Kokt falukorv med pepparrotssås

Kokt falukorv med pepparrotssås, kokt potatis och gröna ärtor. Falukorv är lätt att koka och servera med en ljus vit sås smaksatt med pepparrot.

Falukorven kokas med lagerblad och kryddpeppar för lite extra smak. Andra goda varianter med falukorv är senapssås eller stuvad spenat.

Istället för gröna ärtor kan du ta kokt broccoli, blomkål, finriven morot, salladsfat osv till falukorven. Eller ta flera grönsakstillbehör.

Falukorven är redan tillagad när man köper den och färdig att ätas. Falukorv behöver alltså ej tillagas egentligen. Så den har inte direkt någon koktid. Kokar man och sjuder falukorven med lite lagerblad och kryddpeppar så får den lite smak och blir varm till servering - det blir gott.

4 portioner kokt falukorv

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500-600 gram falukorv
  • 3 lagerblad
  • 7 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • Pepparrotssås: 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk finriven pepparrot (eller efter smak), färsk eller från tub
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • Tillbehör: 800 gram potatis
  • 200 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till.
  2. Skär bort förpackningen på falukorven (skinnet). Skär i grova skivor ca 2-3 cm tjocka.
  3. Lägg falukorven i en kastrull eller panna med höga kanter. Täck med vatten. Tillsätt salt, lagerblad och kryddpeppar.
  4. Koka upp och låt sjuda i 3 minuter eller tills korven är genomvarm. Hit kan du förbereda och hålla varmt till servering med önskade tillbehör.
  5. Ta upp korven ur vattnet och lägg upp på fat eller tallrik samt servera med önskade tillbehör.
  6. Pepparrotssås: Smält smöret i en tjockbottnad såskastrull. Tillsätt mjölet och fräs runt samt rör ut klumpar med en visp.
  7. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.
  8. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning då och då i minst fem minuter (gärna 10 minuter). Ta ev. i lite grädde om du vill.
  9. Smaksätt bechamelsåsen med pepparroten.
  10. Koka ärtorna i en kastrull med vatten i ca 5 minuter.
  11. Servera falukorven med såsen, kokt potatis och ärtor samt ev. andra tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer