Strömmingslåda med kaviar, chilisås och grädde

Introduktion och förberedelse

Strömmingslåda är klassisk husmanskost, till julbord och smörgåsbord. Kallas även sillåda eller kräftströmming.

En gratäng med strömming eller sill smaksatt med kaviar, chilisås och grädde.

Som chilisås menas den tomatbaserade ketchup varianten. Istället för chilisås kan man ta ketchup.

Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina som passar till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.

Serveringsförslag

Servera med kokt potatis. En sallad är gott till. Förslag är som på bilden med finriven morot, tomat, rödlök, isbergssallad samt olivolja och vinäger.

Gott till är även knäckebröd. Baka eget eller rosta köpt knäckebröd några minuter i ungen först så det blir som nybakt och knaprigt. Hemgjort smör kan man också ha till.

Strömmingslåda eller kräftströmming i gratängform
Strömmingslådan eller kräftströmmingen lagas som en slags gratäng i en gratängform. Såsen får smak av chilisås, kaviar och dill samt blir krämig av vispad grädde.

Att dricka till

Öl är gott till strömmingslåda.

4 portioner strömmingslåda

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g strömmingsfiléer eller sillfiléer
  • 4 msk kaviar
  • 1 dl chilisås eller ketchup och några krm tabasco
  • 3 dl lättvispad grädde
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 knippa dill, hackad
  • salt och vitpeppar från kvarn

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra en ugnssäker form.
  3. Rulla strömmingsfiléerna med skinnsidan utåt och lägg dem i formen.
  4. Strö över lite peppar.
  5. Blanda resten av ingredienserna och slå över strömmingen.
  6. Grädda strömmingslådan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Täck ev. över lådan med lite folie om den börjar bli för mörk på ytan.
  7. Förbered under tiden tillbehör som kokt potatis och sallad.
E-mail
Medel: 3.6 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 659 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.