Grovt grahamsbröd

Grovt grahamsbröd som du bakar snabbt och lätt med bakpulver, sirap, filmjölk, grahamsmjöl och vetemjöl.

1 grovt grahamsbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 9 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 dl filmjölk
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Ta fram en stor bunke och mät upp samt blanda ihop grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt.
  3. Tillsätt sirap samt filmjölk och blanda till en klumpfri deg.
  4. Forma ett platt rektangulärt bröd på en plåt med bakplåtspapper. Skär snitt en bit ner i degen med en kniv - förslagsvis ett kryss eller likt tårtbitar. Eller lägg degen i en eller två smorda avlånga brödformar.
  5. Grädda brödet i mitten av ugnen i 40 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna på galler för knaprig yta eller under bakduk för mindre knaprig yta.
Ingredienser till brödet: filmjölk, salt, vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och sirap.
Ingredienser till brödet: filmjölk, salt, vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och sirap.
Blanda först torra ingredienser väl och tillsätt sedan sirap och filmjölk till en smidig deg.
Blanda först torra ingredienser väl och tillsätt sedan sirap och filmjölk till en smidig deg.
Knåda ihop degen och forma till ett rektangulärt bröd på en bakplåt med bakplåtspapper. Markera ut med kniv några skåror i brödet ex. som tårtbitar.
Knåda ihop degen och forma till ett rektangulärt bröd på en bakplåt med bakplåtspapper. Markera ut med kniv några skåror i brödet ex. som tårtbitar.
Grädda brödet tills det har fin yta och är fast undertill.
Grädda brödet tills det har fin yta och är fast undertill.

Tips

  • Är godast nybakat. Kan frysas in.
  • Det blir ett kompakt och ej jäst bröd för dig som gillar det. Vill du baka ett ej så kompakt bröd som har jäst med jäst så kan du baka grahamsbullar och baka ut som bröd om du önskar det.

Varianter

  • Filmjölk kan bytas mot kärnmjölk, mjölk, yoghurt, vegetabilisk mjölk, vatten eller annan degvätska.
  • Kan även bakas i 1-2 brödformar du smort med lite matolja, smör eller margarin.

Ett grovt bröd som är gott, lätt och går snabbt att röra ihop samt baka.
Ett grovt bröd som är gott, lätt och går snabbt att röra ihop samt baka på runt en timme.

E-mail
Medel: 4.4 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-15

Tillbehör och liknande: