Kräftsill

Introduktion och förberedelse

Bjud på kräftsill - en variant på inlagd sill i krämig sås med gräddfil, majonnäs, hackad dill, chilisås och kräftstjärtar.

Du kan ta skalade kräftstjärtar i lag, frysta kräftstjärtar eller skala själv från kräftor.

Serveringsförslag

Passar till påsk, julbord, midsommar, sillbord, smörgåsbord och buffé.

Eller som sillmacka med nubbe och kall öl.

Varianter

  • Kräftstjärtarna kan uteslutas eller ersättas eller blandas med skalade grovt hackade räkor, krabbkött eller crabsticks.
  • Kan även smaksättas med någon msk kaviar.
  • Rom som ishavsrom passar också i.
  • Andra gillar en tsk hummerfond.
  • Några msk vispad grädde är också gott istället för majonnäsen.
  • Gillar du rödlök kan du finhacka 1/4 rödlök och blanda i samt garnera med.
  • Salladslök eller gräslök kan man också blanda i samt garnera med.

Val av sill eller strömming

I receptet har jag använt 5-minuters sill fiskad i Norra ishavet. Köp helst sill från Norra ishavet, Island eller Norges kust.

Vill du använda annan inläggningssill så följ paketet - en del behöver ex. vattnas ur om det ej står urvattnad på paketet.

Vill du lägga in egen sill som typ saltsill eller urvattnat saltsill i ättikslag så kan du göra det också såklart eller fryst tinad färsk sill eller strömming - då får du räkna med någon veckas framförhållning minst.

Kräftsill på sillmacka med kokt ägg
Kräftsillen serverad som sillmacka med kokt ägg och färsk dill.

6 portioner kräftsill

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 1 pkt inläggningssill som 5-minuters inläggningssill på 420 gram (210 gram urvattnad inläggningssill utan lag)
  • 1 dl gräddfil eller crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk chilisås (ketchup-varianten)
  • 1/2 dl hackad dill, färsk eller fryst
  • 1 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl kräftstjärtar
  • 1 msk hackad färsk dill till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Häll av lagen från sillen och klipp eller skär sillfiléerna (5-minuters-sillfiléer eller annan inläggningssill som är färdig att använda) i lagom bitar - förslagsvis ca 2-3 cm breda. Lägg i en skål.
  2. Hacka färsk dill om du använder det.
  3. Blanda gräddfil eller crème fraiche, majonnäs, chilisås, cayennepeppar, salt och kräftstjärtar i en skål.
  4. Vänd i sillen och förvara kyld fram till servering. Håller ca 2-3 dagar minst.
  5. Går att äta direkt men blir också god efter något dygn i kylen.
  6. Garnera gärna med färsk hackad dill till servering. Man kan också ha på mer kräftstjärtar som garnering.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 126 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25