Kanelbullar i form

Kanelbullar till att baka i en form som bakform, ugnsform, stekpanna eller långpanna. Vidare kan du baka kanelbullarna i muffinsplåt, i pappformar eller folieformar. 

Läggs bullarna i kant så jäser de ihop - vilket är rätt fint. Speciellt om du sedan ringlar över sockerglasyr. Du kan baka bullarna i en ugnsform, bakform eller gratängform på 24x34 cm (fyra bullar lodrätt och fem bullar vågrätt). Ett annat alternativ är en stor ugnsfast stekpanna med höga kanter. Eller använd fantasin - se till att kärlet tål värme bara.

Lägger du dem med lite mer avstånd (som på bilden) behöver du två formar eller en större plåt som en långpanna. 

Välj gärna färsk jäst för ljusa degar. Vill du ha mandelmassebullar så fyller du med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör. Vill du baka äppelbullar så tar du 2 dl äppelmos. Istället för kanel kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.

20 kanelbullar, till en form 24x34 cm

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 25 gram färsk jäst
  • 2,5 dl mjölk, standard
  • 75 gram smör, rumsvarmt
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • Fyllning med kanel: 1 msk kanel
  • 75 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering eller ringla över sickerglasyr när de svalnat
  • 0,5 dl flagad eller hackad mandel till garnering
  • 20 gram smör eller margin att smörja formen med

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker (eller baksirap), salt och mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning). Tillsätt kardemumma om du vill ha det i bullarna.
  6. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  7. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  8. Rör ihop kanel, smör och socker.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  10. Dela degen i två delar.
  11. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  12. Bred på halva fyllningen på vardera rektangel efterhand.
  13. Rulla ihop från långsidan likt en rulltårta.
  14. Skär varje rulle i 10 stycken bullar med en vass kniv till totalt 20 kanelbullar.
  15. Smörj den form du önskar att använda med smör eller margarin. Placera bullarna i kant med varandra så att de sedan jäser ihop eller så tätt du önskar. Förslag är en ugnsform, bakform eller gratängform på 24x34 cm (fyra bullar lodrätt och fem bullar vågrätt). Ett annat alternativ är en stor ugnsfast stekpanna med höga kanter.
  16. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  17. Sätt ugnen på 225 grader.
  18. Pensla bullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker (eller ringla över glasyr när de är kalla) och ev. grovhackad eller flagad mandel.
  19. Baka bullarna i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Täck ev. över med lite smörpapper eller folie mot slutet om de börjar brännas på toppen. De bakas några minuter längre än vanliga kanelbullar eftersom de sitter så tätt ihop och ska bli genombakta i mitten.
  20. Ta ut och låt kanelbullarna svalna i eller ur formen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer