Kokt broccoli
Kokt broccoli passar till det mesta och är mycket nyttigt.
Välj gärna ekologisk obesprutad broccoli.
Gott är även att koka Bellaverde söt sparrisbroccoli eller broccoloco på samma vis.
Tillagning
- Koka upp några dl vatten i en kastrull. Gärna med lock.
- Tillsätt salt.
- Rensa, skölj och skär broccolin i buketter. Dela stora buketter i halvor eller i önskad storlek.
- Tillsätt broccolibuketterna och koka dem under lock i 2 minuter.
- Häll av broccolin i durkslag och servera dem direkt.
Färsk eller fryst broccoli
Istället för färsk broccoli kan du koka fryst broccoli.
Den frysta broccolin är förvälld (förkokt) redan och är bara att koka upp eller värma i mikron så att den blir varm.
I mikron
Du kan också koka färsk broccoli i mikron. Skär i buketter - strimla och ta gärna med stammen efter du rensat bort fula delar. Värm med några msk vatten i en skål som tål mikro. Kör på full effekt ca 2 minuter.
Kan förberedas
Vill du förbereda och koka broccoli i förväg och sedan förvara kall så se till att snabbt kyla ner den i en stor skål med kallt vatten och helst is så håller den sin fina gröna färg samt spänst bäst.
Smaksättningar
- Broccoli är gott som den är men enkelt och gott är att låta en klick smör smälta i broccolin samt smaksätta med lite salt och vitpeppar.
- En annan variant är med 2 msk olivolja, någon tsk fin vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger, äppelcidervinäger eller citronsaft samt salt och peppar.
- En lyxig och god blandning är olivolja, balsamvinäger och riven parmesan.
- För en asiatisk marinad eller vinägrett kan du ta några droppar sesamolja, 0,5 tsk finriven ingefära, 0,5 klyfta pressad vitlök, något krm chiliflakes, 1 tsk ljus kinesisk soja och mörk kinesisk vinäger. Här är ett förslag på stekt sparrisbroccoli med asiatiska smaker.
- Eller ta japansk ljus soja och risvinäger samt sesamfrön.
Uppskattat näringsvärde per portion: 26 kcal