Hemlagad senap med senapsfrön

En god sötstark senap med lite hela senapsfrön i.
En senap som passar till det mesta. Krossa senapskorna i en mortel eller i järnskål med kanonkula.
Mixer kan du också använda om du har en kraftig mixer med ex. turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara senapskornen runt.

Du kan givetvis dubbla receptet och göra mer senap samt förvara i burk i kylen.
Du kan blanda bruna och gula senapsfrön om du vill. Gula senapsfrön har man mest till gurkinläggning osv.
Vill du ha en grövre senap så sparar du några korn okrossade och blandar sedan i senapen. De mjuknar sedan och sväller lite men är goda om man gillar grov senap.

4 portioner hemlagad senap med senapsfrön

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 dl bruna senapsfrön
  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 2 msk ättiksprit

Tillagning

  1. Koka senapsfröna i vatten i fem minuter. Häll av och låt svalna.
  2. Krossa i mixer: lägg i senapsfröna torra och mixa på kraftigaste effekt ex. turbo tills de malts till en gul röra.
  3. I mortel: mortla någon msk torra senapsfrön till gult grovt pulver och lägg över efter hand i en skål där du sedan tillsätter vatten och övriga ingredienser.
  4. I skål med kul: lägg i senapsfröna torra i skålen och rulla kulan tills senapen malts. Tillsätt sedan övriga ingredienser och pilla ner senap från kanterna med en slickepott och blanda till en god senap.
  5. När senapsfröna är malda blandar du i övriga ingredienser till en bredbar senap. Dvs. tillsätt socker, vatten samt ättiksprit och mosa eller mixa tills sockret löst upp sig några minuter.
  6. Lägg upp senapen i en skål.
  7. Senapen är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer