Slånbärssaft

Koka egen slånbärssaft. Passa på när slånbären är mogna på tidig höst. Smakar lite som tranbärsjuice eller lingondricka - sötsyrligt och uppfriskande. Späd slånbärssaften med dubbelt med vatten eller till önskad smak. Servera kall - gärna med is. 

Slån - som bären växer på - kan man plocka upp till mitten av Småland. Slånbär smakar mindre kärvt om du plockar slånbären efter första frosten på tidig höst. Eller plocka dem samt lägg dem i frysen över natten. Det är dock ej nödvändigt att frysa dem utan går fint att använda dem ändå. 

Sterilisera gärna glasflaskorna för en mer hållbar saft i ugnen 10 minuter på 125 grader. 

Varianter: 
- Annan smak: om du vill ha en twist på saften så passar det att tillsätta: 2 cm vaniljstång; eller en bit kanel eller en liten bit stjärnanis som ger lakritston. 
- Mindre socker: vill du ha en saft med mindre kalorier (lika söt men med mindre socker) så kan du byta ut vanligt socker mot SteviaSocker (sötningsmedel) - ca 3 dl Steviasocker per liter avrunna slånbär.  

 

2x75 cl flaskor slånbärssaft, ca 1,5 liter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 15 min

Ingredienser

  • 2 liter mogna slånbär, frysta en gång eller frostbitna
  • 1,5-2 liter vatten
  • 4,5 dl strösocker per liter avrunna slånbär

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem. Lägg i en bunke, stor burk eller skål som kan täckas med lock, tallrik eller fat samt stor nog att rymma bär och vatten.
  2. DAG 1: Koka upp vatten och häll det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  3. DAG 2: Nästa dag silar du av vattnet (saften) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (saften) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  4. DAG 3: samma igen - sila av vattnet (saften) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (saften) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  5. DAG 4: Sila av vattnet eller saften från bären i ex. litermått och mät upp hur mycket saft du har. Häll i en kastrull.
  6. Tillsätt 4,5 dl strösocker per liter avrunnen saft. Koka upp och skumma om det behövs. Smaka av så att saften är söt som du vill ha den. Testa gärna att späda med vatten och smaka på saften.
  7. Häll upp den heta saften i flaskor. En tratt eller kanna är användbart. Förslut när de är varma. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt.
E-mail
Medel: 4.9 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Kockens tips på liknande recept:

Sylta, safta och lägg in bär och frukt

Passa på att själv sylta och safta bär samt frukter när de är som finast, nyttigast och billigast. Lägg...

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer