Strömmingslåda med kaviar, chilisås och grädde
Strömmingslåda är klassisk husmanskost, till julbord och smörgåsbord.
Kallas även sillåda eller kräftströmming.
En gratäng med strömming eller sill smaksatt med kaviar, chilisås och grädde.
Som chilisås menas den tomatbaserade ketchup varianten. Istället för chilisås kan man ta ketchup.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smöra en ugnssäker form.
- Rulla strömmingsfiléerna med skinnsidan utåt och lägg dem i formen.
- Strö över lite peppar.
- Blanda resten av ingredienserna och slå över strömmingen.
- Grädda strömmingslådan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Täck ev. över lådan med lite folie om den börjar bli för mörk på ytan.
- Förbered under tiden tillbehör som kokt potatis och sallad.
Val av strömming
Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina som passar till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.
Serveringsförslag
- Servera med kokt potatis.
- En sallad är gott till. Förslag är som på bilden med finriven morot, tomat, rödlök, isbergssallad samt olivolja och vinäger.
- Gott till är även knäckebröd. Baka eget eller rosta köpt knäckebröd några minuter i ungen först så det blir som nybakt och knaprigt.
- Hemgjort smör kan man också ha till.
Att dricka till
Öl är gott till strömmingslåda.
Uppskattat näringsvärde per portion: 659 kcal