Rårörd lingondricka

Introduktion och förberedelse

Rårörd lingondricka som du ej kokar utan lingonen mosas och får stå ett dygn och få smak.

Sedan silas saften av och smaksätts med socker till en koncentrerad dricka du kan förvara som saft på flaska.

Desinficera gärna flaskorna innan du häller på saften så blir den extra hållbar.

Serveringsförslag

  • Vid servering så späs den koncentrerade lingondrickan till önskad styrka - förslagsvis 3-4 gånger.
  • Serveras kall. Blanda gärna innan i en kanna och ställ att bli kall till servering. Eller lägg i isbitar vid servering.
  • God till maten, utflykt eller fika men också till drinkar och bål.

Varianter

  • Vill du ha en lite mindre söt lingondricka kan du minska mängden socker något - förslagsvis till hälften. Då blir dock inte saften riktigt lika hållbar även om lingonen också har en naturligt konserverande verkan.
  • Ett alternativ är att laga kokt lingonsaft.
  • Lingon innehåller naturligt konserverande bensoesyra och håller sig bra utan konserveringsmedel. Men om bären är vattniga och du vill vara på säkra sidan så kan du ta i ett krm natriumbensoat per liter saft.

1 liter rårörd lingondricka, koncentrerad och ska spädas

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1,75 liter lingon, ca 1 kg
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk citronsyra
  • 4 dl strösocker per liter avrunnen bärsaft

Tillagning

  1. Rensa och skölj lingonen.
  2. Mixa bären i en matberedare eller blender. Du kan också mosa för hand med en potatisstöt.
  3. Blanda lingonen med vatten och citronsyra i en stor skål eller kastrull och ställ övertäckt i ett dygn.
  4. Sila av till ett annat kärl genom silduk i durkslag eller Jonas saftsil. Låt självrinna ca 20 minuter.
  5. Mät upp saften.
  6. Blanda saften med beräknad mängd socker tills sockret löst sig - förslagsvis 360 gram eller ca 4 dl socker per liter saft.
  7. Skumma med en slev.
  8. Häll lingondrickan på väl rengjorda flaskor.
  9. Förvara svalt och mörkt.
  10. Späd med vatten efter tycke vid servering.
  11. Vill du ha konserveringsmedel som natriumbensoat så tar du först lite av saften i ett glas och rör ut 1 krm natriumbensoat per liter saft och rör sedan ut det i resten av saften.
E-mail
Medel: 3.6 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-23

Tillbehör och liknande recept:

Laga till och njut av svenska lingon

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lite fakta, tips och recept till lingon -...