Hemlagad senap med senapsfrön

Hemlagad sötstark senap med bruna senapsfrön. En senap som passar till det mesta. Krossa senapsfröna i en mortel eller i järnskål med kanonkula.

Vill du ha en grov senap så sparar du några korn okrossade och blandar sedan i senapen. De mjuknar sedan och sväller lite men är goda om man gillar grov senap.

Mixer kan du också använda om du har en kraftig mixer med ex. turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara senapskornen runt.

Du kan givetvis dubbla receptet och göra mer senap samt förvara i burk i kylen. Istället för bruna kan du ta gula senapsfrön om du vill.

4 portioner hemlagad senap med senapsfrön

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 1 dl bruna senapsfrön
 • 2 dl vatten
 • 1 dl socker
 • 2 msk ättiksprit

Tillagning

 1. Koka senapsfröna i vatten i fem minuter. Häll av och låt svalna.
 2. Krossa i mixer: lägg i senapsfröna torra och mixa på kraftigaste effekt ex. turbo tills de malts till en gul röra.
 3. I mortel: mortla någon msk torra senapsfrön till gult grovt pulver och lägg över efter hand i en skål där du sedan tillsätter vatten och övriga ingredienser.
 4. I skål med kul: lägg i senapsfröna torra i skålen och rulla kulan tills senapen malts. Tillsätt sedan övriga ingredienser och pilla ner senap från kanterna med en slickepott och blanda till en god senap.
 5. När senapsfröna är malda blandar du i övriga ingredienser till en bredbar senap. Dvs. tillsätt socker, vatten samt ättiksprit och mosa eller mixa tills sockret löst upp sig några minuter.
 6. Lägg upp senapen i en skål.
 7. Senapen är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept