Stekt lax med risotto

Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt. Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.

Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax. Buljong kan du laga av 1 liter vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling eller 3 tsk vegetarisk ekologiskt buljongpulver.

Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.

4 portioner stekt lax med risotto

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 23 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på ca 140 gram styck
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl pankoströbröd eller annat ströbröd, sesamfrön eller quinoa
  • 4 msk olivolja
  • 2 huvud broccoli
  • Risotto: 350 gram risotto ris som Carnaroli eller Arborio
  • 3 msk olivolja
  • 1 liter buljong som grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
  • 2 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Börja med risotton: värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongen i.
  2. Fräs riset i en stor kastrull i olivolja i ca 3 minuter under omrörning.
  3. Tillsätt några dl varm buljong och rör om.
  4. Koka risottoriset på medelvärme i ca 18 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efterhand som vätskan kokar in i riset.
  5. Riv under tiden osten fint.
  6. Rensa, skölj och skär ut buketter från broccolin.
  7. Torka laxen torr med lite hushållspapper.
  8. Salta och peppra laxen samt vänd den i ströbröd.
  9. Bryn laxen på båda sidor i en stekpanna med olivoljan. Räkna ca 3 minuter på varje sida.
  10. Koka broccolibuketterna i några dl vatten med 2 krm salt i ca 3 minuter. Häll av och håll varma.
  11. Ta av laxen från värmen och låt vila. Håll varm.
  12. Smaka av risotton med salt och vit- eller svartpeppar. Smaka på riset så att det ej blir överkokt. Det ska ha lite tuggmotstånd i mitten. Du kan ev. behöva lite extra vatten på slutet. Risotton ska vara krämig och såsig.
  13. Rör i osten precis innan servering.
  14. Servera risotton med lax på toppen och broccolin till. Garnera ev. med mer riven eller hyvlad parmesan.
E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept