Kokt broccoli med vinäger

Introduktion och förberedelse

Kokt broccoli smaksatt med lite vinäger, olivolja och salt passar till det mesta och är mycket nyttigt. Här kokt med stammen också så blir det inget spill - bara mer god broccoli.

Välj gärna ekologisk obesprutad broccoli. Istället för färsk broccoli kan du koka fryst broccoli. Den frysta broccolin är förvälld (förkokt) redan och är bara att koka upp så att den blir varm.

Ett alternativ är att koka broccolibuketter i mikron med lite vatten i en skål du täckt över. Kör då på full effekt ca 2 minuter.

Vill du förbereda och koka broccoli i förväg och sedan förvara kall så se till att snabbt kyla ner den i en stor skål med kallt vatten - och helst is i - så håller den sin fina gröna färg samt spänst bäst.

Varianter

Istället för vinäger kan man ta citronsaft. Även balsamvinäger och riven parmesan blir gott och lyxigt. Fin lagrad rödvinsvinäger funkar också.

För en asiatisk marinad eller vinägrett kan du ta några droppar sesamolja, 0,5 tsk finriven ingefära, 0,5 klyfta pressad vitlök, något krm chiliflakes, 1 tsk ljus kinesisk soja och mörk kinesisk vinäger. Eller ta japansk ljus soja och risvinäger samt sesamfrön.

4-6 portioner kokt broccoli med vinäger

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 2 buketter färsk broccoli, totalt ca 500 gram
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja, kallpressad eller svensk kallpressad rapsolja
  • 1-2 tsk fin vinäger som risvinäger eller lagrad vit balsamvinäger eller äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Koka upp några dl vatten i en kastrull. Gärna med lock.
  2. Tillsätt salt.
  3. Rensa, skölj och skär broccolin i buketter. Dela stora buketter i halvor eller i önskad storlek. Skala bort fula delar på stammen och skär den i små stavar eller tärningar.
  4. Tillsätt stammen och koka i en minut sedan broccolibuketterna och koka i ytterligare 2 minuter.
  5. Häll av broccolin i durkslag och lägg upp på fat eller skål.
  6. Ringla över olja och strö över lite vinäger samt salt i början. Blanda runt. Smaka av med ev. mer vinäger och salt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 26 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer