Bruna bönor med halloumi-ost

En vegetarisk variant på bruna bönor med fläsk där salt smakrik stekt halloumi-ost ersätter fläsket.
Hemgjorda bruna bönor blir billiga och goda. Koka gärna en dubbel sats bruna bönor och spara till senare eller frys in.
Gott med kokt potatis, kokt morot samt linssallad av kokta gröna linser med klyftad rödlök sedan blandat med olivolja, ljus japansk soja, salt och peppar.
Grönsallad, tomatsallad, finrivna morötter eller andra kokta grönsaker som broccoli, gröna bönor, brysselkål osv passar också till.

4 portioner bruna bönor med halloumi-ost

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 14 tim

Ingredienser

  • 400 gram halloumi-ost
  • 800 gram potatis
  • 4 morötter att koka med potatisen eller riva (valfritt)
  • 65 gram grönsallad (valfritt)
  • Linssallad: 2 dl gröna linser
  • 1 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk vinäger
  • Bruna bönor: 4 dl okokta ej blötlagda bruna bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk sirap

Tillagning

  1. Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
  2. Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
  3. Koka de bruna bönorna i 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
  4. Skala potatisar samt ev. morötter med fult skal. Potatis med fint skal kan du koka som de är. Koka potatisen samt ev. morötterna tills de är mjuka ca 25 minuter eller något längre om de är stora hela potatisar. Känn med en provnål eller kniv.
  5. Koka gröna linser täckta med vatten i liten kastrull med klyftad rödlök under lock i 20 minuter på medelvärme (ungefär lika länge som potatisen).
  6. När de bruna bönorna har kokat mjuka så skopar du ur kokvattnet så att du har kvar kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
  7. Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
  8. Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
  9. Bönorna kan stå och småkoka vidare medan du steker halloumiosten samt potatis och linser kokar klart.
  10. Skiva halloumi-osten i ca 0,5 cm skivor.
  11. Stek halloumi-osten. Du kan också grilla den. Eller steka i grillpanna.
  12. Stek några minuter på varje sida så att den får färg.
  13. Förbered ev. sallad och riv morötter om du vill ha det till.
  14. Servera de bruna bönorna med halloumiosten, kokt potatis, gröna linser samt ev. salladen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer