Paté pate paterecept

Paté. Okej, paté är lite 70-tal men det är ju så gott med en god bit paté i fransk stil.
Paté blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Pate kan göras av vilken färs som helst. Cumberlandsås är klassiskt till (finns recept här på receptfavoriter). Inlagd saltgurka cornichons är också gott till.
Räkna att en paté i nedan recept räcker till runt 10 portioner.

1 st paté

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 g fågellever
  • 3 schalottenlökar
  • 200 g fläskfärs
  • 300 g nötfärs, lammfärs eller viltfärs
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 ägg
  • 2 msk mjöl
  • 1 tsk timjan
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 dl rostade, saltade pistagenötter utan skal (valfritt)
  • Tillbehör: 300 gram blandad sallad från lollo rosso, frisé, isberg, rossi efter smak
  • 2 dl salladsdressing
  • 3 dl rårörda lingon eller cumberlandsås till patén

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Se till att lever, färs, ägg och grädde är kallt.
  2. Skölj levern och finhacka löken.
  3. Mal lever och lök eller kör i någon minut i matberedaren till en smet.
  4. Tillsätt mjölet och ett ägg i taget under omrörning eller mixning.
  5. Tillsätt sedan droppvis i början grädden under omrörning eller mixning.
  6. Vänd i salt, svartpeppar, timjan och nötter.
  7. Fyll en avlång form med smeten och grädda i cirka en timme övertäckt med folie. Ta ut och låt svalna.
  8. Häll bort eventuell vätska. Ställ kallt.
  9. Skölj och plocka salladen och blanda i en skål med god olivolja, salt, vitpeppar och citronsaft.
  10. Servera patén skivad förslagsvis med sallad vid sidan och rårörda lingon eller cumberlandsås och saltgurka.
E-mail
Medel: 3.4 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer