Svartvinbärssylt

Hur du kokar egen sylt med svarta vinbär. Svartvinbärssylten är god till fika, rostbröd, scones, frukost, desserter och efterrättter som pannkakor och våfflor med mera.

Precis mogna bär ger en fast sylt som jag tycker blir bäst.

Vill du spara sylten en längre tid så kan du ta i 1 krm natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem 10 minuter eller värma dem till 125 grader 10 minuter i ugnen.

Förvaras svalt och mörkt. Öppnat burk förvaras i kylen:

Varianter:

  • Med vanilj: tillsätt 1/3 bit vaniljstång när du kokar sylten.
  • Med stjärnanis: tillsätt och koka med en liten bit stjärnanis.
  • Med kanel: tillsätt och koka med en kanelstång.
  • Med ingefära: tillsätt och koka med några skivor färsk skalad ingefära.
  • Med kardemumma: tillsätt 1 tsk stött kardemumma när du kokar sylten.
  • Med citron eller lime: tillsätt rivet skal och saft av en halv skrubbad citron eller lime.

8 dl svartvinbärssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 liter eller 700 gram svarta vinbär
  • 800 gram socker eller syltsocker
  • 2 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa de svart vinbären. Skölj dem om de är smutsiga.
  2. Lägg de svarta vinbären i en stor kastrull. Värm och mosa ihop lite. Tillsätt vatten och koka på medelvärme i 5 minuter.
  3. Ta av från plattan och rör i sockret. Använder du vanligt socker och vill ha en hållbar sylt så blanda i natriumbensoat i sockret innan.
  4. Koka vidare på låg värme tills sockret löst sig ca 5 minuter. Mät gärna temperaturen som ska vara 107 grader. Sylten ska bli lite genomskinlig och börja geléa sig på ytan. Skumma bort skum med en slev.
  5. Ös upp den varma sylten i rena burkar upp till kanten och förslut direkt. Vänd dem upp och ner att svalna. Förvaras svalt.
E-mail
Medel: 4.3 (98 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept