Rårörd lingondricka

Rårörd lingondricka som du ej kokar utan lingonen rörs med socker och får stå ett dygn och få smak. Sedan silas saften av och smaksätts med socker till en koncentrerad dricka du kan förvara som saft på flaska.

Vid servering så späs den koncentrerade lingondrickan till önskad styrka. Serveras kall. Blanda innan i en kanna och ställ att bli kall till serverin. Eller lägg i isbitar.

Receptet är till 1 liter koncentrerad lingondricka. Ett alternativ är att koka lingonsaften.

1 liter rårörd lingondricka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 2 liter lingon
  • 5 dl strösocker per liter avrunnen bärsaft
  • 1 tsk citronsyra
  • 6 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa och skölj lingonen.
  2. Mixa bären i en matberedare eller blender. Du kan också mosa för hand med en potatisstöt.
  3. Blanda allt utom socker i en stor skål och ställ övertäckt i ett dygn.
  4. Sila av till ett annat kärl genom silduk i durkslag. Pressa och vrid ut all saft ur silduken.
  5. Mät upp saften.
  6. Blanda saften med beräknad mängd socker tills sockret löst sig (tänk på att ta 450 gram ca 5 dl socker per liter saft).
  7. Ta bort allt skum med en slev.
  8. Häll lingondrickan på väl rengjorda flaskor.
  9. Förvara svalt och mörkt.
  10. Späd med vatten efter tycke vid servering.
E-mail
Medel: 4 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer