Så delar du en avokado

Tips på hur du delar en avokado och gröper ur den till två fina halvor.

Halvorna kan du sedan skiva eller tärna eller fylla som de är med skagen och servera som räkfyllda 80-tals avokados.

1 avokado

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 avokado
  • 1 kniv

Tillagning

  1. Det kan vara svårt att veta om avokadon är mogen. Men om man luktar och klämmer lite försiktigt så ska den dofta och kännas lite mjuk. Ofta är avokadon i affären nästan mogen, då kan man låta avokadon ligga framme någon dag.
  2. Användbara och snygga halvor utan kärna och skal får man lättast på följande vis: skär ett snitt genom köttet runt hela kärnan.
  3. Vrid isär halvorna. Kärnan hamnar i den ena halvan.
  4. Hugg kniven försiktigt men bestämt i kärnan och vrid till så att kärnan lossnar från frukten, men sitter kvar på knivbladet.
  5. Ta en större stabil men tunn sked (alltså inte träslev eller liknande) och gröp från kanten i ett steg ut köttet.
  6. Vips så har du snygga halvor att skiva, tärna eller mosa.
  7. Pensla gärna avokadon med citron eller vinäger om den ska ligga framme annars mörknar den.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.