Köttfärswok

En hyfsat lättlagad och mustig köttfärswok i kinesisk stil med wokgrönsaker, soja, vitlök, sesamolja, chilisås och svart bönpasta eller ostronsås. Här garnerad med Sriracha mayo sås, rostad lök samt färsk koriander - det är dock valfritt.

Min variant på vardags-köttfärswok som är ett hopkok av kinesiskt och vad jag gillar. Servera med kokt ris som jasminris, råris eller basmatiris. Jag tog basmatiris och blandade i några krm gurkmeja till servering - fint, gult och gott.

Rikigt lättlagat blir det med hackad fryst lök och vitlök (eller ta vitlökspulver), ingefära på pulver samt frysta wokgrönsaker. Men det går såklart mycket bra att ersätta frysta grejer med färska - som färsk hackad lök, vitlök och ingefära; samt köpa och hacka en egen wokblandning av grönsaker som broccolibuketter; morot och kålrot i strimlor; strimlad färsk minimajs, gröna bönor, paprika, strimlad rödlök; palmhjärtan på burk; grovhackad vitkål; strimlad salladskål, böngroddar, purjolök osv.

Har du torkad svamp som trattkantareller så ta i en dl sådana så får du jättegod smak. Man kan även steka ägg och strimla samt toppa woken med på slutet.

Jag gillar att ha i svart bönpasta eller Black Bean Garlic Paste som den heter på burken. Min var från Lee Kum Kee. Den hittar du i välsorterade asiatiska livsmedelsbutiker eller möjligtvis hos vanlig butik. Hittar du den inte så kan du ta mer vanlig kinesisk sojasås samt ostronsås efter smak. Svart kinesisk vinäger finns också i asiatisk butik och kan bytas mot balsamvinäger eller risvinäger.

Kan även lagas med sojafärs eller quornfärs för en vegetarisk wok.

4 port köttfärswok

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs som blandfärs, nötfärs eller fläskfärs
  • 4 msk matolja
  • 1 dl fryst eller färsk hackad gul lök
  • 1,5 tsk vitlökspulver eller 2 msk hackad vitlök
  • 4 msk sriracha chilisås
  • 1 tsk torkad ingefära eller 1 msk hackad färsk ingefära
  • 1 tsk sesamolja
  • 4 msk svart bönpasta Black bean garlic paste eller ta 2 msk kinesisk soja
  • 1 dl ostronsås
  • 2 msk svart kinesisk vinäger - balsamvinäger eller risvinäger går också bra
  • 500 gram frysta wokgrönsaker eller motsvarande färska grönsaker
  • 4 msk ljus maizenaredning
  • 5 msk Sriracha mayo sås till garnering
  • 1 dl rostad lök till garnering
  • 1 dl grovhackad färsk koriander till garnering
  • 4 portioner ris till servering

Tillagning

  1. Fräs köttfärsen i oljan i en stor kastrull med tjock botten. Dela och hacka sönder den då och då.
  2. Börja koka ris om du vill ha det till.
  3. Tillsätt hackad lök samt vitlök samt fräs några minuter så att färsen får stekyta.
  4. Tillsätt sesamolja, ingefära, sojabönpasta eller kinesisk soja, ostronsås, vinäger, chilisås och koka ihop några minuter.
  5. Tillsätt grönsakerna och fräs några minuter tills de är genomvarma.
  6. Tillsätt vatten och koka upp. Smaka med bönpasta, kinesisk soja, chilisås och salt.
  7. Red med maizenaredning till önskad tjocklek och koka upp.
  8. Servera köttfärswoken med ris eller valfria tillbehör. Gott är att ha het Sriracha mayo chilisås till, rostad lök samt grovt hackad färsk koriander till.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.