Slånbärssaft

Introduktion och förberedelse

Koka egen slånbärssaft. Passa på när slånbären är mogna på tidig höst.

Smakar lite som tranbärsjuice eller lingondricka - sötsyrligt och uppfriskande.

Serveringsförslag

Späd slånbärssaften 2-6 gånger med vatten eller till önskad smak. Servera kall - gärna med is.

Tips

Slån - heter växten som bären växer på. Bären kan man plocka i hela Götaland och stora delar av Svealand. Slån är vanligast i kustområden.

  • Slånbär smakar mindre kärvt och sötare om du plockar slånbären efter första frosten på tidig höst. Men går att göra på mogna slånbär sen höst även utan frost.
  • Rengör gärna glasflaskorna för en mer hållbar saft i ugnen 10 minuter på 125 grader.

Varianter

  • Om du vill ha en twist på saften så passar det att tillsätta: 2 cm vaniljstång; eller en bit kanel eller en liten bit stjärnanis som ger lakritston.
  • Vill du ha en saft med mindre kalorier (lika söt men med mindre socker) så kan du byta ut vanligt socker mot SteviaSocker (sötningsmedel) - ca 3 dl Steviasocker per liter avrunna slånbär.

1,5 liter slånbärssaft, 2x75 cl flaskor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 15 min

Ingredienser

  • 2 liter mogna slånbär, frostbitna
  • 1,5-2 liter vatten
  • 4,5 dl strösocker per liter avrunna slånbär

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem.
  2. Lägg i en bunke, stor burk eller skål som kan täckas med lock, tallrik eller fat samt stor nog att rymma bär och vatten. OBS bunken ska tåla kokande vatten.
  3. DAG 1: Koka upp vatten och häll det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå över i kylen natten.
  4. DAG 2: Nästa dag silar du av råsaften från bären ner i en kastrull. Koka upp råsaften. Häll tillbaka det över slånbären. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå i kylen över natten.
  5. DAG 3: Upprepa dag två.
  6. DAG 4: Sila av råsaften från bären och låt stå att rinna i ex. en saftmaja. Använd ett litermått och mät upp samt notera hur mycket råsaft du har. Häll över råsaften i en kastrull.
  7. Tillsätt 4,5 dl strösocker per liter avrunnen saft. Koka upp och skumma om det behövs.
  8. Häll upp den heta saften i väl rengjorda flaskor. En tratt är användbart. Förslut direkt. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt.
E-mail
Medel: 4.2 (60 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-01