Stekt lax med risotto
Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt.
Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.
Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax.
Buljong till risotton kan du laga av 1 liter vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling. Eller 3 tsk vegetarisk ekologiskt buljongpulver. Eller koka egen grönsaksbuljong.
Tillagning
- Börja med risotton: värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongen i.
- Fräs riset i en stor kastrull i olivolja i ca 3 minuter under omrörning.
- Tillsätt några dl varm buljong och rör om.
- Koka risottoriset på medelvärme i ca 18 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efterhand som vätskan kokar in i riset.
- Riv under tiden osten fint.
- Rensa, skölj och skär ut buketter från broccolin.
- Torka laxen torr med lite hushållspapper.
- Salta och peppra laxen samt vänd den i ströbröd.
- Bryn laxen på båda sidor i en stekpanna med olivoljan. Räkna ca 3 minuter på varje sida.
- Koka broccolibuketterna i några dl vatten med 2 krm salt i ca 3 minuter. Häll av och håll varma.
- Ta av laxen från värmen och låt vila. Håll varm.
- Smaka av risotton med salt och vit- eller svartpeppar. Smaka på riset så att det ej blir överkokt. Det ska ha lite tuggmotstånd i mitten. Du kan ev. behöva lite extra vatten på slutet. Risotton ska vara krämig och såsig.
- Rör i osten precis innan servering.
- Servera risotton med lax på toppen och broccolin till. Garnera ev. med mer riven eller hyvlad parmesan.
Att dricka till
Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.
Uppskattat näringsvärde per portion: 486 kcal