Strömmingslåda med kaviar, chilisås och grädde

Strömmingslåda. Klassisk husmanskost - en gratäng med strömming eller sill smaksatt med kaviar, chilisås och grädde.
Servera strömmingslådan med kokt potatis. En sallad på finriven morot, tomat, rödlök, isbergssallad samt olivolja, vinäger passar till.
Öl är gott till strömmingslåda. Och knäckebröd. Rosta det gärna knaprigt först.

4 portioner strömmingslåda

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g strömmingsfiléer eller sillfiléer
  • 4 msk kaviar
  • 1 dl chilisås eller ketchup och några krm tabasco
  • 3 dl lättvispad grädde
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 knippa dill, hackad
  • salt och vitpeppar från kvarn

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra en ugnssäker form.
  3. Rulla strömmingsfiléerna med skinnsidan utåt och lägg dem i formen.
  4. Strö över lite peppar.
  5. Blanda resten av ingredienserna och slå över strömmingen.
  6. Grädda strömmingslådan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Täck ev. över lådan med lite folie om den börjar bli för mörk på ytan.
  7. Förbered under tiden tillbehör som kokt potatis och sallad.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer