Svartvinbärssylt
Hur du kokar egen sylt med svarta vinbär. Svartvinbärssylten är god till fika, rostbröd, scones, frukost, desserter och efterrättter som pannkakor och våfflor med mera.
Precis mogna bär ger en fast sylt som jag tycker blir bäst.
Vill du spara sylten en längre tid så kan du ta i 1 krm natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem 10 minuter eller värma dem till 125 grader 10 minuter i ugnen.
Förvaras svalt och mörkt. Öppnat burk förvaras i kylen:
Tillagning
- Rensa de svart vinbären. Skölj dem om de är smutsiga.
- Lägg de svarta vinbären i en stor kastrull. Värm och mosa ihop lite. Tillsätt vatten och koka på medelvärme i 5 minuter.
- Ta av från plattan och rör i sockret. Använder du vanligt socker och vill ha en hållbar sylt så blanda i natriumbensoat i sockret innan.
- Koka vidare på låg värme tills sockret löst sig ca 5-10 minuter. Sylten ska bli lite genomskinlig och börja geléa sig på ytan. Skumma bort skum med en slev.
- Ös upp den varma sylten i rena burkar upp till kanten och förslut direkt. Vänd dem upp och ner att svalna. Förvaras svalt.
Varianter:
- Med vanilj: tillsätt 1/3 bit vaniljstång när du kokar sylten.
- Med stjärnanis: tillsätt och koka med en liten bit stjärnanis.
- Med kanel: tillsätt och koka med en kanelstång.
- Med ingefära: tillsätt och koka med några skivor färsk skalad ingefära.
- Med kardemumma: tillsätt 1 tsk stött kardemumma när du kokar sylten.
- Med citron eller lime: tillsätt rivet skal och saft av en halv skrubbad citron eller lime.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal