Kräftsill
Introduktion och förberedelse
Bjud på kräftsill - en variant på inlagd sill i krämig sås med gräddfil, majonnäs, hackad dill, chilisås och kräftstjärtar.
Du kan ta skalade kräftstjärtar i lag, frysta kräftstjärtar eller skala själv från kräftor.
Serveringsförslag
Passar till påsk, julbord, midsommar, sillbord, smörgåsbord och buffé.
Eller som sillmacka med nubbe och kall öl.
Varianter
- Kräftstjärtarna kan uteslutas eller ersättas eller blandas med skalade grovt hackade räkor, krabbkött eller crabsticks.
- Kan även smaksättas med någon msk kaviar.
- Rom som ishavsrom passar också i.
- Andra gillar en tsk hummerfond.
- Några msk vispad grädde är också gott istället för majonnäsen.
- Gillar du rödlök kan du finhacka 1/4 rödlök och blanda i samt garnera med.
- Salladslök eller gräslök kan man också blanda i samt garnera med.
Val av sill eller strömming
I receptet har jag använt 5-minuters sill fiskad i Norra ishavet. Köp helst sill från Norra ishavet, Island eller Norges kust.
Vill du använda annan inläggningssill så följ paketet - en del behöver ex. vattnas ur om det ej står urvattnad på paketet.
Vill du lägga in egen sill som typ saltsill eller urvattnat saltsill i ättikslag så kan du göra det också såklart eller fryst tinad färsk sill eller strömming - då får du räkna med någon veckas framförhållning minst.

Tillagning
- Häll av lagen från sillen och klipp eller skär sillfiléerna (5-minuters-sillfiléer eller annan inläggningssill som är färdig att använda) i lagom bitar - förslagsvis ca 2-3 cm breda. Lägg i en skål.
- Hacka färsk dill om du använder det.
- Blanda gräddfil eller crème fraiche, majonnäs, chilisås, cayennepeppar, salt och kräftstjärtar i en skål.
- Vänd i sillen och förvara kyld fram till servering. Håller ca 2-3 dagar minst.
- Går att äta direkt men blir också god efter något dygn i kylen.
- Garnera gärna med färsk hackad dill till servering. Man kan också ha på mer kräftstjärtar som garnering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 126 kcal