprika, vitlök, citron, grädde, creme fraiche, basilika och parmesanost. Kyckling och sås i ett.
Gott förslagsvis med klyftpotatis och grönsallad av hackad babyspenat, vita bönor, tärnad tomat, riven morot, olivolja samt vinäger.
Kyckljngen blir även god med pasta som tagliatelle eller råris.
Du behöver lite steksnöre att binda ihop kycklingfiléerna med.
Andra varianter är att rulla in kycklingen i bacon, ha på riven mozzarellaost eller ta hackad spenat eller champinjoner istället för inlagd paprika.

4 portioner kyckling med fetaost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 150 gram fetaost
  • 150 gram paprikasallad typ inlagd paprika
  • 8 blad färsk basilika eller något krm torkad basilika
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk citronjuice
  • 0,5 tärning kycklingbuljong
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl creme fraiche
  • 0,5 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förbered och sätt in klyftpotatis om du vill ha det till. Skala och klyfta fast potatis, blanda med en msk rapsolja, salta och laga i 25 minuter.
  3. Smula fetaost i en bunke. Hacka paprika och basilika grovt och blanda ihop med fetaosten.
  4. Skär en ficka i varje kycklingfilé och stoppa in ca 2 msk fetaostblandning i varje ficka.
  5. Bind ihop kycklingfiléerna med lite steksnöre.
  6. Bryn kycklingfiléerna i smör och olivolja så att de får färg på båda sidor.
  7. Lägg över i en ugnsform.
  8. Strö resten av fetaostblandningen över kycklingen i formen.
  9. Koka upp grädde, pressad vitlök, vatten, citronsaft, kycklingbuljongtärning, chiliflakes, salt och peppar i stekpannan där du stekt kycklingen. Tillsätt creme fraiche.
  10. Slå gräddblandningen över kycklingen.
  11. Strö över riven parmesan.
  12. Baka kycklingen i 15 minuter i övre delen av ugnen.
  13. Ta ut och servera med önskade tillbehör ex. klyftpotatis och grönsallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer