Plankstek med fläskfile
Plankstek med fläskfilé. Klassisk plankstek med ugnsstekt fläskfilé, gratinerat potatismos, Bearnaisesås, grillad tomat samt sparris toppat med några räkor.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Bryn fläskfilén runt om i lite smör. Salta och peppra den och sätt in den i ugnen. Sätt in en termometer och stek tills den är 65 grader i innertemperatur, räkna ca 30 minuter. Ta ut fläskfilén och lägg den i folie att vila.
- Potatismos: skala potatisen, dela ev. stora potatisar och koka dem mjuka i ca 20 minuter.
- Häll av potatisen och mosa den med en potatisstöt.
- Värm upp mjölk och smör i en kastrull och rör ner det.
- Tillsätt salt och peppar samt äggulorna. Rör runt.
- Höj värmen på ugnen till 225 grader. Sätt in plankorna 5-10 minuter att bli varma.
- Fyll en spritspåse med moset (eller fyll i två omgångar). Gärna med en stjärntyll.
- Ta ut plankorna och spritsa ut mos längs kanterna.
- Dela tomaterna och vänd dem i lite olivolja. Salta, peppra samt lägg en nypa dragon på snittytan. Lägg en tomathalva i vardera hörna på plankorna.
- Sätt in plankorna i ugnen och låt moset få färg ca 20 minuter.
- Koka sparris mjuk i lite vatten ca 3 minuter. Skala räkor.
- Bearnaisesås: Smält smöret och ställ åt sidan.
- Hacka löken fint och lägg i en såskastrull med vinäger och krossade vitpepparkorn samt 2 msk vatten.
- Låt koka ner i ca 5 minuter tills vattnet nästan försvunnit.
- Värm en bred panna med hett vatten (vattenbad) - vattnet ska ej koka utan vara runt 80 grader.
- Ta av från värmen och tillsätt 2 msk kallt vatten.
- Vispa i äggulorna. Fortsätt vispa till ett skum någon minut.
- Tillsätt lite smält smör i taget och vispa kraftigt - gärna med en elvisp - tills allt smör tillsatts.
- Sätt såsen över vattenbadet och vispa några minuter tills bearnaisesåsen tjocknat då den blir varmare.
- Tillsätt under tiden dragon, persilja och salt.
- Skär fläskfilén i 8 eller 12 skivor. Salta och peppra bitarna. Gnid in dem med lite olivolja.
- Grilla dem i en grillpanna eller bryn dem i en het stekpanna ca 1 minuter på varje sida så de får fin stekyta.
- Lägg över dem på plankorna.
- Servering: häll några skedar bearnaisesås på varje planka vid fläskfilén, strö över lite flingsalt, svartpeppar samt lägg på några sparrisar och räkor. Toppa med lite bladpersilja.
Varianter
- Gott som garnering är även lökringar.
- Räkorna är valfria.
- Istället för grön sparris kan man ta vit sparris.
- Ett alternativ är att enbart spritsa mos längs med toppen samt en sida av plankan.
Tips
- Plankor hittade jag på Clas Ohlsson. Förbered plankorna enligt anvisningar på paket. Eller diska plankorna i varmt vatten (ej diskmedel), torka dem, smörj in den med matolja och värm i ugnen i 10 minuter på 200 grader, ta ut och pensla samt upprepa 1-2 gånger.
- Har du begagnade plankor så olja in dem och sätt in dem i ugnen i 20 minuter innan du använder dem så blir de mer hygieniska att äta på.
- Plankorna ska helst diskas för hand i hett vatten annars kan de spricka. Ej i diskmaskin. De behöver ej blötläggas men värm dem i ugnen 10 minuter innan du ska använda dem.
Uppskattat näringsvärde per portion: 786 kcal