Stekt lax med risotto

Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt. Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.
Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax.
Buljong kan du laga av 1 liter vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling eller 3 tsk vegetarisk ekologiskt buljongpulver.
Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.

4 portioner stekt lax med risotto

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 23 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på ca 140 gram styck
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl pankoströbröd eller annat ströbröd, sesamfrön eller quinoa
  • 4 msk olivolja
  • 2 huvud broccoli
  • Risotto: 350 gram risotto ris som Carnaroli eller Arborio
  • 3 msk olivolja
  • 1 liter buljong som grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
  • 2 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Börja med risotton: värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongen i.
  2. Fräs riset i en stor kastrull i olivolja i ca 3 minuter under omrörning.
  3. Tillsätt några dl varm buljong och rör om.
  4. Koka risottoriset på medelvärme i ca 18 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efterhand som vätskan kokar in i riset.
  5. Riv under tiden osten fint.
  6. Rensa, skölj och skär ut buketter från broccolin.
  7. Torka laxen torr med lite hushållspapper.
  8. Salta och peppra laxen samt vänd den i ströbröd.
  9. Bryn laxen på båda sidor i en stekpanna med olivoljan. Räkna ca 3 minuter på varje sida.
  10. Koka broccolibuketterna i några dl vatten med 2 krm salt i ca 3 minuter. Häll av och håll varma.
  11. Ta av laxen från värmen och låt vila. Håll varm.
  12. Smaka av risotton med salt och vit- eller svartpeppar. Smaka på riset så att det ej blir överkokt. Det ska ha lite tuggmotstånd i mitten. Du kan ev. behöva lite extra vatten på slutet. Risotton ska vara krämig och såsig.
  13. Rör i osten precis innan servering.
  14. Servera risotton med lax på toppen och broccolin till. Garnera ev. med mer riven eller hyvlad parmesan.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer