Milanopinnar
Milanopinnar är en variant på Finska pinnar fast med mandelmassa i mitten garnerade med mandel.
Goda småkakor till fika och kafferep.
Tillagning
- Mät upp mjöl i en bunke.
- Tärna smöret och tillsätt tillsammans med socker och äggula.
- Blanda och knåda ihop till en mördeg.
- Slå in mördegen i plastfolie och lägg den att vila i kylen minst en timme.
- Riv mandelmassan på grovt rivjärn och blanda med äggvitor till en deg. Ett alternativ är att använda en matberedare med kniv.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kavla ut mördegen på mjölat bakbord ca 4 mm tjock. Skär ut rektanglar på 6x8 cm i storlek.
- Lägg ca 1,5 msk mandelmassa längs ena långsidan och rulla ihop till rullar likt pinnar.
- Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med några cm mellanrum.
- Pensla pinnarna med äggvita och strö på någon nypa socker och mandel på varje pinne.
- Grädda Milanopinnarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna på galler. Förvaras i lufttät burk.
Tips
- Du kan garnera med flagad eller fint skivad mandel med eller utan skal alternativt mandelspån (räkna en påse på 50 gram till 30 Milanopinnar).
- Du behöver lite framförhållning då mördegen ska vila i någon timme i kylen innan du bakar med den.
- Med strösocker blir mördegen knaprigare och med florsocker mjöligare om man önskar det.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal