Klaras Kalasgryta

Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta som ska koka i många timmar men som bara blir godare av ett par dagar i kylen.
Calvadosen går att utesluta, men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan. Följande grytrecept räcker till ca 4 pers. Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.

4 portioner kalasgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 40 min
  • Klart på: 2 tim 55 min

Ingredienser

  • 600 g grytkött av nöt ex. högrev, kalopskött eller vilt
  • 1 paket bacon
  • 1 stor lök
  • 1 paprika
  • 1 morot
  • 10 små champinjoner
  • 1 knippe vårlök eller dylikt
  • 8 dl vatten eller buljong (ta ev. en grönsaksbuljongtärning och vatten)
  • 2 msk viltfond eller kalvfond
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl okokta röda linser
  • 0,5 dl calvados
  • 1 klyfta vitlök eller efter tycke
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 bit hel kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Rensa och tärna köttet i lagom stora delar, jag vill gärna ha lite större bitar, men det är valfritt.
  2. Skala och tärna löken, ej för smått.
  3. Strimla baconen.
  4. Slanta moroten.
  5. Bryn köttet (i lite olja eller smör) och salta och peppra det. Lägg över kött i en stor gryta.
  6. Stek baconen och lägg över i grytan.
  7. Stek löken och moroten så de mjuknar något, den behöver inte få färg.
  8. Blanda ihop allt i en stor gryta (gärna gjutjärn).
  9. Häll över vattnet eller buljongen, låt koka upp.
  10. Drag ner värmen så det precis sjuder. Tillsätt kryddorna, viltfonden och vitlöken.
  11. Grytan ska nu koka i ca 1 1/2 timme, men det är bra att förbereda resten av ingredienserna under tiden.
  12. Skär paprikan i 1 cm stora bitar, dela svampen. Strimla fint det gröna på vårlöken.
  13. När grytan kokat i ca 1 1/2 timme, häll i paprikan, champinjonerna, tomatpurén och calvadosen.
  14. Låt grytan koka ytterligare ca 1 timme, köttet ska börja kännas mört och falla sönder lite.
  15. Häll i linserna. Låt koka i ca 10 minuter - så linserna blir mjuka.
  16. Rör ut crème fraichen, och strö över vårlöken precis innan servering av kalasgrytan.
  17. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer