Paté

Introduktion och förberedelse för tillagning

Klassisk paté i fransk stil. Lätt att baka i förväg till förrätt eller att servera på buffé, julbord eller smörgåsbord.

Servera med en enkel grönsallad till. Du kan laga egen god Cumberlandsås eller göra rårörda lingon eller en hetare variant på lingonsylt - lingonchutney - till.

Picklad rödlök, syltlök och inlagda små saltgurkor cornichons passar också till patén.

Räkna att en paté i nedan recept räcker till runt 10 portioner.

Paté kan göras av vilken färs som helst - prova viltpaté med viltfärs. Även kycklingfärs eller lammfärs går bra.

Paté med cumberlandsås, cornichons och sallad
Paté är gott att servera med köpt eller hemgjord cumberlandsås, cornichons och sallad med avokado och spenat.

1 st paté

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 g fågellever
  • 3 schalottenlökar
  • 500 gram blandfärs
  • 2,5 dl grädde
  • 2 ägg
  • 2 msk mjöl
  • 1/2 tsk timjan
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 dl pistagenötter, utan skal

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Se till att lever, färs, ägg och grädde är kallt.
  2. Skölj levern och finhacka löken.
  3. Mal lever och lök eller kör i någon minut i matberedaren till en smet. Tillsätt färsen och blanda hastigt till en jämn smet.
  4. Tillsätt mjölet och ett ägg i taget under omrörning eller mixning.
  5. Tillsätt sedan droppvis i början grädden under omrörning eller mixning.
  6. Vänd i salt, svartpeppar, timjan och nötter.
  7. Fyll en avlång form med smeten och grädda i cirka en timme övertäckt med folie. Ta ut och låt svalna.
  8. Häll bort eventuell vätska. Ställ kallt några timmar i kylen. Kan förvaras några dagar i kylen fram till servering eller frysas.
  9. Ta fram och skiva upp i skivor till servering med valfria tillbehör som sallad, cumberlandsås eller lingon samt saltgurka.
E-mail
Medel: 3.8 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-09

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.