Tortilla med blomkål och soltorkad tomat

Introduktion och förberedelse

Tortilla med blomkål och soltorkad tomat. En variant på spansk tjock omelett som lagas i panna eller form. Här med blomkål istället för potatis.

Serveringsförslag

God som tapas, lätt lunch eller lätt middag serverad kall eller ljummen i rutor - gärna med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung.

Skär tortillan när den kallnat i rutor på ca 5x5 cm rutor.

Tortillan är också god att ta med på picknick, lunchlåda, utflykt eller du upp på buffé.

6 portioner, en form eller panna tortilla

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 2 dl soltorkade tomater i olivolja
  • 6 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde

Tillagning

  1. Värm ugn till 175 grader.
  2. Rensa och skär blomkål i buketter. Koka i saltat vatten cirka 5 minuter. Häll av och skär i mindre bitar när de svalnat.
  3. Lägg i en ugnsform i storlek av cirka en halv långpanna eller i en stor traktörpanna.
  4. Häll av oljan till de soltorkade tomaterna (spara den gärna till annat om du vill). Strimla soltorkade tomater och blanda med blomkålen. Tryck ihop blomkål och tomater till ett lager i botten på formen.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta behöver du inte göra då tomaterna är salta i sig. Lite vitpeppar är däremot aldrig fel.
  6. Häll över äggstanningen och baka tortillan i ugn cirka 40 minuter. Skaka på formen och stick i mitten för att se om äggstanningen har stelnat. Tänk på att den stelnar lite när den svalnar också.
  7. Ta ut tortillan och låt den svalna. Den kan serveras kall eller varm i bitar. En kall bit tortilla är en vanlig tapasrätt.
E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-24