Rödvinbärssaft

Introduktion och förberedelse

Rödvinbärssaft eller rödavinbärssaft. Koka saft på mogna röda vinbär. Har du mycket röda vinbär så kan du göra saft av dem.

Receptet kan dubbleras om du vill laga mycket saft.

Hur mycket socker är lagom i saften?

Tillsätt socker till så söt saft du vill ha - men inte hur lite som helst om du vill spara saften länge då sockret har en konserverande verkan.

Vill du ha en mindre söt saft eller dricka som håller länge så kan du tillsätta konserveringsmedel. Natriumbensoat brukar man ta då och räkna 1 krm per lite saft eller dricka.

Har man mindre socker i brukar man kalla det vinbärsdricka. Vanligt är att ta hälften av sockret jämfört till saft.

Man kan även söta med Stevia eller annat sötningsmedel för en sockerfri saft - då bör man också tillsätta konserveringsmedel för hållbar saft.

Val av behållare till saften

Se till att ha flaskor att ha saften i redo. Snygga glasflaskor är ju fina om du har. Sterilisera dem gärna om du vill ha en hållbar saft.

Annars tar man vad man haver ex. - en diskad vanlig pet-flaska funkar helt ok.

Saften kan också frysas in och skopas upp med sked i tillbringare och blandas efter han som saftsuget sätter in.

Varianter

Man kan även blanda i andra bär till en blandsaft - byt ut hälften av vinbären mot förslagsvis svarta vinbär, jordgubbar, hallon, lingon, rabarber, blåbär, krusbär eller smultron.

Vill du smaksätta saften kan du ta med en liten bit färsk vaniljstång (typ 2 cm), en bit hel kanel eller en liten bit stjärnanis för lite kryddig ton.

Serveringsförslag

Rödvinbärssaft är god som den är eller att använda till drinkar eller bål. Du kan ex. ta någon cl saft i botten på champagneglas och sedan fylla på med mousserande vin som champagne, cava, prosecco eller Cremant de Bourgogne.

Gelé i saften?

Blir saften geléaktig i flaskan efter ett tag så beror det på omogna bär. Det är inget fel på saften men det ser kanske lite konstigt ut. Är de omogna så kan saften bli geléaktig och/eller få klumpar. När man plockat bären så har de haft hög pektin-halt - ej så mycket socker som hunnit omvandlas och bli moget bär.

Det går att klara ut om du silar bort klumpar innan du späder den. Är hela flaskan geléaktig i konsistensen så kan du värma flaskan så att det går att hälla ut saften. Sedan spär du med någon dl mer vatten och någon msk socker samt kokar upp. Häll på flaska igen.

8 dl vinbärssaft

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram röda vinbär eller ca 1 liter, utan stjälkar eller med stjälkar - räkna typ 100 gram mer om du tar med stjälkarna
  • 3,5 dl strösocker per 5 dl avrunnen saft eller hälften för vinbärsdricka
  • 1 krm natriumbensoat per liter färdig saft (här blir det ca 0,75 krm för 8 dl färdig saft)

Tillagning

  1. Du kan använda vinbär med eller utan stjälkar. Rensa dem från blad. Skölj vinbären och låt dem rinna av i ett durkslag. Frysta bär kan du använda direkt.
  2. Lägg vinbären i en kastrull och koka upp dem samt mosa, tryck sönder och rör så de saftar sig. Koka ca 10 minuter.
  3. Häll bären och sila av dem i en silställning med en uppblött silduk eller saftsil eller saftmaja. Låt bären självrinna i fem minuter. Tryck och vrid sedan ur de sista saften.
  4. Mät upp saften och häll tillbaks den i kastrullen tillsammans med socker efter önskemål på hur söt saft du vill ha - förslag är här 3,5 dl socker till 5 dl avrunna vinbär.
  5. Vill du ha i konserveringsmedel så tar du en halv dl av saften och blandar ut natriumbensoat och rör seda i det i saften. Till 1 liter saft (med socker tillsatt) tar du 1 krm natriumbensoat. I detta fall så blir det ca 8 dl färdig saft (med socker tillsatt) och då tar du ca 0,75 krm natriumbensoat.
  6. Värm saften med sockret så att sockret löser sig.
  7. Häll upp saften varm i en eller två väl rengjorda saftflaskor och sätt på kork eller kapsyl. Låt svalna. Eller låt svalna i kastrullen och häll i en pet-flaska att förvara i kylen. Eller frys in saften i en plastburk.
  8. Saften kan förvaras oöppnad mörkt och svalt flera månader. I kyl håller den ännu längre. Med konserveringsmedel blir saften mycket hållbar och håller i år oöppnad - även i rumstemperatur.
E-mail
Medel: 3.9 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.