Slånbärssaft

Introduktion och förberedelse

Koka egen slånbärssaft. Passa på när slånbären är mogna på tidig höst. Smakar lite som tranbärsjuice eller lingondricka - sötsyrligt och uppfriskande.

Späd slånbärssaften med dubbelt med vatten eller till önskad smak. Servera kall - gärna med is.

Slån - som bären växer på - kan man plocka upp till mitten av Småland. Slånbär smakar mindre kärvt och sötare om du plockar slånbären efter första frosten på tidig höst. Antar att träden skickar ut socker i bären när det blir kallare för att skydda mot kylan. Men går att göra på mogna slånbär sen höst även utan frost.

Sterilisera gärna glasflaskorna för en mer hållbar saft i ugnen 10 minuter på 125 grader.

Varianter:

  • Annan smak: om du vill ha en twist på saften så passar det att tillsätta: 2 cm vaniljstång; eller en bit kanel eller en liten bit stjärnanis som ger lakritston.
  • Mindre socker: vill du ha en saft med mindre kalorier (lika söt men med mindre socker) så kan du byta ut vanligt socker mot SteviaSocker (sötningsmedel) - ca 3 dl Steviasocker per liter avrunna slånbär.

2x75 cl flaskor slånbärssaft, ca 1,5 liter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 15 min

Ingredienser

  • 2 liter mogna slånbär, frostbitna
  • 1,5-2 liter vatten
  • 4,5 dl strösocker per liter avrunna slånbär

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem. Lägg i en bunke, stor burk eller skål som kan täckas med lock, tallrik eller fat samt stor nog att rymma bär och vatten.
  2. DAG 1: Koka upp vatten och häll det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  3. DAG 2: Nästa dag silar du av vattnet (saften) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (saften) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  4. DAG 3: samma igen - sila av vattnet (saften) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (saften) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  5. DAG 4: Sila av vattnet eller saften från bären i ex. litermått och mät upp hur mycket saft du har. Häll i en kastrull.
  6. Tillsätt 4,5 dl strösocker per liter avrunnen saft. Koka upp och skumma om det behövs. Smaka av så att saften är söt som du vill ha den. Testa gärna att späda med vatten och smaka på saften.
  7. Häll upp den heta saften i flaskor. En tratt eller kanna är användbart. Förslut när de är varma. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt.
E-mail
Medel: 4.3 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.