Grovt grahamsbröd

Introduktion och förberedelse

Grovt grahamsbröd som du bakar snabbt och lätt med bakpulver, sirap, filmjölk, grahamsmjöl och vetemjöl.

Tips

  • Är godast nybakat. Kan frysas in.
  • Det blir ett kompakt och ej jäst bröd för dig som gillar det. Vill du baka ett ej så kompakt bröd som har jäst med jäst så kan du baka grahamsbullar och baka ut som bröd om du önskar det.

Varianter

  • Filmjölk kan bytas mot kärnmjölk, mjölk, yoghurt, vegetabilisk mjölk, vatten eller annan degvätska.
  • Kan även bakas i 1-2 brödformar du smort med lite matolja, smör eller margarin.

Ett grovt bröd som är gott, lätt och går snabbt att röra ihop samt baka.
Ett grovt bröd som är gott, lätt och går snabbt att röra ihop samt baka på runt en timme.

1 grovt grahamsbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 9 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 dl filmjölk
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Ta fram en stor bunke och mät upp samt blanda ihop grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt.
  3. Tillsätt sirap samt filmjölk och blanda till en klumpfri deg.
  4. Forma ett platt rektangulärt bröd på en plåt med bakplåtspapper. Skär snitt en bit ner i degen med en kniv - förslagsvis ett kryss eller likt tårtbitar. Eller lägg degen i en eller två smorda avlånga brödformar.
  5. Grädda brödet i mitten av ugnen i 40 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna på galler för knaprig yta eller under bakduk för mindre knaprig yta.
E-mail
Medel: 4.4 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-15

Tillbehör och liknande recept: