Tortilla med blomkål och soltorkad tomat

Introduktion och förberedelse

Tortilla med blomkål och soltorkad tomat. En variant på spansk tjock omelett som lagas i panna eller form. Här med blomkål istället för potatis.

Serveringsförslag

God som tapas, lätt lunch eller lätt middag serverad kall eller ljummen i rutor - gärna med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung.

Skär tortillan när den kallnat i rutor på ca 5x5 cm rutor.

Tortillan är också god att ta med på picknick, lunchlåda, utflykt eller du upp på buffé.

6 portioner, en form eller panna tortilla

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål, ca 900 gram
  • 2 dl soltorkade tomater i olivolja
  • 6 ägg M/L
  • 3 dl mjölk 3%
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Värm ugn till 175 grader vanlig ugn.
  2. Rensa och skär blomkål i buketter. Koka upp 2 liter vatten med 1/2 tsk salt. Tillsätt blomkålen och koka i 5 minuter. Häll av och skär i mindre bitar när de svalnat.
  3. Lägg blomkålen i en ugnsform i storlek av cirka en halv långpanna eller i en stor traktörpanna.
  4. Häll av oljan till de soltorkade tomaterna (spara den gärna till annat om du vill). Strimla soltorkade tomater och blanda med blomkålen. Fördela ut blomkål och tomater till ett jämnt lager i botten på formen.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
  6. Häll äggstanningen över blomkålen och baka tortillan i mitten av ugnen 40-50 minuter. Skaka på formen och stick i mitten för att se om äggstanningen har stelnat. Annars fortsätt grädda tills det stelnat. Tänk på att den stelnar lite när den svalnar också.
  7. Ta ut tortillan och låt den svalna. Den kan serveras kall eller varm i bitar. En kall bit tortilla är en vanlig tapasrätt.
E-mail
Medel: 4.4 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-21