Rårörd lingondricka

Introduktion och förberedelse för tillagning

Rårörd lingondricka som du ej kokar utan lingonen rörs med socker och får stå ett dygn och få smak. Sedan silas saften av och smaksätts med socker till en koncentrerad dricka du kan förvara som saft på flaska.

Vid servering så späs den koncentrerade lingondrickan till önskad styrka. Serveras kall. Blanda innan i en kanna och ställ att bli kall till serverin. Eller lägg i isbitar.

Receptet är till 1 liter koncentrerad lingondricka. Ett alternativ är att koka lingonsaften.

1 liter rårörd lingondricka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 2 liter lingon
  • 5 dl strösocker per liter avrunnen bärsaft
  • 1 tsk citronsyra
  • 6 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa och skölj lingonen.
  2. Mixa bären i en matberedare eller blender. Du kan också mosa för hand med en potatisstöt.
  3. Blanda allt utom socker i en stor skål och ställ övertäckt i ett dygn.
  4. Sila av till ett annat kärl genom silduk i durkslag. Pressa och vrid ut all saft ur silduken.
  5. Mät upp saften.
  6. Blanda saften med beräknad mängd socker tills sockret löst sig (tänk på att ta 450 gram ca 5 dl socker per liter saft).
  7. Ta bort allt skum med en slev.
  8. Häll lingondrickan på väl rengjorda flaskor.
  9. Förvara svalt och mörkt.
  10. Späd med vatten efter tycke vid servering.
E-mail
Medel: 3.8 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.