Plankstek med fläskfile

Plankstek med fläskfilé. Klassisk plankstek med ugnsstekt fläskfilé, gratinerat potatismos, bearnaisesås, grillad tomat, sparris toppat med några räkor.

Plankor hittade jag på Clas Ohlsson. Förbered plankorna enligt anvisningar på paket. Eller diska plankorna i varmt vatten (ej diskmedel), torka dem, smörj in den med matolja och värm i ugnen i 10 minuter på 200 grader, ta ut och pensla samt upprepa 1-2 gånger. Har du begagnade plankor så olja in dem och sätt in dem i ugnen i 20 minuter innan du använder dem så blir de mer hygieniska att äta på. Plankorna ska helst diskas för hand i hett vatten annars kan de spricka. Ej i diskmaskin. De behöver ej blötläggas men värm dem i ugnen 10 minuter innan du ska använda dem. 

Gott som garnering är även lökringar. Räkorna är valfria. Istället för grön sparris kan man ta vit sparris. Ett alternativ är att enbart spritsa mos längs med toppen samt en sida av plankan.

4 portioner plankstek med fläskfile

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 bit fläskfilé ca 800-1000 gram
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör
  • Potatismos: 1,5 kg potatis
  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • Bearnaisesås: 4 msk vatten
  • 1 msk schalottenlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 2 äggulor
  • 150 gram smör
  • 1 tsk torkad dragon
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 2 stora tomater toppade med olivolja, salt, svartpeppar samt en nypa dragon
  • 1 bunt grön sparris
  • 12 tinade räkor med skal (eller 1 dl valfria skalade räkor)
  • 4 kvistar bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bryn fläskfilén runt om i lite smör. Salta och peppra den och sätt in den i ugnen. Sätt in en termometer och stek tills den är 65 grader i innertemperatur, räkna ca 30 minuter. Ta ut fläskfilén och lägg den i folie att vila.
  3. Potatismos: skala potatisen, dela ev. stora potatisar och koka dem mjuka i ca 20 minuter.
  4. Häll av potatisen och mosa den med en potatisstöt.
  5. Värm upp mjölk och smör i en kastrull och rör ner det.
  6. Tillsätt salt och peppar samt äggulorna. Rör runt.
  7. Höj värmen på ugnen till 225 grader. Sätt in plankorna 5-10 minuter att bli varma.
  8. Fyll en spritspåse med moset (eller fyll i två omgångar). Gärna med en stjärntyll.
  9. Ta ut plankorna och spritsa ut mos längs kanterna.
  10. Dela tomaterna och vänd dem i lite olivolja. Salta, peppra samt lägg en nypa dragon på snittytan. Lägg en tomathalva i vardera hörna på plankorna.
  11. Sätt in plankorna i ugnen och låt moset få färg ca 20 minuter.
  12. Koka sparris mjuk i lite vatten ca 3 minuter. Skala räkor.
  13. Bearnaisesås: Smält smöret och ställ åt sidan.
  14. Hacka löken fint och lägg i en såskastrull med vinäger och krossade vitpepparkorn samt 2 msk vatten.
  15. Låt koka ner i ca 5 minuter tills vattnet nästan försvunnit.
  16. Värm en bred panna med hett vatten (vattenbad) - vattnet ska ej koka utan vara runt 80 grader.
  17. Ta av från värmen och tillsätt 2 msk kallt vatten.
  18. Vispa i äggulorna. Fortsätt vispa till ett skum någon minut.
  19. Tillsätt lite smält smör i taget och vispa kraftigt - gärna med en elvisp - tills allt smör tillsatts.
  20. Sätt såsen över vattenbadet och vispa några minuter tills bearnaisesåsen tjocknat då den blir varmare.
  21. Tillsätt under tiden dragon, persilja och salt.
  22. Skär fläskfilén i 8 eller 12 skivor. Salta och peppra bitarna. Gnid in dem med lite olivolja.
  23. Grilla dem i en grillpanna eller bryn dem i en het stekpanna ca 1 minuter på varje sida så de får fin stekyta.
  24. Lägg över dem på plankorna.
  25. Servering: häll några skedar bearnaisesås på varje planka vid fläskfilén, strö över lite flingsalt, svartpeppar samt lägg på några sparrisar och räkor. Toppa med lite bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer