Kanelbullar

Introduktion och förberedelse

Klassiska kanelbullar, kanelsnäckor eller kanelsnurror med fyllning av smör, socker och kanel.

Ett grundrecept där fyllning och smaksättning kan varieras - flera förslag nedan.

Med kallt, rumsvarmt eller smält smör

  • Jag brukar klicka i rumsvarmt smör i degen i början när man knådar ihop. Man kan också tärna kallt smör och tillsätta på samma vis.
  • Ett annat vanligt och är enkelt sätt är att smälta smöret med mjölken i början.

Mindre sats

Receptet kan halveras till en mindre sats på 20 kanelbullar.

I långpanna

Bullarna kan bakas i långpanna på bakplåtspapper, tätt så bakas ihop i en smord form eller i bullformar av papper. En stor smord muffinsform funkar också.

Varianter

  • Byt ut sockret mot råsocker. Eller bara sockret i fyllningen mot råsocker som moscovado-socker.
  • Kanelsnurror bakar du som nedan recept med samma deg och tid i ugnen. När du kavlat ut rektanglar av degen och brett på med smör-, socker- och kanelblandningen så skär eller sporrar du ut 10 remsor ca 1-2 cm breda. Vrid och snurra runt dem runt tummen till kanelsnurror likt trassliga nystan eller bollar. Jäs och grädde som nedan.
  • Mandelmassebullar så fyller du med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör.
  • Äppelbullar - ta 2 dl äppelmos till fyllningen.
  • Blåbärsbullar med blåbär som fyllning.
  • Nutellabullar med choklad- och nötkräm blir också mycket gott.
  • Citronbullar med rivet citronskal istället för kanel.
  • Vaniljbullar - istället för kanel kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar eller baka bullar med hemgjord vaniljkräm.
  • Du kan också baka kanelbullar med surdeg eller Karlsbaderdeg.
  • Butterkaka - ihopbakta bullar bakas så de sedan sitter ihop i en form. Använd en bakform, stekpanna, ugnsplåt eller långpanna med höga kanter som du smörger med smör eller margarin. Placera bullarna tätt jämte varandra och jäs ihop dem samt baka dem sedan som vanligt - räkna med några minuter extra tid i ugnen.
  • Längder, kransar och flätor - istället för att skära rullarna med deg i bitar till kanelbullar så klipper du jack i rullarna och viker upp degflikarna varannan till vänster sedan nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.

Garnering

  • Vanligast är att garnera med pärlsocker efter de penslats med ägg.
  • Man kan också strö över flagad eller hackad mandel efter de penslats med ägg.

Efter gräddning

  • Bullarna svalnat kan penslas med sockerlag så får de en fin glansig yta och håller sig saftiga lite längre.
  • När bullarna svalnat så kan man även garnera bullarna genom att ringla över sockerglasyr.

Bake-off kanelbullar

Du kan frysa in obakta bullar i frysen på en bricka och sedan packa i påsar. Tina på bakplåt någon timme innan du bakar av dem som nedan.

Nybakta kanelbullar i panna
Nybakta kanelbullar kan du baka tätt i en panna eller på en större plåt med mer mellanrum.

40 kanelbullar, 3-4 plåtar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 5 dl mjölk, standard
  • 150 gram smör eller margarin, rumsvarmt eller kallt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 1,4 liter vetemjöl
  • 2 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • FYLLNING: 2 msk kanel
  • 150 gram smör
  • 1 dl strösocker eller råsocker moscovado
  • 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker till garnering
  • 0,5 dl flagad eller hackad mandel till garnering

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Enklast är att smälta med smöret direkt. Godare säger några är att tillsätta smöret senare med mjölet - det är valfritt.
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt. Eller tärna det om det är kallt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker eller baksirap och salt. Tillsätt stött kardemumma (valfritt).
  6. Tillsätt mjöl men spara ca 1 dl mjöl att justera degen med samt 0,5 dl till utbakning.
  7. Tillsätt rumsvarmt smör i bitar eller klickar. Eller tärnat kallt smör.
  8. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  9. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  10. Rör ihop valfri fyllning av kanel, mjukt smör och socker. Det går också bra utan att blanda. Då brer du sedan ut mjukt smör på degen samt strör över socker och kanel i ett jämnt lager.
  11. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  12. Dela degen i fyra delar.
  13. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  14. Bred på en fjärdedel av fyllningen på vardera rektangel efterhand du kavlar ut dem.
  15. Rulla degrektangeln från långsidan likt en rulltårta.
  16. Skär varje rulle i 10 stycken bullar med en vass kniv till totalt 40 kanelbullar.
  17. Lägg bullarna med skarven upp med några cm mellanrum på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  18. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  19. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  20. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker och eventuellt grovhackad eller flagad mandel.
  21. Baka kanelbullarna i 8-10 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.1 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18