Kokt falukorv med pepparrotssås

Introduktion och förberedelse

Kokt falukorv med pepparrotssås, kokt potatis och gröna ärtor.

Falukorv är lätt att koka och får lite extra smak av lagerblad och kryddpeppar i kokvattnet.

Serveringsförslag

  • Passar som lunch eller middag till vardags.
  • Jag hade en ljus vit sås smaksatt med pepparrot till. Andra goda varianter till falukorv är senapssås eller stuvad spenat.
  • Istället för gröna ärtor kan du ta kokt broccoli, blomkål, finriven morot, salladsfat osv till falukorven. Eller blanda och laga flera grönsakstillbehör.

Notis om koktid

Falukorven är redan tillagad när man köper den och färdig att ätas. Falukorv behöver alltså ej tillagas egentligen. Så den har inte direkt någon koktid.

Här kokade jag och sjöd falukorven med lite lagerblad och kryddpeppar så den får smak och blir varm till servering - det blir gott.

4 portioner kokt falukorv

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500-600 gram falukorv
  • 3 lagerblad
  • 7 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • Pepparrotssås: 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk finriven pepparrot (eller efter smak), färsk eller från tub
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • Tillbehör: 800 gram potatis
  • 200 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till.
  2. Skär bort förpackningen på falukorven (skinnet). Skär i grova skivor ca 2-3 cm tjocka.
  3. Lägg falukorven i en kastrull eller panna med höga kanter. Täck med vatten. Tillsätt salt, lagerblad och kryddpeppar.
  4. Koka upp och låt sjuda i 3 minuter eller tills korven är genomvarm. Hit kan du förbereda och hålla varmt till servering med önskade tillbehör.
  5. Ta upp korven ur vattnet och lägg upp på fat eller tallrik samt servera med önskade tillbehör.
  6. Pepparrotssås: Smält smöret i en tjockbottnad såskastrull. Tillsätt mjölet och fräs runt samt rör ut klumpar med en visp.
  7. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.
  8. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning då och då i minst fem minuter (gärna 10 minuter). Ta ev. i lite grädde om du vill.
  9. Smaksätt bechamelsåsen med pepparroten.
  10. Koka ärtorna i en kastrull med vatten i ca 5 minuter.
  11. Servera falukorven med såsen, kokt potatis och ärtor samt ev. andra tillbehör.
E-mail
Medel: 3.8 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 754 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-19