Stekt lax med risotto

Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt. Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.
Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax.
Buljong kan du laga av 1 liter vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling eller 3 tsk vegetarisk ekologiskt buljongpulver.
Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.

4 portioner stekt lax med risotto

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 23 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på ca 140 gram styck
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl pankoströbröd eller annat ströbröd, sesamfrön eller quinoa
  • 4 msk olivolja
  • 2 huvud broccoli
  • Risotto: 350 gram risotto ris som Carnaroli eller Arborio
  • 3 msk olivolja
  • 1 liter buljong som grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
  • 2 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Börja med risotton: värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongen i.
  2. Fräs riset i en stor kastrull i olivolja i ca 3 minuter under omrörning.
  3. Tillsätt några dl varm buljong och rör om.
  4. Koka risottoriset på medelvärme i ca 18 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efterhand som vätskan kokar in i riset.
  5. Riv under tiden osten fint.
  6. Rensa, skölj och skär ut buketter från broccolin.
  7. Torka laxen torr med lite hushållspapper.
  8. Salta och peppra laxen samt vänd den i ströbröd.
  9. Bryn laxen på båda sidor i en stekpanna med olivoljan. Räkna ca 3 minuter på varje sida.
  10. Koka broccolibuketterna i några dl vatten med 2 krm salt i ca 3 minuter. Häll av och håll varma.
  11. Ta av laxen från värmen och låt vila. Håll varm.
  12. Smaka av risotton med salt och vit- eller svartpeppar. Smaka på riset så att det ej blir överkokt. Det ska ha lite tuggmotstånd i mitten. Du kan ev. behöva lite extra vatten på slutet. Risotton ska vara krämig och såsig.
  13. Rör i osten precis innan servering.
  14. Servera risotton med lax på toppen och broccolin till. Garnera ev. med mer riven eller hyvlad parmesan.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer