Milanopinnar

Introduktion och förberedelse

Milanopinnar är en variant på Finska pinnar fast med mandelmassa i mitten garnerade med mandel. Goda småkakor till fika och kafferep.

Du kan garnera med flagad eller fint skivad mandel med eller utan skal alternativt mandelspån (räkna en påse på 50 gram till 30 Milanopinnar).

Du behöver lite framförhållning då mördegen ska vila i någon timme i kylen innan du bakar med den.

Med strösocker blir mördegen knaprigare och med florsocker mjöligare om man önskar det.

30 stycken Milanopinnar

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 200 gram smör
  • 0,75 dl florsocker eller strösocker
  • 1 äggula
  • 3 äggvitor
  • 200 gram mandelmassa
  • 1 äggvita till pensling
  • 0,5 dl strösocker till garnering
  • 50 gram flagad eller fint skivad till garnering

Tillagning

  1. Mät upp mjöl i en bunke.
  2. Tärna smöret och tillsätt tillsammans med socker och äggula.
  3. Blanda och knåda ihop till en mördeg.
  4. Slå in mördegen i plastfolie och lägg den att vila i kylen minst en timme.
  5. Riv mandelmassan på grovt rivjärn och blanda med äggvitor till en deg. Ett alternativ är att använda en matberedare med kniv.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Kavla ut mördegen på mjölat bakbord ca 4 mm tjock. Skär ut rektanglar på 6x8 cm i storlek.
  8. Lägg ca 1,5 msk mandelmassa längs ena långsidan och rulla ihop till rullar likt pinnar.
  9. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med några cm mellanrum.
  10. Pensla pinnarna med äggvita och strö på någon nypa socker och mandel på varje pinne.
  11. Grädda Milanopinnarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna på galler. Förvaras i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.