Milanopinnar

Mördegskakor med mandelmassa i mitten garnerade med mandel.
Du kan garnera med flagad eller fint skivad mandel med eller utan skal alternativt mandelspån (räkna en påse på 50 gram till 30 Milanopinnar).
Du behöver lite framförhållning då mördegen ska vila i någon timme i kylen innan du bakar med den.
Med strösocker blir mördegen knaprigare och med florsocker mjöligare om man önskar det.

30 stycken Milanopinnar

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 200 gram smör
  • 0,75 dl florsocker eller strösocker
  • 1 äggula
  • 3 äggvitor
  • 200 gram mandelmassa
  • 1 äggvita till pensling
  • 0,5 dl strösocker till garnering
  • 50 gram flagad eller fint skivad till garnering

Tillagning

  1. Mät upp mjöl i en bunke.
  2. Tärna smöret och tillsätt tillsammans med socker och äggula.
  3. Blanda och knåda ihop till en mördeg.
  4. Slå in mördegen i plastfolie och lägg den att vila i kylen minst en timme.
  5. Riv mandelmassan på grovt rivjärn och blanda med äggvitor till en deg. Ett alternativ är att använda en matberedare med kniv.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Kavla ut mördegen på mjölat bakbord ca 4 mm tjock. Skär ut rektanglar på 6x8 cm i storlek.
  8. Lägg ca 1,5 msk mandelmassa längs ena långsidan och rulla ihop till rullar likt pinnar.
  9. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med några cm mellanrum.
  10. Pensla pinnarna med äggvita och strö på någon nypa socker och mandel på varje pinne.
  11. Grädda Milanopinnarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna på galler. Förvaras i lufttät burk.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer