Grillad fläskfilé med pastasallad
Grillad fläskfilé med pastasallad med ärtpesto.
Pastasalladen blir god med vanliga skruvar, penne, farfalle eller gnocchipasta. Du kan också ta glutenfri pasta eller fullkornspasta.
Tillagning
- GRILLAD ELLER STEKT FLÄSKFILE: Putsa fläskfilén fri från stora hinnor och skär bort den stora senan om den sitter kvar.
- Salta och peppra runt om och lägg fläskfilén i en marinad av olivolja, rosmarin, soja och vinäger. Marinera gärna övertäckt i kylen över natten eller några timmar. Eller minst 20 minuter medan du förbereder pastasalladen.
- PASTASALLAD MED ÄRTPESTO: Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av.
- Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
- Skala vitlöken och pressa i den.
- Mixa någon minut till en röra.
- Smaka av ärtpeston med salt och vitpeppar.
- Koka pastan i ca 10 minuter eller enligt paket.
- Skölj och dela tomater.
- Skölj och kärna ur samt tärna paprika.
- Skölj babyspenat.
- Blanda ärtpesto, pasta, tomater, paprika och babyspenat och lägg upp i en skål eller på fat samt servera.
- FLÄSKFILE I UGNEN: Sätt ugnen på 175 grader. Bryn fläskfilén runt om i en stekpanna så att den får färg. Är inte pannan ugnsfast så lägg över den i en ugnsfast panna eller form. Sätt in i mitten av ugnen. Stek fläskfilén klar i ca 20 minuter. Du kan täcka över den med lock eller lite folie. Fläskfilé ska vara runt 65 grader i mitten - kolla med termometer. Steker du för länge så blir fläskfilén lätt torr. Låt fläskfilén vila några minuter innan du skär upp och serverar fläskfilén i ca 1-2 cm tjocka skivor
- FLÄSKFILE PÅ GRILLEN: Grillar du fläskfilén så grillar du den först runt om så att den får färg och lindar sedan in i folie att vila i fem minuter. Skär sedan upp i 1,5 cm breda skivor som du sedan grillar färdiga några minuter på vardera sida till precis innan servering.
- Servera fläskfilén med pastasalladen.
Med ärtpesto
Pastan blandas med en slags svensk pesto med mixade gröna ärtor smaksatt med parmesan, vitlök, olivolja, citron och mandel.
- Istället för mandel kan man ta valnötter eller pinjenötter.
- Dubblera gärna receptet på ärtpesto så kan du spara undan resten till en annan dag i kyl eller frys.
- Utan ost blir ärtpeston vegan (eller använd vegan parmesan).
- Både pastasallad eller ärtpeston kan förberedas i god tid och förvaras i kylen om man önskar.
- Pastasalladen kan serveras varm eller kall.
Uppskattat näringsvärde per portion: 732 kcal