Paté
Klassisk paté i fransk stil. Lätt att baka i förväg till förrätt eller att servera på buffé, julbord eller smörgåsbord.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Se till att lever, färs, ägg och grädde är kallt.
- Skölj levern och finhacka löken.
- Mal lever och lök eller kör i någon minut i matberedaren eller mixer till en smet.
- Tillsätt mjölet och ett ägg i taget under omrörning eller mixning.
- Tillsätt färsen och blanda hastigt till en jämn smet.
- Tillsätt sedan grädden under omrörning eller mixning. Lite droppvis i början och sedan mer efter hand.
- Vänd i salt, svartpeppar, timjan och nötter.
- Fyll en avlång form med smeten och grädda i cirka en timme övertäckt med folie. Ta ut och låt svalna.
- Häll bort eventuell vätska. Ställ kallt några timmar i kylen. Kan förvaras några dagar i kylen fram till servering eller frysas.
- Ta fram och skiva upp i skivor till servering med valfria tillbehör som sallad, cumberlandsås eller lingon samt saltgurka.
Serveringsförslag
- Servera med en enkel grönsallad till.
- Du kan laga egen god Cumberlandsås eller göra rårörda lingon eller en hetare variant på lingonsylt - lingonchutney - till.
- Picklad rödlök, syltlök och inlagda små saltgurkor cornichons passar också till patén.
Portionsberäkning
Räkna att en paté i nedan recept räcker till runt 10 portioner.
Val av färs
Paté kan göras av vilken färs som helst - prova viltpaté med viltfärs.
Även kycklingfärs, formbar sojafärs eller lammfärs går bra.
Uppskattat näringsvärde per portion: 292 kcal