Stekt lax med risotto

Introduktion och förberedelse

Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt.

Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.

Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax.

Buljong till risotton kan du laga av 1 liter vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling. Eller 3 tsk vegetarisk ekologiskt buljongpulver. Eller koka egen grönsaksbuljong.

Att dricka till

Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.

4 portioner stekt lax med risotto

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 23 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på ca 140 gram styck
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl pankoströbröd eller annat ströbröd, sesamfrön eller quinoa
  • 4 msk olivolja
  • 2 huvud broccoli
  • Risotto: 350 gram risotto ris som Carnaroli eller Arborio
  • 3 msk olivolja
  • 1 liter buljong som grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
  • 2 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Börja med risotton: värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongen i.
  2. Fräs riset i en stor kastrull i olivolja i ca 3 minuter under omrörning.
  3. Tillsätt några dl varm buljong och rör om.
  4. Koka risottoriset på medelvärme i ca 18 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efterhand som vätskan kokar in i riset.
  5. Riv under tiden osten fint.
  6. Rensa, skölj och skär ut buketter från broccolin.
  7. Torka laxen torr med lite hushållspapper.
  8. Salta och peppra laxen samt vänd den i ströbröd.
  9. Bryn laxen på båda sidor i en stekpanna med olivoljan. Räkna ca 3 minuter på varje sida.
  10. Koka broccolibuketterna i några dl vatten med 2 krm salt i ca 3 minuter. Häll av och håll varma.
  11. Ta av laxen från värmen och låt vila. Håll varm.
  12. Smaka av risotton med salt och vit- eller svartpeppar. Smaka på riset så att det ej blir överkokt. Det ska ha lite tuggmotstånd i mitten. Du kan ev. behöva lite extra vatten på slutet. Risotton ska vara krämig och såsig.
  13. Rör i osten precis innan servering.
  14. Servera risotton med lax på toppen och broccolin till. Garnera ev. med mer riven eller hyvlad parmesan.
E-mail
Medel: 3.9 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 486 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-29