Päronsaft
Gör egen kallrörd päronsaft av färska päron av valfri sort. Späd vid servering med vatten samt servera kall - gärna med is.
Nedan hittar du även förslag på snabblagad kokt päronsaft.
Saften funkar fint att göra av vanliga Conference men välj gärna något svenskt mer aromatiskt päron och gärna ekologiskt.
Tillagning
- Koka upp vattnet och låt det svalna. Då försvinner syre i vattnet som annars förstör C-vitaminet i saften.
- Välj päron utan skador.
- Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur.
- Skölj dem noga.
- Halvera eller klyfta päronen. Skiva dem sedan så fint du kan. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare.
- Lägg päronen i en stor bunke. Gärna livsmedelsgodkänd hink med lock.
- Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat.
- Täck över och låt stå i kylen eller svalt och mörkt i tre dygn. Rör om då och då.
- Sila päronen genom silduk eller med saftsil. Låt självrinna en timme.
- Mät upp avrunnen saft och tillsätt ca 2,5 dl socker per liter avrunnen saft. Jag fick ut 2,2 liter och tog 5,5 dl socker i. Rör tills sockret löst sig.
- Fyll saften på rena flaskor samt förslut dem.
- Förvara saften kallt och mörkt. Håller flera månaden om inte år. Ser den fin ut, luktar den fint och smakar den fint så kan man dricka saften.
- Vid servering så spär du päronsaften med lika delar vatten eller efter smak. Mest läskande är saften kall samt med isbitar i.
Pärondricka
Tar du mindre mängd socker - förslagsvis hälften - när du gör saften eller spär med mer vatten vid servering får du pärondricka.
Flaskor
Du behöver några glasflaskor du kan försluta. Gärna sådana med patentkork som man spänner på korken. Finns på Ikea med flera.
Sterilisera gärna flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader för extra hållbar saft - speciellt om du ej har i konserveringsmedel.
Förvaring
Päronsaften förvaras mörkt och svalt. Håller många månader om inte år. Kolla så att den luktar, ser och smakar ok så går den fint att dricka.
Det är valfritt att ha i lite konserveringsmedel men har du det får du en säker och hållbar saft.
Servering
- Späd saften med dubbel mängd vatten eller så stark eller svag du vill ha den vid servering.
- Saften är godast kall - gärna med is - som måltidsdryck eller fikat. Blanda den gärna innan i en kanna och ställ kallt i kylen till servering.
- Passar också att späda till bål eller istället för Xante i en Shine drink, byt ut äppelsaften i denna drink med rom eller använd till glögg.
Snabblagad kokt päronsaft
Ett snabbt sätt att göra päronsaft är att koka, mosa och sila av päronen och blanda med socker till saft.
- Skölj då 2 kg päron, skär bort fula delar, ta bort blomfäste och skiva dem eller tärna dem samt lägg i en stor kastrull med 2 liter vatten.
- Koka upp med 2 tsk citronsyra (valfritt). Mosa runt med en potatisstöt och koka i ca 5 minuter.
- Häll över massan i en saftsil och låt självrinna i 30 minuter.
- Mät upp saften och tillsätt socker efter tycke förslagsvis 2,5-4 dl per liter avrunnen saft.
- Värm i en kastrull så att sockret löser sig. Rör eventuellt i konserveringsmedel som natriumbensoat.
- Häll upp varm på flaskor och förslut direkt.
Mängden socker
Socker kan man ta lite efter tycke beroende på hur söt saft du vill ha. Till detta recept tillsatte jag 2,5 dl socker per liter avrunnen päronjuice. Tar du mindre socker tänk då på att sockret konserverar saften.
Vill du ha sötare saft kan du ta upp mot 4-5 dl socker per liter avrunnen saft.
Med mindre socker så blir saften mindre hållbar. Då är det viktigt att du också har i konserveringsmedel som natriumbensoat om du vill vara säker på att saften ska hålla riktigt länge.
Smaksättning
Vill du ha lite smak på päronsaften är några förslag nedan. Lägg med päronen i början.
- Tillsätt en kanelstång;
- 5 kardemummablommor;
- 100 gram skalad skivad färsk ingefära; 2 sköljda skivade lime och en skivad citron.
Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal