Paté

Klassisk paté i fransk stil. Lätt att baka i förväg till förrätt eller att servera på buffé, julbord eller smörgåsbord. Servera med en enkel grönsallad till. Du kan laga egen god Cumberlandsås eller göra rårörda lingon eller en hetare variant på lingonsylt - lingonchutney - till.

Picklad rödlök, syltlök och inlagd saltgurka som cornichons passar också gott till patén.

Räkna att en paté i nedan recept räcker till runt 10 portioner.

Paté kan göras av vilken färs som helst - prova viltpaté med viltfärs.

1 st paté

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 g fågellever
  • 3 schalottenlökar
  • 500 gram blandfärs
  • 2,5 dl grädde
  • 2 ägg
  • 2 msk mjöl
  • 1/2 tsk timjan
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 dl pistagenötter, utan skal

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Se till att lever, färs, ägg och grädde är kallt.
  2. Skölj levern och finhacka löken.
  3. Mal lever och lök eller kör i någon minut i matberedaren till en smet. Tillsätt färsen och blanda hastigt till en jämn smet.
  4. Tillsätt mjölet och ett ägg i taget under omrörning eller mixning.
  5. Tillsätt sedan droppvis i början grädden under omrörning eller mixning.
  6. Vänd i salt, svartpeppar, timjan och nötter.
  7. Fyll en avlång form med smeten och grädda i cirka en timme övertäckt med folie. Ta ut och låt svalna.
  8. Häll bort eventuell vätska. Ställ kallt några timmar i kylen. Kan förvaras några dagar i kylen fram till servering eller frysas.
  9. Ta fram och skiva upp i skivor till servering med valfria tillbehör som sallad, cumberlandsås eller lingon samt saltgurka.
E-mail
Medel: 3.6 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer