Rissallad med fetaost

Introduktion och förberedelse

Rissallad med fetaost är en kall smakrik vegetarisk sallad med grönsaker som morot, sparris, paprika, persilja, puylinser, tomat i vinäger och majonnäs.

En variant på pastasallad fast med kokt kallt ris istället för pasta.

Du kan ta ris som basmatiris, vanlig långkornigt ris, råris, svart ris, rött ris men även jasminris och risottoris funkar. Ta ej grötris.

Serveringsförslag

Rissalladen passar till buffé, picknick, lätt lunch eller tillbehör på middag. Rissallad är vanlig i Frankrike. Fetaosten ger här en god sälta till salladen.

Koka gärna ris och linser innan

Du behöver ca 7 dl kokt ris och 2 dl kokta linser. Du kan räkna att koka 3 dl okokt ris samt 1 dl okokta linser.

Koka gärna en större omgång ris (och linser) innan och ha förslagsvis först som tillbehör till en middag. Ta undan ca 7 dl kokt ris och ca 2 dl kokta linser till denna sallad. Låt svalna samt förvara kallt eller frys in tills när du vill laga denna sallad.

Du kan också ta rester av kokt kallt ris och linser att laga salladen av.

6 portioner rissallad med fetaost

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 7 dl kokt ris, ex. basmati- eller jasminris. Eller koka 3 dl okokt ris.
  • 2 dl kokta gröna puylinser, belugalinser, gröna eller röda linser. Eller koka 1 dl okokta linser.
  • 4 stänglar sparris
  • 4 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 stor tomat
  • 1 dl vinäger, ex. vit balsamvinäger
  • 5 msk majonnäs
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl matolja eller olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 150 gram fetaost, 1 pkt

Tillagning

  1. Använd kokt kallt ris eller koka ris enligt paket. Sprid sedan ut det på en bricka och låt det svalna.
  2. Använd kokta kalla linser eller koka linser enligt paket. Skölj dem kalla i durkslag.
  3. Förbered under tiden resten: Skölj och hacka persilja, skölj och tärna paprika, skölj och tärna tomat, smula sönder fetaost - lägg allt i en stor skål.
  4. Skala och tärna morötterna. Koka under tiden upp några dl vatten i en kastrull.
  5. Koka morötterna mjuka med 0,5 tsk salt i 5 minuter.
  6. Skölj sparrisen och lägg med dem att koka med morötterna i ca 3 minuter.
  7. Häll av morötter och sparris och skölj kallt i durkslag. Lägg morötterna i skålen.
  8. Strimla sparrisen och tillsätt den.
  9. Tillsätt och blanda runt kokt kallt ris, linser, majonnäs, olja samt smaka av rissalladen med salt, peppar och vinäger.
E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 283 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.