Kräftsill
Bjud på kräftsill - en variant på inlagd sill i krämig sås med gräddfil, majonnäs, hackad dill, chilisås och kräftstjärtar.
Du kan ta skalade kräftstjärtar i lag, frysta kräftstjärtar eller skala själv från kräftor.
Tillagning
- Häll av lagen från sillen och klipp eller skär sillfiléerna (5-minuters-sillfiléer eller annan inläggningssill som är färdig att använda) i lagom bitar - förslagsvis ca 2-3 cm breda. Lägg i en skål.
- Hacka färsk dill om du använder det.
- Blanda gräddfil eller crème fraiche, majonnäs, chilisås, cayennepeppar, salt och kräftstjärtar i en skål.
- Vänd i sillen och förvara kyld fram till servering. Håller ca 2-3 dagar minst.
- Går att äta direkt men blir också god efter något dygn i kylen.
- Garnera gärna med färsk hackad dill till servering. Man kan också ha på mer kräftstjärtar som garnering.
Serveringsförslag
Passar till påsk, julbord, midsommar, sillbord, smörgåsbord och buffé.
Eller som sillmacka med nubbe och kall öl.
Varianter
- Kräftstjärtarna kan uteslutas eller ersättas eller blandas med skalade grovt hackade räkor, krabbkött eller crabsticks.
- Kan även smaksättas med någon msk kaviar.
- Rom som ishavsrom passar också i.
- Andra gillar en tsk hummerfond.
- Några msk vispad grädde är också gott istället för majonnäsen.
- Gillar du rödlök kan du finhacka 1/4 rödlök och blanda i samt garnera med.
- Salladslök eller gräslök kan man också blanda i samt garnera med.
Val av sill eller strömming
I receptet har jag använt 5-minuters sill fiskad i Norra ishavet. Köp helst sill från Norra ishavet, Island eller Norges kust.
Vill du använda annan inläggningssill så följ paketet - en del behöver ex. vattnas ur om det ej står urvattnad på paketet.
Vill du lägga in egen sill som typ saltsill eller urvattnat saltsill i ättikslag så kan du göra det också såklart eller fryst tinad färsk sill eller strömming - då får du räkna med någon veckas framförhållning minst.
Uppskattat näringsvärde per portion: 126 kcal