Klaras Kalasgryta

Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta som ska koka i många timmar men som bara blir godare av ett par dagar i kylen.
Calvadosen går att utesluta, men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan. Följande grytrecept räcker till ca 4 pers. Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.

4 portioner kalasgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 40 min
  • Klart på: 2 tim 55 min

Ingredienser

  • 600 g grytkött av nöt ex. högrev, kalopskött eller vilt
  • 1 paket bacon
  • 1 stor lök
  • 1 paprika
  • 1 morot
  • 10 små champinjoner
  • 1 knippe vårlök eller dylikt
  • 8 dl vatten eller buljong (ta ev. en grönsaksbuljongtärning och vatten)
  • 2 msk viltfond eller kalvfond
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl okokta röda linser
  • 0,5 dl calvados
  • 1 klyfta vitlök eller efter tycke
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 bit hel kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Rensa och tärna köttet i lagom stora delar, jag vill gärna ha lite större bitar, men det är valfritt.
  2. Skala och tärna löken, ej för smått.
  3. Strimla baconen.
  4. Slanta moroten.
  5. Bryn köttet (i lite olja eller smör) och salta och peppra det. Lägg över kött i en stor gryta.
  6. Stek baconen och lägg över i grytan.
  7. Stek löken och moroten så de mjuknar något, den behöver inte få färg.
  8. Blanda ihop allt i en stor gryta (gärna gjutjärn).
  9. Häll över vattnet eller buljongen, låt koka upp.
  10. Drag ner värmen så det precis sjuder. Tillsätt kryddorna, viltfonden och vitlöken.
  11. Grytan ska nu koka i ca 1 1/2 timme, men det är bra att förbereda resten av ingredienserna under tiden.
  12. Skär paprikan i 1 cm stora bitar, dela svampen. Strimla fint det gröna på vårlöken.
  13. När grytan kokat i ca 1 1/2 timme, häll i paprikan, champinjonerna, tomatpurén och calvadosen.
  14. Låt grytan koka ytterligare ca 1 timme, köttet ska börja kännas mört och falla sönder lite.
  15. Häll i linserna. Låt koka i ca 10 minuter - så linserna blir mjuka.
  16. Rör ut crème fraichen, och strö över vårlöken precis innan servering av kalasgrytan.
  17. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer