Stekt lax med risotto

Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt. Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.

Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax. Buljong kan du laga av 1 liter vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling eller 3 tsk vegetarisk ekologiskt buljongpulver.

Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.

4 portioner stekt lax med risotto

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 23 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på ca 140 gram styck
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl pankoströbröd eller annat ströbröd, sesamfrön eller quinoa
  • 4 msk olivolja
  • 2 huvud broccoli
  • Risotto: 350 gram risotto ris som Carnaroli eller Arborio
  • 3 msk olivolja
  • 1 liter buljong som grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
  • 2 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Börja med risotton: värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongen i.
  2. Fräs riset i en stor kastrull i olivolja i ca 3 minuter under omrörning.
  3. Tillsätt några dl varm buljong och rör om.
  4. Koka risottoriset på medelvärme i ca 18 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efterhand som vätskan kokar in i riset.
  5. Riv under tiden osten fint.
  6. Rensa, skölj och skär ut buketter från broccolin.
  7. Torka laxen torr med lite hushållspapper.
  8. Salta och peppra laxen samt vänd den i ströbröd.
  9. Bryn laxen på båda sidor i en stekpanna med olivoljan. Räkna ca 3 minuter på varje sida.
  10. Koka broccolibuketterna i några dl vatten med 2 krm salt i ca 3 minuter. Häll av och håll varma.
  11. Ta av laxen från värmen och låt vila. Håll varm.
  12. Smaka av risotton med salt och vit- eller svartpeppar. Smaka på riset så att det ej blir överkokt. Det ska ha lite tuggmotstånd i mitten. Du kan ev. behöva lite extra vatten på slutet. Risotton ska vara krämig och såsig.
  13. Rör i osten precis innan servering.
  14. Servera risotton med lax på toppen och broccolin till. Garnera ev. med mer riven eller hyvlad parmesan.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer