Grillad fläskfilé med pastasallad

Grillad fläskfilé med pastasallad med ärtpesto. Blir gott med vanliga skruvar, penne, farfalle eller gnocchipasta. Du kan också ta glutenfri pasta eller fullkornspasta.

Pastan blandas med en slags svensk pesto med mixade gröna ärtor smaksatt med parmesan, vitlök, olivolja, citron och mandel. Istället för mandel kan man ta valnötter eller pinjenötter.

Dubblera gärna receptet på ärtpesto så kan du spara undan resten till en annan dag i kyl eller frys. Utan ost blir ärtpeston vegan (eller använd vegan parmesan). 

Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen om man önskar. Kan serveras varm eller kall. 

4 portioner grillad fläskfilé med pastasallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,75 dl olivolja
  • 1,5 msk citronsaft
  • 3 msk vatten
  • 50 gram mandelspån eller skållad mandel
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 350 gram pasta som skruvar, penne, farfalle eller gnocchipasta
  • 8 cocktailtomater
  • 0,5 röd paprika
  • 65 gram babyspenat
  • 600 gram fläskfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk vit eller röd vinäger

Tillagning

  1. GRILLAD ELLER STEKT FLÄSKFILE: Putsa fläskfilén fri från stora hinnor och skär bort den stora senan om den sitter kvar.
  2. Salta och peppra runt om och lägg fläskfilén i en marinad av olivolja, rosmarin, soja och vinäger. Marinera gärna övertäckt i kylen över natten eller några timmar. Eller minst 20 minuter medan du förbereder pastasalladen.
  3. PASTASALLAD MED ÄRTPESTO: Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av.
  4. Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
  5. Skala vitlöken och pressa i den.
  6. Mixa någon minut till en röra.
  7. Smaka av ärtpeston med salt och vitpeppar.
  8. Koka pastan i ca 10 minuter eller enligt paket.
  9. Skölj och dela tomater.
  10. Skölj och kärna ur samt tärna paprika.
  11. Skölj babyspenat.
  12. Blanda ärtpesto, pasta, tomater, paprika och babyspenat och lägg upp i en skål eller på fat samt servera.
  13. FLÄSKFILE I UGNEN: Sätt ugnen på 175 grader. Bryn fläskfilén runt om i en stekpanna så att den får färg. Är inte pannan ugnsfast så lägg över den i en ugnsfast panna eller form. Sätt in i mitten av ugnen. Stek fläskfilén klar i ca 20 minuter. Du kan täcka över den med lock eller lite folie. Fläskfilé ska vara runt 65 grader i mitten - kolla med termometer. Steker du för länge så blir fläskfilén lätt torr. Låt fläskfilén vila några minuter innan du skär upp och serverar fläskfilén i ca 1-2 cm tjocka skivor
  14. FLÄSKFILE PÅ GRILLEN: Grillar du fläskfilén så grillar du den först runt om så att den får färg och lindar sedan in i folie att vila i fem minuter. Skär sedan upp i 1,5 cm breda skivor som du sedan grillar färdiga några minuter på vardera sida till precis innan servering.
  15. Servera fläskfilén med pastasalladen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer