Kalvlever med kapris och bacon

Kalvlever med kapris och bacon är en variant av kalvlever Anglais. Till stekt kalvlever kan du förslagsvis servera kapris, smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis eller potatismos. Lättvispad grädde smaksatt med dijonsenap är också gott till kalvlever.

4 portioner kalvlever

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 g kalvlever
  • 12 baconskivor
  • 4 msk kapris
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • Tillbehör: 1 stort äpple eller 2 små äpplen
  • 2 rödlökar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Förbered de tillbehör som kokt potatis och grönsaker du vill ha till.
  2. Stek bacon knaprigt i två omgångar i en stekpanna. Lägg över på fat efter hand. Spara baconfettet i en skål att steka i.
  3. Skölj och dela äpplen i klyftor och skär bort kärnhuset. Eller kärna ur äpplet och skiva det. Stek äppelskivorna i baconfett och någon msk smör några minuter.
  4. Skala under tiden rödlöken och skiva dem.
  5. Lägg upp äppelbitarna på baconen. Stek rödlöken mjuk i någon msk smör några minuter.
  6. Skiva levern i 0,5 cm tjocka skivor om den inte redan är skivad.
  7. Blanda mjöl med salt och peppar på en tallrik.
  8. Vänd leverbitarna i mjölet.
  9. Stek dem bruna några minuter på varje sida i någon msk smör och baconfett.
  10. Lägg över levern på ett fat och lägg på baconskivorna, äpplen och rödlök.
  11. Bryn någon msk smör samt baconfett i pannan tillsammans med kaprisen och häll det över levern.
  12. Servera levern med kaprisen, bacon, äppelskivor och rödlök samt gärna kokt potatis eller potatismos till.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer