Kolakladdkaka med Dulce de Lecce

En kolakladdkaka med Dulce de Lecce som är karamelliserad kondenserad mjölk på burk - det är likt kola - och här blandas det med farinsocker och smör för extra god kolasmak. Tillsätt hälften som fyllning och hälften som topping så har du en kolakladdkaka.

Kolla in min film på Youtube hur du bakar kladdkakan.

Du kan koka egen kondenserad mjölk till Dulce de Lecce genom att helt enkelt koka burken i en kastrull med vatten i ca två timmar så karamelliseras mjölken och den blir likt kola.

Kan även garneras med krossad nötter som hasselnötter, valnötter eller flagad mandel. Riven mörk eller vit choklad eller minimaränger passar också. Eller allt på en gång ;)

Funkar att servera som den är eller festa till det med en vaniljglass, lättvispad grädde, bärsorbet eller valfritt tillbehör.

Här smet till en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar botten eller valfri form i samma storlek. Äggen i receptet är ekologiska då det är bra såklart men också att de har samma storlek i de flesta affärer. Använder du lite större vanliga ägg (som frukostägg) så ta två ägg istället för tre normalstora ekologiska ägg.

8 stora eller 12 lite mindre bitar kolakladdkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 bakplåtspapper till formen eller smörj med smör och ströbröd
  • 150 gram smör
  • 1 dl kakao
  • 3 ekologiska ägg eller två stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Kolafyllning och topping: 1 burk Dulce de Lecce karamelliserad mjölk
  • 1,5 dl farinsocker
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Kolafyllning och topping: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt farinsocker och rör tills det löst sig. Tillsätt Dulce de Lecce och rör till en jämn kola. Koka i fem minuter på låg värme och rör så det inte bränns. Ställ åt sidan att svalna. Hit kan du förbereda kolasåsen.
  3. Kladdkakesmet: Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.
  4. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och salt. Låt svalna något.
  5. Rör - eller vispa med elvisp - ner ett ägg i taget. Tillsätt och vispa ner mjöl till en jämn smet.
  6. Smörj formen med lite smör och ströbröd eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp av det som sticker ut.
  7. Häll hälften av kladdkakesmeten i formen. Häll sedan häften av kolafyllningen över smeten. Toppa med resten av kladdkakesmeten.
  8. Grädda kladdkakan i 20 minuter i mitten av ugnen. Lägg över lite bakplåtspapper eller folie de sista 5 minuterna.
  9. Ta ut och låt svalna helt. Bred ut eller skeda över resten av kolan. Kladdkakan kan även förberedas innan och förvaras i kylen - toppas med kolan till servering. Håller någon vecka minst. Kan frysas.
  10. Garnera ev. kladdkakan om du vill vid servering. Krossade nötter, flagad mandel, riven choklad eller små minimaränger är några förslag.
  11. Skär upp och servera kladdkakan som den är eller servera med tillbehör som vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Liknande recept:

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer