Klaras Kalasgryta

Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta. Ett långkok med högrev eller grytkött som ska koka i några timmar och som bara blir godare av ett par dagar i kylen.

Med smak av bacon, lök, paprika, morot, vitlök, calvados, champinjoner, linser, cayenne avrundat med lite krämig créme fraiche.

Grytan blir bara godare om den får stå någon dag och få mer smak. Så laga den gärna någon dag innan om du ska bjuda på middag.

Serveringsförslag

4 portioner kalasgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 40 min
  • Klart på: 2 tim 55 min

Ingredienser

  • 600 gram grytkött av nöt ex. högrev, kalopskött eller vilt
  • 1 paket bacon
  • 1 stor lök
  • 1 paprika
  • 1 morot
  • 10 små champinjoner
  • 1 knippe salladslök eller dylikt
  • 8 dl vatten eller buljong (ta ev. en grönsaksbuljongtärning och vatten)
  • 2 msk koncentrerad viltfond eller kalvfond eller 2 buljongtärningar
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl okokta röda linser
  • 0,5 dl Calvados typ Fine
  • 1 klyfta vitlök eller efter tycke
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 bit hel kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Rensa och tärna köttet i lagom stora delar, jag vill gärna ha lite större bitar, men det är valfritt.
  2. Skala och tärna löken, ej för smått.
  3. Strimla baconen.
  4. Slanta moroten.
  5. Bryn köttet (i lite olja eller smör) och salta och peppra det. Lägg över kött i en stor gryta.
  6. Stek baconen och lägg över i grytan.
  7. Stek löken och moroten så de mjuknar något, den behöver inte få färg.
  8. Blanda ihop allt i en stor gryta (gärna gjutjärn).
  9. Häll över vattnet eller buljongen, låt koka upp.
  10. Drag ner värmen så det precis sjuder. Tillsätt kryddorna, viltfonden och vitlöken.
  11. Grytan ska nu koka i ca 1 1/2 timme, men det är bra att förbereda resten av ingredienserna under tiden.
  12. Skär paprikan i 1 cm stora bitar, dela svampen. Strimla fint det gröna på vårlöken.
  13. När grytan kokat i ca 1 1/2 timme, häll i paprikan, champinjonerna, tomatpurén och calvadosen.
  14. Låt grytan koka ytterligare ca 1 timme, köttet ska börja kännas mört och falla sönder lite.
  15. Häll i linserna. Låt koka i ca 10 minuter - så linserna blir mjuka.
  16. Rör ut crème fraichen, och strö över vårlöken precis innan servering av kalasgrytan.
  17. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.

Varianter

Calvadosen går att utesluta men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan.

Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet.

    Att dricka till

    • Till grytan passar kall torr cider från Normandie eller svensk cider.
    • Öl som en smakrik lager med god beska passar också.
    • Vill du ha vin till så ta ett lagrat rött vin som en spansk Rioja Crianza.

    Grytan serverad i djup tallrik med kokt potatis till
    Grytan serverad i djup tallrik med kokt delikatesspotatis Amandine till.

    E-mail
    Medel: 4.1 (11 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 644 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-05