Kanelbullar i form

Kanelbullar till att baka i en form som bakform, ugnsform, stekpanna eller långpanna. Vidare kan du baka kanelbullarna i muffinsplåt, i pappformar eller folieformar. 

Läggs bullarna i kant så jäser de ihop - vilket är rätt fint. Speciellt om du sedan ringlar över sockerglasyr. Du kan baka bullarna i en ugnsform, bakform eller gratängform på 24x34 cm (fyra bullar lodrätt och fem bullar vågrätt). Ett annat alternativ är en stor ugnsfast stekpanna med höga kanter. Eller använd fantasin - se till att kärlet tål värme bara.

Lägger du dem med lite mer avstånd (som på bilden) behöver du två formar eller en större plåt som en långpanna. 

Välj gärna färsk jäst för ljusa degar. Vill du ha mandelmassebullar så fyller du med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör. Vill du baka äppelbullar så tar du 2 dl äppelmos. Istället för kanel kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.

20 kanelbullar, till en form 24x34 cm

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 25 gram färsk jäst
  • 2,5 dl mjölk, standard
  • 75 gram smör, rumsvarmt
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • Fyllning med kanel: 1 msk kanel
  • 75 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering eller ringla över sickerglasyr när de svalnat
  • 0,5 dl flagad eller hackad mandel till garnering
  • 20 gram smör eller margin att smörja formen med

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker (eller baksirap), salt och mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning). Tillsätt kardemumma om du vill ha det i bullarna.
  6. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  7. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  8. Rör ihop kanel, smör och socker.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  10. Dela degen i två delar.
  11. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  12. Bred på halva fyllningen på vardera rektangel efterhand.
  13. Rulla ihop från långsidan likt en rulltårta.
  14. Skär varje rulle i 10 stycken bullar med en vass kniv till totalt 20 kanelbullar.
  15. Smörj den form du önskar att använda med smör eller margarin. Placera bullarna i kant med varandra så att de sedan jäser ihop eller så tätt du önskar. Förslag är en ugnsform, bakform eller gratängform på 24x34 cm (fyra bullar lodrätt och fem bullar vågrätt). Ett annat alternativ är en stor ugnsfast stekpanna med höga kanter.
  16. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  17. Sätt ugnen på 225 grader.
  18. Pensla bullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker (eller ringla över glasyr när de är kalla) och ev. grovhackad eller flagad mandel.
  19. Baka bullarna i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Täck ev. över med lite smörpapper eller folie mot slutet om de börjar brännas på toppen. De bakas några minuter längre än vanliga kanelbullar eftersom de sitter så tätt ihop och ska bli genombakta i mitten.
  20. Ta ut och låt kanelbullarna svalna i eller ur formen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat